Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Μαϊος 2011 23:34

Υψηλόμισθοι;

dikastirio

 της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ Ε. ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Είναι γνωστό σε όλους μας το μισθολογικό μας καθεστώς και η αντιμετώπισή του από την Πολιτεία. Προσωπικά, αυτή τη στιγμή (καθώς ήδη εξοφλήθηκαν τα αναδρομικά που μας ζήτησαν παρανόμως), αμείβομαι με ...

3.613,56Ευρώ ακαθάριστα. Καταβάλλω μηνιαίως στο Δημόσιο Ταμείο το ποσό των 545,23 €, ενώ για το έτος 2010 θα φορολογηθώ με κλίμακα 32%. Το καθαρό ποσό του μισθού μου, αφαιρουμένων των λοιπών κρατήσεων, ανέρχεται στο ποσό των 2.640Ευρώ μηνιαίως (Ο βασικός μισθός μου ανέρχεται στο ποσό των 2.067Ευρώ). Φυσικά οι αποδοχές αυτές είναι αποτέλεσμα των μειώσεων Δ.Ν.Τ., που δεχθήκαμε ως «««Υχηλόμισθοι»»», που, κατ' ευτυχή συγκυρία, έτυχε μετά την ολιγόμηνη αύξηση των μισθών μας που πέτυχε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Για τον ίδιο λόγο δεν μας καταβάλλονται τα δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

Πολύ εύκολα μπορώ να σας αποδείξω ότι όχι μόνο υψηλόμισθοι δεν είμαστε, αλλά ίσως και αφελείς που «φάγαμε τα χρόνια μας στα θρανία και στις σπουδές». Ναυτικός που δεν έχει επισκεφτεί κανένα Πανεπιστήμιο, τελείωσε (όχι πάντα) το Λύκειο απρόθυμα και εργάζεται σε Πορθμιακή γραμμή, λαμβάνει το ποσό των 3.238,01Ευρώ ακαθάριστα. Ο βασικός μισθός είναι 1.127,33Ευρώ. Το ωράριό του οκτάωρο με μία ώρα ανάπαυση στο ενδιάμεσο. Δικαιούται την καταβολή υπερωριών και άδεια 3,5 ημέρες μηνιαίως, ήτοι κατ' έτος 42 ημέρες. Σε περίπτωση που εργαστεί τις ημέρες των αδειών, φυσικά θα πληρωθεί γι' αυτό. Λαμβάνει επίδομα τροφοδοσίας !!!, επίδομα επειδή εργάζεται στο κατάστρωμα του πλοίου !!!, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας !!!, επίδομα προσωπικού καταστρώματος !!! και επίδομα ναύκληρου, ως κατωτέρω:
Βασικός Μισθός 1.127,33 €
Υπερωρίες μονές 647,96 €
Υπερωρίες διπλές 630,12 €
Επίδομα Τροφοδοσίας 387,17 €
Επίδομα Καταστρώματος 23,97 €
Επίδομα Ανθυγιεινό 19,37 €
Άδεια 3,5ημέρες = 217,85 €
Επίδομα Προσωπικού Καταστρώματος 63,27 €
Επίδομα Ναύκληρου 36,97 €
Άδεια Ανάπαυσης 2 ημερών 84,00 €

Υπόκειται σε κρατήσεις 305,27Ευρώ υπέρ ΝΑΤ και φόρο εισοδήματος 3% = 87,98Ευρώ. Να σας αναφέρω ότι, η εργασία του ναυτικού στις γραμμές Πορθμείων είναι πολυτελής και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ή επιδόματος καταστρώματος, τη στιγμή που στο κατάστρωμα βρίσκεται μόνο όταν το σκάφος αγγίζει το λιμάνι προορισμού. Σε περίπτωση ασθενείας του ναυτικού, υπόχρεος σε πλήρη κάλυψη των νοσηλίων είναι η εργοδότρια ναυτική εταιρεία και όχι το ΝΑΤ, το οποίο σας υπενθυμίζω ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα !!!!!!!!

Δεν θέλω να επεκταθώ στη μισθοδοσία του καπετάνιου, γιατί συνάδελφοι νομίζω ότι θα νιώσετε ιδιαιτέρως υποτελείς στις βολές των ΜΜΕ και του Υπουργείου Οικονομικών. Και φυσικά, οι αμοιβές αυτές δεν αγγίζουν ούτε κατ' ελάχιστο τις αμοιβές των ναυτικών σε γραμμές του Αιγαίου που ανέρχονται τουλάχιστον στο τριπλάσιο των ανωτέρω. Εν ολίγοις, ο Δικαστικός Λειτουργός που υπηρετεί στην Χίο ή στην Κρήτη, πρέπει να γνωρίζει ότι λαμβάνει το ήμισυ περίπου του μισθού που λαμβάνει ο ναυτικός που του ελέγχει το ακτοπλοϊκό εισιτήριο στον καταπέλτη.

