Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 16:32

Σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης 'Το εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω του παραταξιακού'

Μόνο θυμηδία προκαλεί η νέα απόπειρα κύκλων της ΝΔ να αθωώσουν τη μοιραία 5ετία 2004-2009 που μας οδήγησε στα μνημόνια

 

Όλοι οι οικονομολόγοι εντός και εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε στο τραγικό δίδυμο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ανταγωνιστικότητα, το 2009 και γρήγορα μετεξελίχθηκε σε κρίση χρέους. Στον αποκλεισμό δηλαδή της χώρας από τις αγορές.

-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2009 έκλεισε στο -12,3% αφού κινήθηκε τη διετία 2007-8 στο -15%!

- Το πρωτογενές έλλειμμα στην 5ετία ΝΔ-Καραμανλή αθροιστικά ανήλθε στα 56,3 δισ ευρώ.

Μόνο το 2009 το ελληνικό δημόσιο πέραν των δανείων αναχρηματοδότησης του χρέους του, δανείστηκε 24,018 δισ ευρώ για μισθούς, συντάξεις και λοιπές λειτουργικές του δαπάνες!

Αυτή τη τραγική πραγματικότητα προσπάθησε να αποκρύψει η Κυβέρνηση ΝΔ-Καραμανλή στέλνοντας αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία στη EUROSTAT, όπως επισημαίνουν οι επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου κλονίζοντας καθοριστικά την εμπιστοσύνη τόσο των εταίρων μας στην ΕΕ όσο και των αγορών.

Αυτή είναι η κρίση που έφερε το μνημόνιο.

Όσο για το χρέος και τους μύθους που διακινούν τόσο η «λαϊκή» όσο και η «μεταρρυθμιστική» Δεξιά τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν πανηγυρικά.

Η 5ετία 2004-2009 αναδεικνύεται σε μια εξαιρετικά  «σπάταλη» περίοδο της μεταπολίτευσης αφού το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνονταν κατά μέσο όρο 5% ετησίως.

Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν πως έχουν ληφθεί κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την περίπτωση της Ελλάδας που βιώνει μια πρωτοφανή σε βάθος και χρονική διάρκεια κρίση.

Τα στοιχεία που ακροθιγώς αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν είναι ούτε επιλεκτικά, ούτε χαλκευμένα από «αγιογράφους».

 Είναι στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών που πιστοποιήθηκαν τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ, όσο και από την EUROSTAT.

Η ΝΔ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν παρά να συναινέσουν στην πρόταση  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία από τότε που μπήκαμε στο Ευρώ μέχρι σήμερα.

Στόχος της πρότασης μας δεν είναι να στήσουμε κατηγορητήρια, αλλά να δούμε όλοι μαζί τι έφταιξε και κυρίως πως θα χαράξουμε την εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια αφήνοντας πίσω μας συγκεκριμένες παθογένειες.

Δεν συγκαλύπτουμε, δεν στοχοποιούμε, δεν τεμαχίζουμε, αλλά εξ ίσου σθεναρά καταγγέλουμε τη συνωμοσία της σιωπής για το 2004-09 που έχουν συνάψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύμπασα η ΝΔ.

Η ηγεσία της ΝΔ οφείλει να τοποθετηθεί γιατί η σιωπή της μπορεί να εξυπηρετεί το παραταξιακό της συμφέρον βλάπτει όμως το εθνικό.

Εκτός κι αν στη ΝΔ έχουν ταυτίσει τη μεταρρύθμιση με την απόλυτη σιωπή.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 16:40