Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 19:52

Ποιος επιτέλους συντονίζει αυτήν τη διαδικασία της συγχώνευσης ΑΕΙ ΤΕΙ;

Είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία της Φλώρινας αλλά και στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη συνένωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο διάλογος γνώρισε μια ιδιαίτερη κλιμάκωση

την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 όταν λάβαμε επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για να συναντηθούν τα μονοπρόσωπα όργανα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη. Στην επιστολή αναφέρονταν ότι στη σύσκεψη θα συμμετείχε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πρώην Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά καθώς υπάρχει ο νέος Γενικός Γραμματέας κ. Γεωργαντάς.

Μεταβήκαμε στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 13:00 έως τις 15:30. Κατά την διάρκειά της, ο συντονισμός του Υπουργού και η θετική προδιάθεση όλων των εκπροσώπων και των δύο Ιδρυμάτων προσέδωσε μια δημιουργική προοπτική ανοικτού διαλόγου. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του ΠΔΜ να καταθέσουν έως την Τετάρτη 21/11/18, προτάσεις που να αιτιολογούν το Αυτοδύναμο. Αυτό και έπραξα, αποστέλλοντας την αιτιολόγηση στον κ Υπουργό στην ορισμένη από αυτόν προθεσμία (στο τέλος του κειμένου ακολουθεί η αιτιολόγηση για το Αυτοδύναμο που απέστειλα ως Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών).

Την Τετάρτη 21/11 οι φοιτητές του Πολυτεχνείου κατέλαβαν το Κτίριο Διοίκησης και τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Με βάση τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπός τους στην Έκτακτη Σύγκλητο της 22/11, ο λόγος της κινητοποίησης υπήρξε το ότι τη Δευτέρα 19/11 αντιπροσωπεία τους μετέβη στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να συμμετάσχει στη σύσκεψη. Ο κ. Αγγελόπουλος συνάντησε την αντιπροσωπεία των φοιτητών μας στις 11:00 (δύο ώρες πριν την συνάντηση για την ενοποίηση ΑΕΙ ΤΕΙ) και τους ανέφερε ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, ενώ ταυτόχρονα τους ανήγγειλε ότι έχει αποφασιστεί να υπάρξει Διοικούσα διορισμένη από το Υπουργείο και ότι αν δεν υπάρξει Διοικούσα τόσο οι σπουδές όσο και το επίπεδο των πτυχίων τους θα υποβαθμιστούν.

Τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

  1. Είναι ακριβές αυτό που δημόσια κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου; Αν δεν είναι, θα πρέπει να διαψευσθεί το γεγονός από τον κ. Αγγελόπουλο, τόσο ενώπιον των μελών των ΑΕΙ και ΤΕΙ που έλαβαν μέρος στη Σύσκεψη, όσο και στους εκπροσώπους του Φοιτητικού Συλλόγου, για να αρθεί (πιθανόν) η κατάληψη και να καταστεί εφικτή η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας, τουλάχιστον σε επίπεδο διοίκησης.
  2. Αν όντως είναι ακριβές, τότε πραγματικά τίθεται το ερώτημα «ποιος συντονίζει τον διάλογο»; Ποια είναι η λογική των διαμετρικά αντίθετων απόψεων (του Υπουργού και του Προϊσταμένου του Γραφείου του Πρωθυπουργού); Αν αυτό που ανέφερε ο εκπρόσωπος των φοιτητών είναι ακριβές τότε ο διάλογος είναι προσχηματικός και η κατάληξή του προαποφασισμένη.

Πρέπει να τονίσω ότι το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διεκπεραίωση άμεσων και ιδιαιτέρως σημαντικών ζητημάτων, μερικά εκ των οποίων είναι ζωτικής σημασίας. Θα παρακαλούσαμε τον κ. Υπουργό να τοποθετηθεί πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα και να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί η επιστολή τεκμηρίωσης για το Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας η οποία απεστάλη στον Υπουργό την Πέμπτη 21/11, όπως μας ζήτησε στη σύσκεψη της Δευτέρας 19/11. Την δημοσιεύουμε με την προσδοκία πως οι αποφάσεις δεν είναι ειλημμένες και ότι δεν απευθύνεται σε ώτα προαποφασισμένων αποφάσεων.

