Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 11:14

Aιχμηρή ανακοίνωση του πρώην Νομάρχη Φλώρινας Γιάννη Στρατάκη για Καρυπίδη και Κασαπίδη

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ……

Είναι επανειλημμένα επιβεβαιωμένο από το παρελθόν ότι συνήθως οι πολιτικές εξελίξεις στην Φλώρινα εκδηλώνονται με καθυστέρηση ,μιάς πολιτικής περιόδου.


Μια ματιά στο πολιτικό παρελθόν του Νομού και στα εκλογικά αποτελέσματα θα μας πείσει.
Από τον κανόνα αυτό δεν ξεφύγαμε για άλλη μία φορά, διαπίστωση που προκύπτει από την πρώτη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για τις Περιφερειακές εκλογές του συνδυασμού του εν ενεργεία Περιφερειάρχη κου Καρυπίδη.
Όταν ο αντισυστημικός αέρας Καρυπίδη κυριαρχούσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ενισχυμένος από την άρση της στήριξης του κόμματοςπου σήμερα μας κυβερνά (ΣΥΡΙΖΑ)- αντισυστημικό τότε κι’αυτό-εξ αιτίας αντισημιτικών δηλώσεων (που μάλλον τώρα καταπίνονται ευκολότερα γιατί εξυπηρετούνται άλλες κεντρικές εκλογικές σκοπιμότητες) ,η Φλώρινα εκδηλώθηκε επιφυλακτικά σε στελεχιακό επίπεδο, σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας.
Εύλογα σήμερα μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κου Καρυπίδη για την Π.Ε.Φλώρινας, εγείρεται το ερώτημα. Τι συνεκτιμήθηκε από τους κατά τ’άλλα αξιόλογους, ες συμπατριώτες,ισες που το στελεχώνουν και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία σε σχέση με το 2014 .
Εκτός κι αν θεωρούν πως στη θητεία της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής ,υπήρξαν τόσο σημαντικά αποτελέσματα των οποίων πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχεια .
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Δεν θέλω να αναφερθώ στο ενδιαφέρον των τοπικών εκλεγμένων στελεχών που πράγματι στο μέτρο του δυνατού διαχειρίστηκαν την καθημερινότητα ,όπως επίσης τη συντήρηση του οδικού δικτύου, στήριξαν τους φορείς και τους Συλλόγους του Νομού κ.α..
Θα σταθώ όμως στον κατεξοχήν αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας και στις ευθύνες που αντανακλούν κυρίως σε αυτήν και στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη (ενδεικτικά):
-Για τον δρόμο Φλώρινα –Πτολεμαΐδα είμαστε στην ίδια αφετηρία με το 2006.Κανένας άλλος νέος σχεδιασμός για οδικό δίχτυο (π.χΦλωρινα –Έδεσσα μέσω Κέλλης κ.α.)
-Ελάχιστη πρόοδος στους αναδασμούς και τα νερά συνεχίζουν να αποθηκεύονται στους ταμιευτήρες γιατί λείπουν τα αρδευτικά δίκτυα.
-Εξανεμίστηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και χάθηκαν εκατομμύρια από τις βιολογικές καλλιέργειες.
-Για το Πανεπιστήμιο η μόνη αναμενόμενη εξέλιξη είναι η επισκευή του κτιρίου της Α.Ολγας(αναμενόμενη από το 2006 και αυτή) και τίποτε άλλο (νέες εγκαταστάσεις, ανάπτυξη παν/μίουκ.λ.π).
-Το χιονοδρομικό κέντρο παραμένει στην ίδια πρό του 2006 κατάσταση, ενώ και οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί του Νομού παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
-Οι λιγνιτικοί Σταθμοί της Φλώρινας κλείνουν ή ξεπουλιούνται, μένοντας στις γνωστές βαρύγδουπες δηλώσεις.
-Η ανεργία στην Δ.Μακεδονία (η υψηλότερη στη Χώρα) στο 25.3% (πηγή: Δ.Τ. ΕΛΣΤΑΤμε ημερ. 14-3-19), χωρίς καμιά αξιοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων αρμοδιότητας της Περιφέρειας.
-Καμία αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη νέων και υφιστάμενων Επιχειρήσεων.
-Απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ η χαμηλότερη Πανελλήνια από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας στο 16,87%(πηγή: aftodioikisi.gr).Μεταξύ των όποιων απωλειών χάθηκαν και 24 εκατομμύρια, που προορίζονταν για νοσοκομειακό εξοπλισμό.
Αυτά είναι μερικά από τα <επιτεύγματα> της περιόδου αυτής. Και ενώ το καράβι εγκαταλείπεται από το νυνπολιτικό προσωπικό του για άλλα λιμάνια ,ενώ σημαντικός αριθμός περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας εγκαταλείπουν ανεξαρτητοποιούμενοι, απογοητευμένοι την παράταξη του κου Καρυπίδη και εντάσσονται στο σχήμα που πιστεύουν πως μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Δυστυχώς άλλο μήνυμα εκπέμπει ο Νομός Φλώρινας.Ενώ στους άλλους Νομούς η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Αντίστροφα δηλαδή με αυτό που συνέβη το 2014.
Γιατί αγαπητοί,ες μου φίλοι και φίλες τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες και όχι οι τοπικές κοινωνίες τα κόμματα ,υφιστάμενες την χειραγώγησή τους,αγνοώντας τα μηνύματά τους και στηρίζοντας πρόθυμες και χρήσιμες για το κομματικό συμφέρον ηγεσίες.Η ίδια συνταγή εφαρμόζεται στην υποψηφιότητα και του άλλου υποψηφίου κου Κασαπίδη,ο οποίος ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση ,ενώ μέχρι πρόσφατα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Μόνο αν αντισταθούμε σε αυτές τις λογικές ως τοπικές κοινωνίες, θα πετύχουμε την ανάδειξη τελικά ικανών Αυτοδιοικητικών αρχών .
Αν λοιπόν μάθαμε κάτι από την τρέχουσα κρίση και τις πολυεπίπεδες και καταστροφικές συνέπειές της για τις κοινωνίες και τους νέους μας, είναι πως δεν μπορούμε να συνεχίζουμε στις λογικές του παρελθόντος. Όσοι (ακόμα!) βλέπουμε μία ελπίδα στη διοίκηση και την πολιτική, στη λογική των προηγούμενων σημαντικών επιτευγμάτων της, αλλά και στην ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη ή τις παραλείψεις μας, το κάνουμε επειδή πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση, στις ευκαιρίες για ανάπτυξη και συμμετοχή που μας προσφέρονται σε αυτό το σαφώς παραμελημένο επίπεδο διοίκησης, με την ελπίδα ότι τελικά τα παιδιά μας, οι νέες και οι νέοι μας θα αναλάβουν τη σκυτάλη και πρέπει αυτό να γίνει επειγόντως για να βελτιώσουμε όλοι μαζί την κοινωνία μας.
Στην Περιφερειακή Αρχή, πολίτες και Δήμοι εναποθέτουμε τις αναπτυξιακές ελπίδες μας,αξιοποιώντας μέχρι κεραίας Ευρωπαϊκούς πόρους και την Ευρώπη των Περιφερειών και όχι τα παλαιοκομματικά μοντέλα και τα παλιά παραδοσιακά πελατειακά πρότυπα που ξεπεράστηκαν, για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
Έχοντας αυτά κατά νου, δεν μπορώ παρά να εκπλήσσομαι από την τρέχουσα συγκυρία και τις εξελίξεις στον Νομό μας, ιδίως όταν αυτές δείχνουν για ακόμα μία φορά να επιβραβεύουν το απερχόμενο,αναποτελεσματικό για τον τόπο μας αυτοδιοικητικό σχήμα που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς!
Εύχομαι να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη!!!!

Υ.Γ 1:Επειδή όλες και όλοι γνωριζόμαστε, ο τόπος μας είναι άλλωστε μικρός. Θέλω να ελπίζω ότι τα προαναφερθέντα θα ερμηνευτούν όπως ακριβώς πρέπει, από τους προοδευτικούς πολίτες σε όποιο πολιτικό χώροκι’αν ανήκουν . Απευθύνονται σε όσες και όσους κατανοούν πως οι μικρο-κομματικές αντιπαλότητες και κυρίως οι προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό όραμα και ανθρώπους απλά όχι μόνο καλών προθέσεων αλλάμε αυτοδιοικητικέςικανότητες ,αυστηρή προϋπόθεση για αυτούς που ηγούνται.
Γ.ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ 15-3-2019

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 11:21