Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 08:03

ΕΠΙ ΞΥΡΟΥ ΑΚΜΗΣ | του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

  Οι αυτοδιοικητικές εκλογές  τέλειωσαν. Οι σύμβουλοι εκλέχτηκαν για πρώτη φορά με βάση το ποσοστό που έλαβε κάθε συνδυασμός, οι δε  Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες με βάση την απόλυτη πλειοψηφία

στο 2ο γύρο ( όσοι πήγαν στο 2ο γύρο ).Το εκλογικό σώμα εκφράζεται γνήσια στα συμβούλια.Συγχαρητήρια σε όλους,συμβούλους, Περιφερειάρχες και Δημάρχους και να έχουν κάθε επιτυχία στο έργο τους. Και τώρα η επόμενη μέρα.

 Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη προκλήσεις και θα φανεί  η υπευθυνότητα και η συνέπεια καθενός σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.Το πρώτο που πρέπει να δούν οι πάντες είναι το ποσοστό αποχής , τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης Κυριακής.Να δούν συγκεκριμμένα με τί τρόπο θα συμμετέχουν καθημερινά οι πολίτες στην πολιτική ζωή του τόπου κι όχι να τους θυμόμαστε τις παραμονές κάθε εκλογής , διαφορετικά τα συμβούλια θα συνεδριάζουν με μόνους τους συμβούλους και σε κάποιες περιπτώσεις θα κάνουν αγώνα  δρόμου για να εξασφαλίζουν απαρτία. Το τοπικό συνδικαλιστικό όργανο των ΟΤΑ να διοργανώσει ημερί-δες στην έδρα κάθε Δήμου και εκτός  από τον αναγκαίο διάλογο να καταλήξουν και σε προ-τάσεις συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες.

   Οι εκλεγέντες Δήμαρχοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι επιδέξιοι ισορροπιστές ( αυτό ση-μαίνει ο τίτλος του άρθρου : επι ξυρού ακμής = ακροβασία ).  Είναι  υποχρεωμένοι να δια-μορφώσουν στα Δημοτικά Συμβούλια πλειοψηφικές ισορροπίες που να μη στηρίζονται στη λογική της  διανομής αξιωμάτων ( επίδοξοι θεσιθήρες πάντα υπάρχουν ) , αλλά στη λογική της σύγκλησης των προγραμμάτων , άρα η  πλειοψηφούσα νέα παράταξη που θα δημιουρ-γηθεί πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματική βάση. Οι Δήμαρχοι έχουν τον πρώτο λόγο και ευθύνη να λάβουν πρωτοβουλίες  προς αυτή την κατεύθυνση , να κινηθούν γρήγορα,σωστά και αποτελεσματικά στη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα σέβεται και θα αντιμετω-πίζει ισότιμα τις άλλες παρατάξεις.Δεν έχουν να εφαρμόσουν το δικό τους μόνο πρόγραμμα  αλλά ένα νέο κοινό  πρόγραμμα , η καθεμιά πρόταση του οποίου είναι αναγκαίο να ψηφί-ζεται  από ευρείες πλειοψηφίες για να ανταποκρίνεται σε όλο φάσμα της τοπικής κοινωνί-ας. Οι ρουσφετολογικές πολιτικές τέλειωσαν. Στους 1Ο π.χ ανέργους πολίτες  που δέχεται ένας Δήμαρχος , δεν μπορεί να τακτοποιήσει κανένα, κι αν ακόμη  τακτοποιήσει κάποιους, δεν μπορεί τους περισσότερους , που θα τον μαυρίσουν στις επόμενες εκλογές.

  Είναι αλήθεια ότι η αυριανή μέρα για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ρόδινη. Το οικο-νομικό πρόβλημα , οι ουσιαστικές αρμοδιότητες  , η αυτοτέλεια του θεσμού , οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών και η παρακολούθηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων  είναι τα βασικά. Ο λόγος των ΟΤΑ στα σοβαρά τοπικά προβλήματα δεν είναι καθοριστικός    ( π.χ ανάπτυξη , ΔΕΗ , ανεργία κ.λ.π ) , ούτε κάν συμβουλευτικός. Τις αποφάσεις τις λαμβά-νουν οι κυβερνήσεις  και υποχωρήσουν μόνο όταν συναντούν ενωμένες,δυναμικές και δρα-στήριες τις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνει αυτό οι ΟΤΑ οφείλουν να διαδραματίσουν πρω-ταγωνιστικό ρόλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 08:08