Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 08:54

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ 2011-12 ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. του Κ. Δελίδη

delidisτου Κώστα Δελίδη*

 Η μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων για το 2011-12 σε σχέση με τον περσινό αριθμό για το ΤΕΙ μας δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των εισαγομένων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των εγγραφόμενων και των παρακολουθούντων, ο αριθμός των εισακτέων είναι καθαρός παραπλανητικός.

Και φέτος ο αριθμός των εισαγομένων θα είναι πολύ κοντά με τον περσινό.

Εκείνο που αξίζει να τονιστεί ίσως είναι η ελάττωση του αριθμού των εισακτέων στα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η ελάττωση αυτή σε συνδυασμό με την κατάργηση των δύο τμημάτων της Φλώρινας και του των Γρεβενών πιθανόν να οδηγήσει στο εξής σενάριο:

Α) Διατήρηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με μικρότερο μέγεθος και δύο Σχολές, μία στην Κοζάνη ( Τεχνολογικών Εφαρμογών) και μία στην Καστοριά (Διοίκηση Επιχειρήσεων).
Β) Ίδρυση δύο Κολεγίων διετούς διάρκειας φοίτησης στη Φλώρινα και στα Γρεβενά.

Είναι σαφές και απόλυτα κατανοητό, ότι πρέπει να γίνει ένας ανασχεδιασμός και της ανώτατης εκπαίδευσης ενταγμένος μέσα στα οικονομικά πλαίσια της χώρας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά λειτουργία με λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Πολλά ελέχθησαν και μπορούν να ειπωθούν σχετικά με το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη συμμετοχή της στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Εκείνο που επείγει να γίνει αυτήν τη στιγμή είναι να ανακοινωθεί το σχέδιο του Υπουργείου για το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Η καθυστέρηση του ενάμιση χρόνου και με την παρούσα κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Έχει επιφέρει γενική αναστάτωση και μαρασμό στα Ιδρύματα.

Εάν τελικά πάμε σε έναν εκπαιδευτικό ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα και να γίνουν αμέσως γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου.

Να αρχίσουν συγχρόνως οι προετοιμασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα.
Να δείξουν οι τοπικές κοινωνίες ωριμότητα και σύνεση σχετικά με τις όποιες διεκδικήσεις, να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στα πραγματικά δεδομένα και να πάψουν να πετούν στα σύννεφα προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις, παριστάνοντας συγχρόνως τους ειδικούς και ειδήμονες στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να δείξουν κατανόηση στην όποια μεταβολή υιοθετηθεί και να συμβάλλουν ένθερμα και θετικά στην ομαλή και γρήγορη υλοποίηση της.

*ο Κ. Δελίδης διετέλεσε επι μακρόν πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονιας και ειδικος γραμματέας του ΥΠΕΘ για θεματα ΤΕΙ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 09:26