Σας υπενθυμίζω ότι εμείς δικαιούμαστε ένα μήνα αδείας κατ' έτος υπηρεσίας και αν τολμήσουμε π.χ. να τύχουμε αυτοκινητικού ατυχήματος, με ανάγκη νοσηλείας πέραν της αδείας που δικαιούμαστε, θα τιμωρηθούμε με μείωση ή μη καταβολή μισθού. Καταβάλλουμε στην Εφορεία το δεκαπλάσιο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στο ναυτικό και απολαμβάνουμε χαχανισμούς για το επίδομα διεκπεραίωσης και την πάγια αποζημίωση που λαμβάνουμε ως αντίκτυπο στη σοβαρότητα που απαιτείται για την εργασία μας. Ουδείς, βέβαια διακωμωδεί τη λήψη των επιδομάτων του ναυτικού αυτού, ο οποίος, λαμβάνει επίδομα καταστρώματος για τα δέκα λεπτά που κατεβαίνει στο κατάστρωμα στο λιμάνι προορισμού, ενώ κατά τη διάρκεια του πλου απολαμβάνει κάθε είδους ταινία στην τηλεόραση του σκάφους.

Γελάω, βέβαια, όταν διαπιστώνω ότι λαμβάνω 45 € ως επίδομα μεταπτυχιακού και 35 ε ως επίδομα γάμου και περισσότερο όταν καταβάλλω το ποσό των 482,04€ στον κλάδο της σύνταξης για να λάβω, αν με έχει καλά ο Θεός, το ήμισυ της σημερινής σύνταξης στα 67 μου έτη. Αστείο επίσης είναι οι καλύψεις νοσηλείας που μου παρέχει το Δημόσιο, που τις περισσότερες φορές μοιάζουν σαν «επίδομα επαιτείας» στο πρόσωπό μου. Σίγουρα, δε, συνάδελφοι κανείς δεν θα σας αναγνωρίσει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αν και εργάζεσαι ολοήμερα ενώπιον του ηλεκτρονικού υπολογιστή και εργάζεσαι σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Και είμαι σίγουρη ότι κανείς δεν θα σου δώσει επίδομα μεταθέσεως ή τουλάχιστον τα μεταφορικά, όταν αφήνεις την οικογένειά σου και αποδημείς μηνιαίως στην άλλη άκρη της Ελλάδος για να ασκήσεις τα καθηκοντά σου σε συνθήκες φτώχειας και συστήματος Ουγκάντας.

Και για το τέλος σας ενημερώνω ότι ο ανωτέρω ναυτικός σήμερα λαμβάνει δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αποδοχές αδείας και έλαβε αύξηση 2% του μισθού του μέσα στο έτος 2011(Σ.Σ.Ε.3525.1.6/01/2011 ¨Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Πορθμείων Εσωτερικού έτους 2010¨, τη στιγμή που εμείς υποστήκαμε μείωση 20% περίπου του μισθού μας και φυσικά δεν δικαιούμαστε, ως «««Υψηλόμισθοι»»», επιδόματα εορτών και αδειών (βλ.και www.enet.gr, εφημερίδα ¨Ελευθεροτυπία¨ της 05.04.2011, " ... Ο πρόεδρος της ΕΕΝ Απ. Βεντούρης, που υπογράφει και την επιστολή, τονίζει ότι η Συλλογική Σύμβαση 2010 υπογράφεται σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι υφίστανται μειώσεις στις αποδοχές τους και κατάργηση στα επιδόματά τους, ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες ναυτεργάτες, με την αμέριστη βοήθεια του υπουργού, απολαμβάνουν σκανδαλωδώς ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς το οποίο συνίσταται στη χορήγηση αυξήσεων μισθών, όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και αναδρομικά"). Σε περίπτωση, δε, που επιθυμεί να αγοράσει μεταφορικό όχημα, απαλλάσσεται του τέλους ταξινόμησης, εξασφαλίζοντας κόκκινες πινακίδες και χαμηλότερη τιμή από τον Δικαστικό λειτουργό.

Αλίμονο, πόσο άλλο θα κατρακυλίσει η Δικαιοσύνη; Κατά τη γνώμη μου, μέχρι την απόλυτη ευτέλειά μας, ώστε να μην έχουμε τη δύναμη να ασχολούμαστε, κυρίως, με τα εγκλήματα των μελών των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

είναι ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ*

Το άρθρο  δημοσιεύτηκε στην Εφημ.της Ενώσεως Δικαστών και είναι στην ουσία απάντηση σε κείμενο του συνταγματολόγου κ. Τσακυράκη

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 01:41