Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 14:53

Τζάμπα τρώνε ''το παντεσπάνι'' οι σοφοί της Υγείας για την Δυτική Μακεδονία

katsinasτου Χρήστου Κατσίνα
Άνθρακες απεδείχθησαν οι θησαυροί που περίμεναν ότι θα βγάλει από το σακούλι της η επιτροπή Λιαρόπουλου, η επιτροπή των σοφών της υγείας για την Δυτική Μακεδονία. Και φαίνεται ότι διαψεύσθηκαν όλοι αυτοί που είχαν επενδύσει στις τάχαμου ρηξικέλευθες προτάσεις που θα αναβάθμιζαν τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας.

 
Όμως ακόμη και έτσι αποδείχθηκε αυτό που φωνάζουν εδώ και καιρό οι Νοσοκομειακοί γιατροί. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τζάμπα τρώνε το παντεσπάνι τους, αφού πήραν ένα σωρό εκατομμύρια για ένα τόσο περισπούδαστο πρόγραμμα........Αναλυτικότερα:

1. Εντύπωση και περιέργεια προκαλεί ο τίτλος: Προτάσεις ανά Νοσοκομείο για την 3η ΥΠΕ- Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Από πού ως που εμφανίζεται η ενιαία ενότητα Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Ας μας εξηγήσεις κάποιος τι εννοεί ο ποιητής. Πάλι κάποια πονηριά ετοιμάζουν .
2. ¨Οι προτάσεις κύρια δομούνται σε κριτήρια και προϋποθέσεις που στηρίζονται εκτός από τη διεθνή βιβλιογραφία και στην αποδοχή τους από διεθνείς, αλλά και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Αποτελούνται από συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης, ενίσχυσης, βελτίωσης, συντονισμού και οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανά νοσολογική κατηγορία και κυρίως σε επίπεδο νοσοκομείων, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας. Επισημάνεται βέβαια, για άλλη μια φορά, ότι βασική προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής των όποιων προτάσεων αποτελεί η δημιουργία οργανωμένου δικτύου ΠΦΥ, αίτημα δεκαετιών το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί και το οποίο αποτελεί βασική παράμετρο για την αποτελεσματική διαχείριση και των πέντε επιλεγμένων κατηγοριών.¨Αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα με τίτλο: Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης νοσοκομείων.

Αν πάμε σε κάθε νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας ξεχωριστά θα διαπιστώσουμε ότι για τα Νοσοκομεία Γρεβενών- Καστοριάς-Φλώρινας δεν υπάρχει καμία μείζονα μεταβολή. Φαίνεται ότι αυτά τα Νοσοκομεία έχουν φθάσει στο απόγειο της λειτουργίας τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα λειτουργίας άρα δεν τα αγγίζουμε. Τα αφήνουμε να λειτουργούν ως έχουν. Βέβαια τα εντάσσει στα νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις ποιος όμως ξέρει τι σημαίνει αυτό;

3. Όσον αφορά τα Νοσοκομεία του Ν. Κοζάνης , δηλ. Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας προχωρά σε πιο σημαντικές προτάσεις.
Πρώτα – πρώτα κοινή Διοίκηση, λες και το μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας τους ήταν αυτό. Για το νοσοκομείο Κοζάνης προβλέπει και ανάπτυξη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, χωρίς να λέει σε πιο μέρος του υφιστάμενου οικοπέδου που όπως είναι γνωστό στους παροικούντες δεν υφίσταται.

Απορρόφηση της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας: Ας μας εξηγήσει εδώ κάποιος ειδικός πως μπορεί ένα Νοσοκομείο όπως της Πτολεμαϊδας με 240 κρεβάτια και ΤΕΠ, Παθολογική κλινική, Χειρουργική κλινική και Ορθοπεδική κλινική σε πλήρη δράση και με σημαντικό αριθμό χειρουργείων , ΩΡΛ κλινική, Ουρολογική κλινική όπως και Μαιευτική, ΜΕΘ, ΜΤΝ μπορεί να λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη καρδιολογικής κλινικής. Όση μεγάλη φαντασία και να διαθέτει κάποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί.

Μεταφορά του Παιδιατρικού Τμήματος όπως και του Μαιευτικού τμήματος στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Νομού όπως είναι οι Δήμοι Κοζάνης , Σερβίων, Βοϊου θα το αφήσουν χωρίς παιδιατρική ή Μαιευτική κάλυψη. Ξεχνούν τα πρόσφατα επεισόδια θανάτου τόσο γρήγορα. Επιπλέον εξαγγέλλουν ανάπτυξη Ογκολογικής Μονάδας και στα δύο Νοσοκομεία, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι έχουν προκηρυχτεί δύο θέσεις ογκολόγων για την Πτολεμαϊδα που είναι σε φάση πλήρωσης. Για το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, πέραν των αναφερόμενων παραπάνω :

Εντάσσεται στα Νοσοκομεία δικτύου για ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο χωρίς καν να υπάρχει νευρολόγος, δεν συζητάμε για Νευρολογική Κλινική.

Προβλέπει ανάπτυξη Μονάδας Αναπνευστικής Αποκατάστασης τύπου ΙΙ ( τι να σημαίνει άραγε;) ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας μόνος Πνευμονιολόγος.
Εν ολίγοις απεμπολείται η ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας που θα αναβάθμιζε την παροχή υγείας σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας και επιπλέον μάλλον χειροτερεύουν οι συνθήκες λειτουργίας των δύο νοσοκομείων του Ν. Κοζάνης. Δηλαδή άνθρακες ο θησαυρός. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και τίποτε το σοβαρό από ανθρώπους που την Ελλάδα την γνωρίζουν μέσα από τον χάρτη.

Διευθυντής Νεφρολόγος*

Αντιπρόεδρος ΕΙΝΔΥΜ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 15:00