Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 07:31

Μία πρώτη σύντομη αντίδραση...|της Αννας Διαμαντοπούλου

«Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να νικήσει η Κλίντον».
Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο, πριν από ένα μήνα ο James Kondo πρ. αντιπρόεδρος της Twitter και προσκεκλημένος του ΔΙΚΤΥΟΥ, είχε διατυπώσει την άποψη του για τις αμερικανικές εκλογές. Ο Kondo είναι
επικεφαλής ενός προγράμματος στο ΜΙΤ που δοκιμάζουν μία νέα «κοινωνική μηχανή» η οποία ανέλυε σε καθημερινή βάση εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter, χιλιάδες άρθρα και μερικές εκατοντάδες συνεντεύξεις (TV) σε σχέση με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η εκτίμηση του βασίζονταν στην τεράστια απόσταση ανάμεσα στην ουσία των μηνυμάτων των πολιτών και των επίσημων θέσεων και του δημοκρατικού και του ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Το φαινόμενο Τράμπ επιβεβαιώνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι το δυτικό πολιτικό σύστημα που είχε ως βάση την ιδεολογία, την επικοινωνία και το προφίλ των υποψηφίων, έχει κλείσει τον κύκλο του όπως το γνωρίζαμε. Ο πλανήτης έχει πλέον δυνατούς πόλους στην Ανατολή και στη Δύση και η μεταφορά του οικονομικού κέντρου προς Ανατολάς προκαλεί σεισμούς στην οικονομία αλλά και στην πολιτική της Δύσης . Γράφηκαν και θα γραφούν πολλές αναλύσεις αλλά και αναγωγές στο ελληνικό σύστημα.
Ως πρώτη μου αντίδραση θέτω τρία σημεία που θα τα αναπτύξω αργότερα:
· Η σύγκρουση αριστεράς και δεξιάς όπως την ξέραμε δεν υπάρχει. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα σε ανοικτά και κλειστά συστήματα, ενώ κεντρικό στοιχείο αποτελεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. · Η Ευρώπη έχει μόνο έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την πολυπολική κατάσταση της νέας παγκοσμιοποίησης. Να λειτουργήσει ως μια ενιαία οντότητα που υποστηρίζει τα σύνορα της και προστατεύει την παραγωγή της. · Ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος, που επεξεργάζεται ρεαλιστικές προτάσεις για τα προβλήματα, πρέπει να αλλάξει και να δώσει με λαϊκό και εύληπτο τρόπο απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα των κοινωνιών. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, τότε το ένα κύμα λαϊκισμού θα διαδέχεται το άλλο πότε με αριστερή και πότε με δεξιά ρητορεία, βυθίζοντας τις χώρες στις οποίες επικρατεί σε περιδίνηση και διχόνοια.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 07:34