Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 10:25

Τα Κρατητήρια


tzekiSτου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΕΚΗ*

Ξεπερνάς το απλανές βλέμμα του βαριεστημένου φρουρού και ανεβαίνεις, συνήθως με τα πόδια, τα σκαλιά του κτηρίου, κατευθυνόμενος στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας. Θέλεις να υπογράψεις το γνήσιο της υπογραφής και περιμένεις στο διάδρομο, όρθιος, ελλείψει καθισμάτων, να τελειώσει την απασχόλησή του.

Ο διάδρομος μουντός, συνήθως άβαφος, χωρίς να υπάρχει κάτι στον τοίχο που να σπάει τη μονοτονία αυτού του καταθλιπτικού χώρου. Δεν υπάρχουν ούτε έπιπλα, παρά μόνο μερικές παλιές καρέκλες πλαστικές, ξεχασμένες στη γωνία από το περασμένο καλοκαίρι. Μερικές πόρτες σπάνε τη μονοτονία του σκονισμένου τοίχου. Στο βάθος κεντρίζει το ενδιαφέρον σου μια διαφορετική πόρτα. Σιδερένια, μ' ένα μικρό παραθυράκι στο πάνω μέρος, που προστατεύεται από χοντρά σίδερα. Από περιέργεια πλησιάζεις και σκύβεις το κεφάλι σου να δεις τι είναι εκεί. Στον τοίχο δίπλα γράφει ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΟΝ, αλλά αυτό μάλλον κινεί την περιέργειά σου. Στο μισοσκόταδο διακρίνεις έναν χώρο δύο επί τρία, βρώμικο, χωρίς έπιπλα, χωρίς κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε ανθρώπινη διαβίωση. Ένα παλιό στρώμα στο δάπεδο και μια παλιά κουβέρτα, μαρτυρεί ότι εδώ φιλοξενούνται άνθρωποι. Αλλά ποιοι είναι αυτοί; Γιατί η πολιτεία τους εκδικείται; Τι είναι αυτό που δικαιολογεί αυτή τη βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά; Σ΄ αυτό το χώρο φιλοξενούνται όσοι είναι υπόχρεοι έναντι του Δημοσίου, όσοι μηνύονται γιατί έκαναν άσεμνη χειρονομία στον οδηγό που παρ' ολίγο θα τους σκότωνε, όσοι έχουν ίδιο επίθετο με έναν καταζητούμενο. Ο νους σου πάει στον φίλο σου, που μια στιγμιαία ατυχία τον οδήγησε στο κρατητήριο για ένα εικοσιτετράωρο. Σκέφτεσαι πως ούτε στιγμή δεν μπορείς να σταθείς σε ένα δωμάτιο δύο επί δύο χωρίς παράθυρο, χωρίς μια καρέκλα, χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα. Και αναρωτιέσαι. Που είναι η ευαισθησία της πολιτείας; Γιατί η κοινωνία σωπαίνει και δεν αλλάζει αυτό το καθεστώς της ντροπής; Γιατί δεν δημιουργούνται Δημοτικοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας κρατουμένων, που θα εποπτεύονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα λειτουργούν σε κάθε έδρα Εισαγγελίας Πρωτοδικών; Γιατί δεν αποδεσμεύεται η Αστυνομία από αυτό το βαρύτατο φορτίο, που μόνο έναυσμα για κατηγορίες, όπως βάσανοι κρατουμένων και τα τοιαύτα, μπορεί να εισπράξει; Γιατί οι χώροι αυτοί δεν εξοπλίζονται με τηλεόραση, μπάνια, μικρές βιβλιοθήκες; Γιατί άραγε τα κρατητήρια δεν διαθέτουν αξιοπρεπείς χώρους υγιεινής; Ερωτήματα.. "Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τη φτώχεια, αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ' του εξουσία", είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν.

 

εχει διατελέσει αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ*

ΠΗΓΗ: pheme.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 10:34