Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 10:58

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΖΑΝΗ (1912-2012). Προτάσεις του Γ. Κορκά


kozanipaliaΈστειλα επιστολή την 2-2-2011, στο Δήμαρχο Κοζάνης με κοινοποίηση στον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου αναφερόμενος στο έτος 2012 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον οθωμανικό ζυγό,( 1912-2012). δηλαδή ένας ολόκληρος αιώνας και επισυνάπτω τις παρακάτω προτάσεις μου, προτείνοντας τις εκδηλώσεις που κρίνω ότι θα πρέπει να διοργανωθούν από το Δήμο Κοζάνης τιμώντας την Εκατοντάχρονη Ελευθερία μας.
100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΖΑΝΗ (1912-2012)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Παρουσίαση ιδρύσεως της Κοζάνης από ιστορικούς. Ιστορική αναδρομή ως σήμερα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Κοινωνία και Οικονομία 16ος-20ος αιώνας. Οι Κοζανίτες της Ευρώπης, πραματευτάδες, έμποροι, επιχειρηματίες, πνευματικοί άνθρωποι.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Παιδεία και Λόγιοι. Η Σχολή της Κοζάνης, Βιβλιοθήκη και Χαρτοθήκη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Οι ήρωες του 1821 Λασσάνης, Κασομούλης και άλλοι

ΜΑΊΟΣ: Δημογεροντία, Δήμαρχοι Κοζάνης από το 1875 ονόματα και προσφορά τους.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Πνευματικοί άνθρωποι της Κοζάνης προ και μετά την απελευθέρωση. Συγγραφείς που αναφέρονται στην Κοζάνη.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Πολιτικοί της Κοζάνης από το 1908.Ονόματα και προσφορά στην πόλη

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Κοζανίτες της διασποράς που διακρίθηκαν στη νέα τους πατρίδα και βοήθησαν τη γενέτειρά τους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Μακεδονικός αγώνας. Παύλος Μελάς. Εθνική άμυνα. Συμβολή της Κοζάνης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Μεγάλο επιστημονικό συνέδριο, που θα περιλαμβάνει το χρονικό της Απελευθέρωσης, τον ρόλο της εκκλησίας, εκθέσεις των γεγονότων, φωτογραφίες της απελευθέρωσης, μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρο στα Κουζιανιώτκα και συναυλίες , με συμμετοχή όλων, σχολείων, των ΑΕΙ και ΤΕΙ Στρατιωτική αναπαράσταση της απελευθέρωσης.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αναμνηστικό της απελευθέρωσης και τιμητικές πλακέτες σε προσωπικότητες της Κοζάνης. Κοπή αναμνηστικού μεταλλίου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Έκδοση λευκώματος των παλαιών φωτογραφιών και των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα το έτος 2012.

Γιάννης Κορκάς

Να σημειωθεί έχω εξειδικεύσει τις προτάσεις μου και συμπλήρωσα πολλά άλλα στοιχεία που θα παραδώσω στην επιτροπή.

Θέλω όμως να καταγράψω δυο νέες προτάσεις προς το Δήμο Κοζάνης.

Θα πρέπει να εκδοθεί ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα έχει φωτογραφίες της Κοζάνης τραβηγμένες τη δεκαετία του '50 και του '60 από τον αείμνηστο Αργύρη Κούντουρα, τα παλιά και ιστορικά σπίτια της Κοζάνης, που τότε διασώζονταν και είχε ιδιαίτερη επίδοση στη φωτογραφία και στην απεικόνιση των παλιών σπιτιών, όταν ήταν στην Κοζάνη, είχε ασχοληθεί και με τη βιβλιοθήκη συνεργαζόμενος με τον αείμνηστο Νίκο Δελιαλή, (στέζιρου) της βιβλιοθήκης. Μάλιστα επί Δημαρχίας αείμνηστου Παπαγιάννη είχε κάνει έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα του δημαρχείου.
Σε σχετική συζήτησή μας, μου είχε πει, ότι όλες τις φωτογραφίες τις έδωσε στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο τμήμα που είναι η γυναίκα του καθηγήτρια της αρχαιολογίας και τις έχουν επεξεργαστεί με (skanner) για να μην χαθούν. Αγαπούσε πολύ την Κοζάνη και έχει καταγράψει πολλά ιστορικά της πόλης. Να συνεννοηθεί ο Δήμος με τη Γυναίκα του και να εκδώσει το λεύκωμα , που θα απεικονίζει αυτούσια την Κοζάνη με τα παλιά της σπίτια και αρχοντικά καθώς και το χρώμα της. Θα είναι ένα πολύτιμο Λεύκωμα.

Επιβάλλεται να συγκροτηθεί μία επιτροπή από νέους επιστήμονες και σε συνεργασία με τον Φάνη Πάμπα που μένει στην Βιέννη και που έχει συγκεντρώσει πάρα πολλά στοιχεία για τους Κοζανίτες των περασμένων αιώνων που διεκρίθηκαν στην Βιέννη και γενικά στην Αυστρουγγαρία.
Έχω ο ίδιος ιδεί στο σπίτι του στη Βιέννη, να έχει δύο δωμάτια γεμάτα από χαρτιά και στοιχεία με επιμελημένη ταξινόμηση , να εκδοθούν σε βιβλία που θα περιέχουν πλούτο ιστορικών ντοκουμέντων και των πνευματικών Κοζανιτών της Βιέννης, για να πληροφορηθούμε όλοι το μέγεθος της αξίας των Κοζανιτών και την προσφορά τους και στη γενέτειρα.

Να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως ότι από τη Βιέννη ξεκίνησε η πνευματική Κοζάνη. Αυτός ο ιστορικός πλούτος δεν πρέπει να χαθεί. Γιατί είναι η δεύτερη Κοζάνη.

Διάβαζα πρόσφατα στον τοπικό τύπο ότι ο Φάνης Πάμπας, αυτός ο ιδεολόγος, ρέκτης και ερευνητής της ιστορίας της Κοζάνης, επισκέφτηκε το Δήμαρχο Κοζάνης και του προσέφερε «ένα αντίγραφο των ανακριτικών εγγράφων του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του». Τελευταία ανακάλυψή του. «Ο Δήμαρχος τον ευχαρίστησε για την έρευνα και την διάσωση των ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων που αφορούν στην Κοζάνη και την ιστορία της στη Μεσευρώπη και τον συνεχάρη για το ερευνητικό του έργο».

Ωραία τα λόγια , αλλά αξία έχουν τα έργα, δηλαδή τα βιβλία, η καταγραφή όλων αυτών, που θα μας διδάσκουν την ιστορία της Κοζάνης και των Κοζανιτών. που διέπρεψαν. Περιμένουμε να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα στοιχεία του άοκνου ερευνητή και ιδεαλιστή Φάνη Πάμπα, που σε μία σπουδαία ομιλία του για τους Κοζανίτες του Δούναβη, στο Κοβεντάρειο προ μηνών, τον προσφωνούσε Ντόκτορ Πάμπα ο καθηγητής του ΑΠΘ. κ. Λιβιεράτος, ο δημιουργός της χαρτοθήκης της βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η προσφώνηση αυτή τα λέει όλα.

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 11:05