Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 11:32

To σχόλιο του Νίκου Καρατουλιώτη υποσ/γου εα για την άμεση στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Γαλλία Μακρόν στις 17/4/18 και κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι, «η Γαλλία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό οποιασδήποτε χώρας- μέλους δέχεται επίθεση.

Είναι μια θέση που πήραμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για την Βρετανία σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, είναι η θέση που έχουμε διαρκώς για την Ελλάδα για τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είπα πριν από λίγες μέρες στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, τα λόγια γίνανε πράξη. Η Γαλλία παραχωρεί στην Ελλάδα με την μέθοδο χρονομίσθωσης (leasing) και εξόφλησης σε βάθους πενταετίας, δύο φρεγάτες FREMM . 
Οι παραπάνω φρεγάτες είναι πολλαπλών χρήσεων και μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού, επιφανειακού καθώς και προσβολή στόχων στην ξηρά. Είναι ειδικά σχεδιασμένες να επιχειρούν πλησίον των ακτογραμμών, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το Αιγαίο και επιπλέον μπορούν να έχουν εμπλοκή πολλαπλών στόχων επιφανείας και αέρος. Έχει ελάχιστο προσωπικό σε σχέση με τις δυνατότητες της (μόλις 108 άτομα) το οποίο σε συνδυασμό με την ισχύ πυρός του αλλά και τον μικρό όγκο του χαρακτηρίζεται ως έξυπνο πλοίο «smart-ship». 
Το κυριότερο θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένες λίαν συντόμως και ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν εκπαιδευτεί τα πληρώματα με αποτέλεσμα την πλήρη ένταξη τους στο δυναμικό του πολεμικού ναυτικού μας.
Η κίνηση αυτή πέρα από την ενίσχυση της ισχύς πυρός του ναυτικού μας έχει και μεγάλη πολιτική σημασία καθόσον η Γαλλία έχει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι μπορεί η Γερμανία να έχει επικρατήσει οικονομικά, αλλά από άποψη στρατηγικής ισχύος η Γαλλία προηγείται πολύ και είναι η πλέον υπολογίσιμη δύναμη, ειδικά μετά την αποχώρηση της Αγγλίας μιας και είναι και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει πυρηνικά. 
Κάποιοι συμπατριώτες μας περίμεναν την βοήθεια από το ξανθό γένος, αλλά από τους Γάλλους μας ήρθε.
Καιρός να ωριμάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι συμμαχίες μας στις οποίες είμαστε εντεταγμένοι.
Νίκος Καρατουλιώτης Υποστράτηγος ΕΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 11:39