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Γαβρόγλου,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οφείλει να διασφαλίσει την οργανωτική του μορφή, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο του θεμελιώδους δικαιώματος της ακαδημαϊκής ελευθερίας και έκφρασης. Στο άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, ο όρος πλήρης αυτοδιοίκηση δηλώνει ευκρινώς την ανεξαρτησία του Πανεπιστημίου από το Κράτος και από όποιον άλλο εξωγενή παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, το Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που συνδέεται με μια αμφίδρομη σχέση με το όνομα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζει το δικαίωμα της απρόσκοπτης επιλογής των οργάνων διοίκησης, τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας, τη διαφύλαξη των οργανογραμμάτων και την αυτοδυναμία των οργανωτικών μονάδων, τον έλεγχο των οργάνων διοίκησης με δικά τους κυρίως όργανα και ευθύνη. Ταυτόχρονα η σύννομη και απρόσκοπτη αυτή διαδικασία επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση εξαιρετικά πολύπλοκων διαδικασιών όπως την απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Το Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα του επιτρέψει να διατηρήσει την ταυτότητά του, που με τόσο κόπο αποκτήθηκε το 2014 (μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του με Διοικούσα) και αυτό θα  αποτρέψει τους όποιους εσωγενείς και εξωγενείς παράγοντες να καταστρατηγήσουν την οργάνωση, τη λειτουργία και την προοπτική του. Ειδικά σε μια περίοδο, όπως θα είναι η περίοδος απορρόφησης του ΤΕΙ,  που θα είναι διοικητικά, επιστημονικά και οργανωτικά εξαιρετικά περίπλοκη, αυτή η διατήρηση της ταυτότητας καθίσταται απολύτως αναγκαία. Η κοινότητα του Πανεπιστήμίου μας έχει επώδυνη πείρα από την προηγούμενη  παρουσία Διοικούσας (2003-14) και τον αντι-ακαδημαϊκό τρόπο με τον οποίο αυτή λειτούργησε,  ακριβώς διότι έδρασε ως ένα παράκεντρο εξουσίας και συμφερόντων. Μια απλή παράθεση της πορείας ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μετά το 2014 με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, αποδεικνύει ότι μόνο το Αυτοδιοίκητο, με εκλεγμένα όργανα Διοίκησης, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη δημοκρατική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Το κατακτημένο δικαίωμα στο Αυτοδιοίκητο δεν είναι αποδεκτό να αφαιρείται  σε μια δημοκρατική κοινωνία.  Η ακύρωσή του, αποτελεί εκτροπή.

Ένα Πανεπιστήμιο οφείλει να στηρίζει την επιστημονική του έρευνα, τη διδασκαλία και εν γένει την εκπαιδευτική και διοικητική του λειτουργία στο Αυτοδιοίκητο, παρέχοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στα μέλη ΔΕΠ, ΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, εργαζόμενων να επιλέγουν τα όργανα διοίκησης και να αντιμετωπίζουν τις όποιες καταστάσεις με ισονομία και ισηγορία. Αποτελεί ευτελισμό και διάλυση και υπονόμευση των τωρινών και μελλοντικών πτυχίων η αποδοχή μιας Διοικούσας Επιτροπής η οποία  θα δημιουργήσει μια χαώδη και παθογενή κατάσταση η οποία θα επιφέρει και την απόλυτη υπονόμευσή του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας  με καμιά προοπτική για το μέλλον.

Το εγχείρημα της απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί ένα εξαιρετικά δημιουργικό όραμα με προοπτική. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενισχυμένο με τις δυνατότητα του ΤΕΙ, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό Ακαδημαϊκό Εθνικό και Ευρωπαϊκό πυρήνα με προοπτική και δυνατότητες. Για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα οφείλουμε  να στηριχθούμε  στις δημιουργικές υπάρχουσες προϋποθέσεις και η πλέον καίρια από αυτές είναι η ανάπτυξη και ολοκλήρωση της δημιουργίας του καινούργιου Πανεπιστημίου με βάση το Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. 

Αυτό κατέγραψαν και οι ομόφωνες αποφάσεις όλων των Συνελεύσεων (εργαζόμενων, Τμημάτων, Σχολών, Συγκλήτου) των μελών του Πανεπιστημίου μας, κάτι που πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό από όλους.  

Γιάννης Ζιώγας

Κοσμήτορας

Αναπληρωτής Καθηγητής

Σχολή Καλών Τεχνών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα 27 Νοεμβρίου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 20:09