Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 22 Μαϊος 2011 16:18

'Οσα μας κρύβουν

Να μιλήσει με τον κυνισμό του τεχνοκράτη και όχι με τον δισταγμό του πολιτικού. Να μη δείξει τον προορισμό, αλλά τον δρόμο.του Κώστα Γιαννακίδη

Τώρα αυτό πως λέγεται; Είναι εκβιασμός; Είναι ωμή απαίτηση των δανειστών μας; Είναι πίεση για σκληρές προσαρμογές; Είναι όλα μαζί και περικλείονται μία χαρά από την έννοια του εκβιασμού. Ο Σάιλοκ είχε απαιτήσει ένα κομμάτι από τη σάρκα του Αντόνιο. Η τρόικα προτιμά να πληρωθεί σε μετρητά.

Ολα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν είναι παράλογα. Πρέπει, όμως, κάποιος να τα εξηγήσει με σαφήνεια προς ένα λαό που ετοιμάζεται να ανοίξει το στόμα με έκπληξη ή οργή.

Η τρόικα, λοιπόν, ζητεί συναίνεση και άμεσα μέτρα προκειμένου να παραχωρήσει την πέμπτη δόση του δανείου. Και ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε ωμά, ζητώντας -ή καλύτερα απαιτώντας- συναίνεση από τους θεσμικούς συνομιλητές της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα είπε πως αν δεν εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου, η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά στην απειλή της χρεοκοπίας. Το θέμα βέβαια είναι αν έφυγε ή αν θα καταφέρει να ξεφύγει ποτέ από την απειλή και της ταμειακής κατάρρευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς υποχρεώθηκε να κάνει κάποια βήματα προς τα πίσω, προσφέροντας συναίνεση στα απολύτως αναγκαία, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την αποδοχή από την κυβέρνηση ορισμένων εκ των προτάσεων του. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με αποτέλεσμα που, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, μπορούμε να προδικάσουμε.

Λογικά οι εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να καθορίσουν την πολιτική και εθνική ατζέντα, να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές ή λίγο πιο κάτω από το χείλος του γκρεμού. Αν η αντιπολίτευση δεν προσφέρει συναίνεση, η προσφυγή στη λαϊκή βούληση θα είναι μία αναπόφευκτη επιλογή. Αυτά, λίγο ως πολύ, είναι γνωστά. Εξίσου γνωστή είναι πλέον η ανεπάρκεια ή η ανακολουθία σε βασικούς τομείς πολιτικής. Για παράδειγμα είναι ηχηρά τα γέλια που ακούγονται διεθνώς για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Ελληνικό. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να γίνει η επένδυση. Αλλά αυτά είναι κομμάτια από άλλο κεφάλαιο της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα ζητήσει συναίνεση και η κυβέρνηση του θα εξειδικεύσει το πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Είναι από τις συγκυρίες που θέτουν απαιτήσεις από τους ηγέτες. Εδώ και δεκαετίες η κριτική του συρμού εγκαλεί τους πολιτικούς επειδή δεν λένε όλη την αλήθεια στο λαό. Ισχύει και τώρα. Ο πρωθυπουργός καλείται να εξηγήσει ποια ακριβώς είναι τα μέτρα που αναζητούν συναινετική συγκατάβαση. Να πει ο ίδιος αν θα γίνουν ή όχι απολύσεις στο δημόσιο. Να εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Να μιλήσει με τον κυνισμό του τεχνοκράτη και όχι με τον δισταγμό του πολιτικού. Να μη δείξει τον προορισμό, αλλά τον δρόμο.

 

πηγή: protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαϊος 2011 16:22