Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 08:19

H Συμφωνία των Πρεσπών και οι ρετρό "Μακεδονομάχοι" | του Νικόλαου Ι. Μέρτζου*

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

Υπό τον τίτλο «Μήνυμα στήριξης της Αθήνας στα Σκόπια» την περιέγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Παρατίθενται εδώ κατά λέξη τα ακόλουθα αποσπάσματά της:

• Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.
• Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με επιχειρηματίες από την Ελλάδα αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να επενδύσουν.
• «Συμμερίζομαι την απογοήτευση που προκάλεσε εδώ, στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη απόφασης (της Ε.Ε.) τον Οκτώβριο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι η Αθήνα εργάζεται για τη διαμόρφωση συνθηκών εντός της Ε.Ε. που θα επιτρέψουν το επόμενο βήμα. «Για όλα αυτά εμείς προσφέρουμε στη Βόρεια Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας», είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε, «δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε εκεί ή να κοιτάμε πίσω».
• Ο κ. Δένδιας ζήτησε, επίσης, την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως είπε, «ήδη έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, χρειάζεται, όμως, εντατικοποίηση της προσπάθειας για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της».
• Ο ομόλογός του κ. Ντιμιτρόφ περιέγραψε την επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια ως «ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών». Χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας.
Λοιπόν, «πρόδωσε» την Ελληνική Μακεδονία ή υπηρέτησε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδος όποιος πρώτος υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018; Μούγκα στην στρούγκα οι ρετρό «Μακεδονομάχοι».

* Ο Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα".

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 08:22