Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 17:00

Διαμαντοπούλου: Μέτρα το 2019 και το 2020… εκλογές το 2018- Ο πολιτικός ορίζοντας όπως διαμορφώνεται μετά το Eurogroup της Μάλτας είναι το θέμα της άμεσης ανάλυσης του ΔΙΚΤΥΟΥ

Η απόφαση της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσε κάποια σημαντικά δεδομένα στην υπόθεση της αξιολόγησης, αλλά και του χρονικού ορίζοντα που επεκτείνεται στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2018.

 

• Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν...δηλαδή στο Χίλτον. Η οικονομία όμως, ενδέχεται να επιστρέψει ακόμα πιο πίσω, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα κυμανθούν από 2,2 έως 3,1 δισ. ευρώ μόνο το 2017 αν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει, οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα 1%-1,5% αντί 2,7% που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός.
• Ο επικεφαλής του Eurogroup σήμερα ανέφερε πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% από κυρίως από φορολογικά (αφορολόγητο), το 2020. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 170 δισεκ ,επομένως το 1% σημαίνει ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις κατά 1,7 δισεκ. ευρώ συνολικά, εκτός αν ο υπολογισμός γίνει με βάσει το ΑΕΠ του 2018 που αναμένεται να είναι υψηλότερο, άρα το ποσό περικοπών θα φτάσει ή και ξεπεράσει τα 2 δισεκ. €
• Το αναγκαστικό πλεόνασμα, όπως συμφώνησε η Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, παραμένει 3,5% για αρκετό διάστημα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την ενεργοποίηση των δημοσιονομικών αντίμετρων για τα οποία ο κ. Dijsselbleom ανέφερε ότι: «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα», ενώ φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα και λιτότητα διάρκειας τουλάχιστον μιας δεκαετίας ακόμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
• Ο πολιτικός ορίζοντας επηρεάζεται πλέον άρδην από τα χρονικά ορόσημα του Eurogroup, και κυρίως το 2019. Τα χρονικά ορόσημα είναι δεδομένα:
 Μέτρα που εκτείνονται πέραν της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης για τις συντάξεις κλπ από το 2019 και υπό αίρεση τα αντίμετρα
 Λήξη 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018

Εκτίμηση του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Αν ολοκληρωθεί ομαλά και η 3η αξιολόγηση του φθινοπώρου η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάσει την έξοδο της στις αγορές εν όψει της λήξης του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. Όσο ο τουρισμός προσθέτει καύσιμα στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση θα μπορεί να κερδίζει χρόνο. Εδώ να σημειώσουμε ότι τυχόν γεωπολιτική αναταραχή στη Συρία θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή μας και θα οδηγήσει σε αύξηση την τιμή του πετρελαίου με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ και κατ επέκταση στην Ελλάδα.

Οι εκλογές για να έχουν κάποιο νόημα για το ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν μέσα από ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που θα περιορίζει τη ζημιά, που αποδέχθηκε και ο κ. Τσακαλώτος, και θα μεγιστοποιεί τα πιθανά οφέλη.
Μία ανεπαίσθητη στιγμή που θα ισορροπεί μεταξύ της λήθης και της μνήμης των πολιτών για τα δύσκολα που έχουν συμβεί. Εκεί που το λυκαυγές θυμίζει λυκόφως.
Τέτοια ευκαιρία μπορεί να δοθεί κατά την εκτίμηση μας πριν από την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων και πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Η Κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι άλλα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα δεν προβλέπονται εφεξής και ότι η Ελλάδα μπορεί το καλοκαίρι του 2018 να μην χρειαστεί ξανά Μνημόνιο...το βλέμμα πλέον περνά στην πολιτική διαχείριση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 17:06