Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:49

Aπάντηση Τσικριτζή στον Σερβιώτη Ν. Μπουκουβάλα "για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης (ΕΤΔΜ) και το Τεχν\κο Πάρκο στα Καμβούνια"

Διάβασα την απάντηση του κ. Μπουκουβάλα για το Τεχνολογικό Πάρκο στα Καμβούνια και .. έφριξα. Ένας λίβελος με απίστευτες εκφράσεις ειρωνείας, αγένειας, και ευφάνταστων νεολογισμών, όπου υπάρχουν και μερικές αράδες για την ουσία του θέματος, χωρίς όμως να προσθέτουν απολύτως τίποτα σε έναν σοβαρό δημόσιο διάλογο.

Σταχυολογώ καταρχάς μερικά από τα πολλαπλά .. αμαρτήματα που καταλογίζονται στην Οικολογική Κίνηση: «κοτσαμπασισμός» (!) «αστυνόμευση» (!), «αλόγιστος τοπικισμός» κλπ.

Και κάνω τον κόπο – και ίσως ματαιοπονώ – να απαντήσω μόνο σε μια ειρωνική σφήνα περί «άχνης οικολογίας», γιατί με θίγει και προσωπικά ως πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης για μακρά περίοδο.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ασχοληθεί με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία) αποδεικνύοντας στην ΠΡΑΞΗ ότι δεν έχει καμία σχέση με τον τοπικισμό που δέρνει όλη την ελληνική επαρχία (και φυσικά και την Κοζάνη και τα Σέρβια).

Ειδικά στην περιοχή σας (Σέρβια- Βελβεντό- Καμβούνια) ως οικολογική οργάνωση έχουμε αφιερώσει άπειρες ώρες από καταβολής της οργάνωσης μας. Επιλέγω μερικές από τις δεκάδες παρεμβάσεις και βοήθειες:

  • ΜΑΒΕ παραγωγή. Συνεχής αγώνας για να κλείσουν τα ορυχεία και για να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις αμιάντου στο ποτάμι και τον αέρα. Ομιλίες σε πολλά χωριά (Ελάτη κ.α), όταν λίγοι τολμούσαν να πουν την αλήθεια για τον καρκινογόνο αμίαντο, καθώς και εκδηλώσεις και στην Κοζάνη με ειδικούς πνευμονολόγους (Σιχλετίδης κλπ).
  • ΜΑΒΕ αποκατάσταση. Πίεση και διαμαρτυρίες μέχρι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πολύχρονη καθυστέρηση αποκατάστασης των στείρων αμιάντου μέχρι που εγκρίθηκαν τα σχετικά προγράμματα.
  • Αλιάκμονας. Υπομνήματα, ακτιβιστικές ενέργειες, κατάθεση Ερώτησης με το Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο (2012) για τις τεράστιες ποσότητες των 000.000 κ.μ. νερού / έτος που «υπεξαιρεί» η ΔΕΗ από τον Αλιάκμονα. ( Όλα με νούμερα και στοιχεία κι όχι με συνθήματα και .. μασλάτια.) Η πρώτη μάλιστα Αναφορά στην Ευρώπη για Αλιάκμονα κ ΔΕΗ υποβλήθηκε το 1992, όταν στην περιοχή δεν κουνιόταν φύλλο  για τέτοια θέματα ! Μέχρι και από τη γέφυρα Σερβίων κρεμαστήκαμε (1998) για να προβάλλουμε τα προβλήματα του ποταμού (Κι άλλη .. «άχνη οικολογίας» εδώ).
  • Φράγμα Ιλαρίωνα. Ο μόνος φορέας που υπέβαλε στο Νομ. Συμβούλιο τη δεκαετία  του 1990 πλήρη λίστα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν η Οικολογική Κίνηση και πάλεψε όσο μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση και τη ΜΠΕ.
  • Παραποτάμιο δάσος δίπλα στα Αναβρυκά. Για τη σωτηρία του αγωνίστηκε η Οικολογική Κίνηση και συνεργάστηκε με χωριά της περιοχής (από Αιανή μέχρι Μικρόβαλτο) για να μην μετατραπεί το πλατανόδασος σε δανειοθάλαμο της ΔΕΗ και να μην αποψιλωθεί από την παράνομη υλοτομία (Ο Μαστρογιαννόπουλος τα ξέρει)
  • Εκδηλώσεις σε χωριά και σχολεία της περιοχής. Στο Βελβεντό, στα Κρανίδια, στα Σέρβια (ομιλία με Α. Ρήγα για προσφυγικό και Γάζα), και σε παραλίμνια χωριά για θέματα βιοποικιλότητας (με το συνεργάτη ορνιθολόγο Μπούσμπουρα). Για το τελευταίο θέμα εκδόθηκε ειδικό βιβλιαράκι της Κίνησης  με στόχο την προβολή της λίμνης Πολυφύτου και διανεμήθηκε στην περιοχή σας (και στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού)
  • Εθελοντικές δράσεις καθαρισμού στην περιοχή της μονής Ιλαρίωνα και αλλού
  • Μελέτη και προώθηση πρότασης για τεχνητή νησίδα στη λίμνη, δίπλα στη μεγάλη γέφυρα με σκοπό τη φωλεοποίηση πελεκάνων, επι αντινομάρχη Σόκουτη. (Ο σχετικός φάκελος είναι στα ..αζήτητα).
  • Συνεργασίες με πληθώρα τοπικών φορέων της περιοχής σας όπως το ΚΠΕ Βελβεντού, η Νεράιδα (για τον προβληματικό Βιολογικό), ο ΤΟΕΒ (υποστήριξη του αγώνα να γίνει ο μικρός ΥΗΣ χωρίς ιδιώτη), ο Δήμος Βελβεντού (παλιότερα), Σύλλογοι ορειβατικοί &  ερασιτεχνών αλιέων, κοινοτάρχες .. παλιάς κοπής, ενεργοί πολίτες από Καμβούνια (βλ. ανακοίνωσή μας για το Γεωπάρκο κ.α). Μας γνωρίζουν και ξέρουν ότι ερχόμαστε από μακριά, έχουμε πορευτεί μαζί τους κατά καιρούς και όσες φορές έχουμε διαφωνήσει, (όπως το περιβόητο χιονοδρομικό στα Πιέρια) το κάναμε πολιτισμένα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις μας στην περιοχή του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και της λεκάνης του Αλιάκμονα, ξεκινώντας από το 1987 (Αν τις μαζέψουμε όλες γεμίζουμε ένα ..μπαούλο με τα «παραδοτέα» !).

