Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 10:05

Οι Ιερές Εικόνες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά στην Ιστορία ανταμώνουν και συνεορτάζουν μαζί |του Αλέξανδρου Κων. Κοκκινίδη

Το 2018 είναι ένα Ιστορικό έτος για τον Ποντιακό Ελληνισμό και για την Ορθοδοξία μας, αφού για πρώτη φορά στην Ιστορία συνεόρτασαν μαζί στις 22 & 23 Απριλίου 2018 στην Εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

στο Ροδοχώρι Ημαθίας, παρουσία πλήθους Πιστών και Προσκυνητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι τρεις Ιερές Εικόνες του Πόντου, της Παναγίας Σουμελάς, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ποτέ στην Ιστορία των Μονών τόσο στον Πόντο, όσο και εδώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει  παρόμοιο αντάμωμα και συνεορτασμός των τριών Ιερών Εικόνων μαζί σε ένα Προσκύνημα.
 

Οι τρεις Ιερές Εικόνες του Πόντου διασώθηκαν από τις σφαγές, τις καταστροφές, τις λεηλασίες και την βαρβαρότητα των Τούρκων και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μέχρι και το 1922 με τους πρόσφυγες προγόνους μας.

Οι Εικόνες διασώθηκαν από τα αντίστοιχα Μοναστήρια του Πόντου και εκατό περίπου χρόνια πριν ήρθαν στην Ελλάδα όπου και οικοδομήθηκαν νέες Ιερές Μονές και Ναοί προς Τιμήν τους από τους παππούδες μας, κρατώντας ζωντανές τις Μνήμες, την Ιστορία, τις Παραδόσεις και την Πίστη μας.

Η παλιότερη από τις εικόνες είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, του 270 μ.Χ., η οποία σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης.
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι του 386 μ.Χ, η οποία βρίσκεται στην Καστανιά Ημαθίας και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του 752 μ.Χ., η οποία βρίσκεται στο Ροδοχώρι Ημαθίας. 

Ένας Ιερός συνεορτασμός όπου σύμφωνα και με τα τρία αντίστοιχα Σωματεία, στόχο έχει να αποτελέσει κομμάτι της χιλιόχρονης Ιστορίας των Ιερών Μονών του Πόντου και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε κάθε αντίστοιχη Εορτή (Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, Παναγίας Σουμελά) στις Ιερές Μονές εδώ στην Ελλάδα.

Επόμενος συνεορτασμός (αντάμωμα) των Ιερών Εικόνων για το 2018 στον Εορτασμό της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου, στις 23 και 24 Ιουνίου 2018, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης και στις 14 και 15 Αυγούστου 2018 στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας για τον Εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μία κίνηση Ιερή και Συμβολική με ένα πολλαπλό μήνυμα.
Μήνυμα Ενότητας, Αγάπης και Δύναμης για την Ορθοδοξία, για την Πατρίδα μας, για την Μακεδονία και για τον Ποντιακό Ελληνισμό !

Είναι μεγάλη ευλογία για την περιοχή μας που στις 23 και 24 Ιουνίου, στην Εορτή της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, όπου είναι αφιερωμένο το Μοναστήρι, οι τρεις Ιερές Εικόνες θα συνεορτάσουν ξανά μαζί και για πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης.

Οι τρεις αυτές Ιστορικές Μονές εδώ στην Ελλάδα αποτελούν Ιερά Μνημεία της Ιστορίας του Πόντου, της Ορθοδοξίας και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τις οποίες οι πρόγονοι μας έσκαψαν και έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια για να ανιστορήσουν τις αντίστοιχες Ιερές Μονές και αν κάποιος θέλει να τιμήσει και να μνημονεύσει τους προγόνους του (μας), δεν υπάρχει πιο Ιερή τοποθεσία από αυτούς τους Ιερούς Τόπους για να το κάνει.

Όπως παλαιότερα στον Πόντο (1917), έτσι και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 από τις 07:30 το πρωί, εδώ στην Ιερά Μόνη του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, τελείται Όρθρος, Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία και κατάθεση στεφάνων για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

(Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Καρυοφυλλίδη από το trapezounta.gr  (http://www.trapezounta.gr/pontus-news/3755/ ) 
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 10:09