Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 00:20

Κύριε περιφερειάρχη, με τις ενέργειές σας καταστρέφονται όχι μόνο τα Γρεβενά αλλά και η υπόλοιπη Δ. Μακεδονία | Του Ιάκωβου Παντελίδη)

Διάβασα στον τοπικό τύπο σχετικά με τη συνάντηση του περιφερειάρχη κου Καρυπίδη και του Υπουργού Μεταναστευτική πολιτικής κου Βίτσα, μετά από διαβούλευση που είχε ο περιφερειάρχης με τους ξενοδόχους του ορεινού όγκου των Γρεβενών (Βασιλίτσα).

Θα ήθελα να τοποθετηθώ σαν συνάδελφος ξενοδόχος πάνω από όλα: Κύριοι, κατανοώ την ανάγκη για επιβίωση, ίσως και εγώ να έκανα το ίδιο, όμως προς τι τα χαμόγελα;

Τι πετύχατε; Μια πρόσκαιρη λύση στο να γεμίσουν τα ξενοδοχεία σας; Σήμερα στην απόφασή σας αυτή, σας οδήγησε, χωρίς την θέλησή σας η κατάπτυστη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου και στην διαμονή και στην εστίαση. Το 6,5% στην διαμονή έγινε 13% και το 13% της εστίασης 24%. Και δεν ξεχνάμε και το νέο Φόρο Διαμονής από 01/01/2018 ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων . Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη; Και σε μια περιοχή που τα ξενοδοχεία χρειάζονται θέρμανση 7 μήνες το χρόνο;

Κύριε περιφερειάρχη, με τις ενέργειές σας καταστρέφεται μια περιοχή που πριν από εσάς κάποιοι επένδυσαν στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας (Περιφέρεια, Δήμοι, Ιδιώτες, σύλλογοι). Κύριε περιφερειάρχη, τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, τα προϊόντα που παράγουν τα Γρεβενά και οι Μακεδόνες γενικότερα καθώς και οι σύλλογοι που έχουν επενδύσει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Με τις ενέργειές σας καταστρέφονται όχι μόνο τα Γρεβενά αλλά και η υπόλοιπη Δ. Μακεδονία. Το να δημιουργήσεις ένα Brand Name είναι συνεχής αγώνας και προσπάθεια χρόνων ενώ χρειάζεται λίγο μόνο διάστημα για να το καταστρέψεις. Δυστυχώς το πετύχατε πατώντας στην ανάγκη λίγων ξενοδόχων.

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας αλλά με κάποιους φίλους σας, πήρατε μια απόφαση στο πόδι, όπως όλες σας οι αποφάσεις, να φέρετε πρόσφυγες στην περιοχή. Όλα στο πόδι, χωρίς πρόγραμμα, απλά για εντυπωσιασμό και για να εξυπηρετήσετε τους κυβερνητικούς σας φίλους. Και για να εξηγούμαι: Κατανοώ την ανάγκη να δεχτούμε κάποιους πρόσφυγες, όμως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Ορισμός χρονικού ορίζοντα και περιόδου φιλοξενίας, δηλαδή τις περιόδους μεγάλης ζήτησης δεν νοείται να μην μπορούν να έρθουν τουρίστες.
  • Χωροταξικός σχεδιασμός τοποθέτησης μεταναστών και προσφύγων.
  • Αριθμό μεταναστών που να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύνολο χωρίς επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
  • Προϋποθέσεις ενσωμάτωσης σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Δυστυχώς κύριε περιφερειάρχη αυτά για εσάς είναι έννοιες άγνωστες. Έτσι δεν εξυπηρετείτε ούτε τους πρόσφυγες, ούτε την περιοχή γενικότερα.

Όταν ερχόταν ένας τουρίστας για την Βασιλίτσα δεν έμενε μόνο εκεί αλλά στα πλαίσια της εκδρομής του επισκεπτόταν και την πόλη των Γρεβενών, της Καστοριάς και την περιοχή γενικότερα. Ο ορεινός όγκος των Γρεβενών ήταν από τις λίγες περιοχές όπου το τουριστικό προϊόν είχε εξελιχθεί και έχει γίνει πόλος έλξης σαν αυτούς που η περιφέρεια προσπαθεί να αναπτύξει διαχρονικά και πολλές φορές αδυνατεί εδώ όμως τα είχε καταφέρει. Δυστυχώς και τα χρήματα αλλά και η δουλειά ετών χάνονται και όταν φύγουν οι πρόσφυγες θα ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στους φίλους ξενοδόχους λέγοντας ότι υπάρχει και η επόμενη ημέρα που είναι ακόμα πιο δύσκολη. Με ή χωρίς μετανάστες. Κουράγιο και καλή δύναμη.

Υστερόγραφο:

  1. Γιατί να υπάρχει άραγε η Εταιρεία Τουρισμού Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας; Τι προσφέρει μετά από όλα αυτά που γίνονται….;;;
  2. Τι γνώμη έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κος Σημανδράκος; Ενημερώθηκε άραγε;
  3. Τι γνώμη έχει η κοινωνία των Γρεβενών και οι τοπικοί άρχοντες;

Με εκτίμηση

Ιάκωβος Παντελίδης

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 00:23