Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 08:58

Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ: Χτίζουμε έναν ισχυρό Δήμο.

Σε λίγους μήνες, ως Δημότες της Κοζάνης, θα κληθούμε να κάνουμε μια επιλογή: Να αναμετρηθούμε με το μέλλον αυτού του τόπου. Και το μέλλον αυτού του τόπου περνά μέσα από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Δέκα περίπου χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η Ελλάδα αδυνατεί να βρει το βηματισμό της. Οι επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά και τους πολίτες ήταν τόσο μεγάλες που μετασχημάτισαν συνολικά την Ελληνική κοινωνία. Ακραία στοιχεία και απόψεις έκαναν την εμφάνισή τους ενώ χάθηκε το μέτρο και η ποιότητα στο δημόσιο διάλογο.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο έληξε τον περυσινό Αύγουστο, το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Διότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις, τις προσαρμογές, την «έξοδο» από τα Προγράμματα, η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι το «κλίμα». Προκειμένου να έχουν θετικά αποτελέσματα οι αναπτυξιακοί νόμοι, τα φορολογικά κίνητρα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτείται ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας.

Και ο σημαντικότερος παράγοντας που κινητοποιεί την επιχειρηματικότητα, που ξεκλειδώνει τις δημιουργικές δυνάμεις ενός τόπου και που πυροδοτεί την ανάπτυξή του είναι ακριβώς αυτό: Το κλίμα, το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον φιλικό στη γόνιμη ιδιωτική πρωτοβουλία, τη μόνη εναλλακτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα περιβάλλον που εγγυάται τη σταθερότητα των βασικών αρχών της οικονομίας.

Και μια βασική αρχή της οικονομίας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του παραγωγικού της μοντέλου.

Ο Δήμος Κοζάνης σήμερα, σε αντίθεση με πολλά χρόνια πριν, δεν έχει σχέδιο. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα χρόνια με τις πρακτικές της, πως αντιλαμβάνεται το Δήμο ως ένα «σύλλογο». Ένας Δήμος όμως σήμερα δεν είναι ένας σύλλογος. Ούτε καν μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση. Είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός που στόχο έχει αφενός την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες και αφετέρου τη δημιουργία συνθηκών αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας.

 

Και αυτή είναι η βασική μας διαφορά με τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή: Εμείς αντιλαμβανόμαστε το Δήμο του αύριο ως ένα αναπτυξιακό όχημα για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχή μας. Θέλουμε ένα Δήμο που θα αξιοποιεί τον πλούτο του δημιουργικού δυναμικού του τόπου με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο Στρατηγικός μας Στόχος, ο οποίος παρουσιάστηκε μαζί με τους άξονες του Προγράμματός μας στην εκδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου: Η μείωση της ανεργίας στο Δήμο της Κοζάνης κάτω του εθνικού μέσου όρου σε 2 χρόνια.

 

Ο Δήμος της Κοζάνης είναι ανάμεσα στους λίγους δήμους της Ευρώπης που έχουν τόσο υψηλή ανεργία. Κι αυτό δεν αντιμετωπίζεται δίχως σχέδιο. Για να βγούμε από την κρίση και τη στασιμότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από το όραμα, το σχεδιασμό, τα ταλέντα και τη σκληρή δουλειά των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

 

Πάμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, τη δημιουργικότητα, το επιχειρείν. Πάμε να διεκδικήσουμε τους πόρους που δικαιούμαστε και που λιμνάζουν στα Ευρωπαϊκά ταμεία λόγω ανυπαρξίας σχεδιασμού. Πάμε να χτίσουμε μια Κοζάνη που θα μπορεί να φιλοξενήσει όχι μόνο τα σπίτια ή τα σχολεία των παιδιών μας, αλλά και τα όνειρά τους.

 

Στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι εντελώς απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω στις δυσκολότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Αυτό είναι και καλό και κακό. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική ή κάποια μαγική λύση. Το καλό είναι ότι αυτά που πρέπει να γίνουν για να πάει η Κοζάνη επιτέλους έπειτα από πολλά χρόνια μπροστά, είναι συγκεκριμένα και βρίσκονται οριακά ακόμη στο φάσμα του εφικτού.

 

Οφείλουμε να τα τολμήσουμε.

 

Καλή χρονιά σε όλες και όλους.

 

του Ευ. Σημανδράκου, Υποψηφίου Δημάρχου Κοζάνης με το Συνδυασμό «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ»

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 09:00