Η πολύχρονη αυτή δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από τον κ. Ν. Μπουκουβάλα ως «άχνη οικολογίας» από μια «γκρούπα της Κοζάνης» που βράζει στον «τοπικισμό» της. (Η πλάκα είναι ότι στην Κοζάνη έχουμε κατηγορηθεί για το ..αντίθετο, όταν οργανώσαμε  δύο Συνέδρια των περιβαλλοντικών  οργανώσεων Δυτ. Μακεδονίας και επιλέξαμε έδρα έξω από την Κοζάνη: στη Φλώρινα και στο Βελβεντό !.  Δεν βρίσκεις άκρη…)

Δεν ξέρω αν ωφελεί να συνεχίσω. Μόνο δυο λέξεις ακόμη γιατί σέβομαι τους πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται και (καλώς) διαβάζουν και τις αντίθετες απόψεις. 

  • Πουθενά στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ότι η Κοζάνη και μόνο πρέπει να καρπωθεί το Ταμείο ΕΤΔΜ. Αντιθέτως τονίσαμε ότι ανήκει σε όλους τους «ενεργειακούς δήμους». Σχετικά με την ορολογία δεν θα μαλώσουμε. Προσωπικά θα προτιμούσα να λέγονται οι δικαιούχοι «λιγνιτικοί δήμοι», όπως στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί το «coal regions». Κι αυτό διότι «ενεργειακοί δήμοι» είναι μια ξεχειλωμένη έννοια όπου σχεδόν χωρά όλη η χώρα αφού οι περισσότεροι δήμοι έχουν στην επικράτειά τους ένα υδροηλεκτρικό ή ένα αιολικό κλπ. Ο όρος «ενεργειακοί δήμοι» όμως υπάρχει στο σχετικό νόμο για το ΕΤΔΜ και για αυτό τον υιοθετούμε αφού -καλώς ή κακώς- έχει πολιτογραφηθεί έτσι.
  • Το κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιείται για το σκοπό που σχεδιάστηκε. Αν αυτό δεν έγινε σε αρκετές των περιπτώσεων και υπήρξαν εκτροχιασμοί (όπως με τον Τοπικό πόρο), δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε λανθασμένα. Αυτό θα ήταν ο πραγματικός «κοτσαμπασισμός» γιατί ο κάθε δήμαρχος- κοτσαμπάσης θα παρακαλούσε τους υψηλά ιστάμενους για «παραθυράκια» εκτροπής των κονδυλίων προς την αδικημένη περιοχή του, κατά το γνωστό «δώσε και σε μένα μπάρμπα».  Το ΕΤΔΜ λοιπόν στήθηκε για τους λιγνιτικούς δήμους όπως και στην Ευρώπη  τα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης στήθηκαν για τις 42 ανθρακοφόρες περιοχές και το αναφέρουν ρητώς (π.χ COAL platform) κι όχι οπουδήποτε παράγεται ενέργεια. Έτσι λοιπόν κι εδώ το ΕΤΔΜ δεν πρέπει να σκορπιστεί (όπως προεκλογικά άρχισε να γίνεται) σ’ όλη την περιφέρεια κι όλη τη χώρα επειδή το «ενεργειακός» κολλάει παντού.

Για τις υπόλοιπες επικρίσεις δώσαμε απαντήσεις σε αναγνώστες από την περιοχή των Σερβίων που έθεσαν παρόμοια θέματα σε άλλα sites. Τέλος οι αναφορές στην τηλεθέρμανση, ιπτάμενη τέφρα κλπ βασίζονται σε ελλιπή ενημέρωση και επιπλέον .. πάνε μακριά τη βαλίτσα.

Για το λόγο αυτό, αλλά και για να πέσουν λίγο οι τόνοι  καλώ τον κ. Μπουκουβάλα και οποιονδήποτε ενεργό πολίτη ή αιρετό  του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού σε έναν δημόσιο διάλογο σε κάποιο από τα ΜΜΕ Σερβίων – Βελβεντού για το επίμαχο θέμα.

Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε μια ατμόσφαιρα σαν τα παλιά ματς μεταξύ «Τιτάνα Σερβίων»  και «Κοζάνης».

 Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

(Τηλέφωνο 6940848352, για όποιον θέλει να μιλήσουμε για το θέμα πιο διεξοδικά)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:53