Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 13:51

Περί ακαδημαϊκότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής | του Πρόδρομου Γιαννά*

Τα δύο υπό ενοποίηση ιδρύματα έχουν περάσει επιτυχώς από τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης τμημάτων (εκπαιδευτικών μονάδων) όσο και σε επίπεδο ιδρυματικό (αξιολόγηση Ιδρύματος).

Αυτή τη χρονική περίοδο διανύουμε την τελευταία φάση της προεργασίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Από τον Μάϊο του 2017 που δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα έχουν περάσει οκτώ μήνες κοπιώδους προσπάθειας εκ μέρους επιτροπών που συστάθηκαν στα δύο υπό ενοποίηση ιδρύματα,το ΤΕΙ Αθήνας και το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα καθώς και της 8μελούς Επιτροπής που όρισε ο Υπουργός  για να εξετάσει το θέμα και να υποβάλλει την εισήγηση της.

  Ο Υπουργός από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου τόνισε το κριτήριο της ακαδημαϊκότητας για τη σύσταση των υπό διαμόρφωση τμημάτων. Οι επιτροπές των δύο ιδρυμάτων υπέβαλαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους  για τις υπό ίδρυση σχολές και τμήματα του νέου πανεπιστημίου λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές και τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, η 8μελής Επιτροπή συζήτησε και επεξεργάστηκε  τις προτάσεις αυτές πριν καταλήξει στο δικό της πόρισμα.

Σο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε  διαβούλευση από το Υπουργείο προτείνεται η δημιουργία 26 τμημάτων με γνώμονα να διασφαλιστεί η συνέχεια της ακαδημαϊκής λειτουργίας από το υφιστάμενο  διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές των δύο υπό ενοποίηση ιδρυμάτων χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί η ακαδημαϊκή και επιστημονική φυσιογνωμία των υπό ίδρυση τμημάτων.  Με λίγα λόγια έχουν συζητηθεί διεξοδικά και ληφθεί στο μέτρο του εφικτού θέματα που άπτονται των ακαδημαϊκών προδιαγραφών του εγχειρήματος.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι τα δύο υπό ενοποίηση ιδρύματα  έχουν περάσει επιτυχώς από τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης τμημάτων (εκπαιδευτικών μονάδων) όσο και σε επίπεδο ιδρυματικό (αξιολόγηση Ιδρύματος). Σε επίπεδο τμημάτων αξιολογήθηκαν το 80% των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας και το 100% του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.  Από τα 26 προτεινόμενα τμήματα του νέου πανεπιστήμιου μόνο 3 φαίνεται να μην έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Οι ιδρυματικές αξιολογήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές και για το δύο ιδρύματα. Το ΤΕΙ Αθήνας αξιολογήθηκε ως «άξιο θετικής μνείας» και το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ απέσπασε «θετική αξιολόγηση».  Οι επιμέρους ιδρυματικές αξιολογήσεις και των δύο ιδρυμάτων κατέδειξαν ότι λειτουργούν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ότι τμήματα των δύο ιδρυμάτων είναι ώριμα για τη λειτουργία κύκλου διδακτορικών σπουδών.

Στη τελευταία ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων στις 4/1 αναφέρεται  ότι «προβλέπεται δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών, τετραετούς διάρκειας, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και με αυτόματη πιστοποίηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα και Τμήματα της χώρας θα πρέπει σύντομα να υποβληθούν στις διαδικασίες πιστοποίησης τίτλων σπουδών».

Αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.  Ήδη αναφέρθηκε ότι η αξιολόγηση των τμημάτων των δύο υπό ενοποίηση ιδρυμάτων  έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αναφορικά με τη πιστοποίηση, κανένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ δεν έχει πιστοποιηθεί από την ΑΔΙΠ. Η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει το 2018 και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμπεριληφθούν στη διαδικασία αυτή και τα προγράμματα σπουδών  του νέου Πανεπιστημίου.   

* Ο Καθηγητής Πρόδρομος Γιαννάς είναι Πρόεδρος,  Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
Πρώην μέλος Συμβουλίου ΑΔΙΠ (2014-2017)

πηγη:esos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 13:56