Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 21:32

N. Χρυσόγελος: Η κυβέρνηση παγιδεύεται σε μια ρητορική και μια αντιμετώπιση που θα γυρίσει μπούμερανγκ

Ντρέπομαι. Κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Τώρα βάζουν και το στρατό και τα τεθωρακισμένα να εμποδίσουν την "εισβολή". Δεν παρακολουθούν καν τις ειδήσεις

από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αν το έκαναν θα ήξεραν ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Συρία έχουν οδηγήσει σε προσφυγιά 700-900.000 ανθρώπους από τον Δεκέμβρη και μετά.

-3.600.000 Σύριοιι είναι ήδη στην Τουρκία (20% σε καμπς, 80% εκτός καμπς),
-1.000.000 Σύριοι βρίσκονται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις και όπου μπορούν στον Λίβανο, χωρίς σοβαρή οικονομική βοήθεια
600.000 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ιορδανία, από τους οποίου 130.000 περίπου σε καμπς
- 5 έως 6.000.000 Σύριοι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία

Όταν δημιουργούνται άλλοι 700-900.000 πρόσφυγες από Συρία που θα πάνε τελικά; Προφανώς προσδοκούν ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, όσο και αν είναι όλο και πιο δύσκολο να φτάσουν εκεί. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τανκς στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Ευρώπης αυτοί οι απελπισμένοι; Πόση άλλη βαρβαρότητα αντέχει η κοινωνία;

Ναι, μπορεί ο Ερντογάν να χρησιμοποιεί την μαζική προσπάθεια των προσφύγων από Συρία να φτάσουν στην Ευρώπη για τα δικά του παιχνίδια (αύξηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ των επιχειρήσεων της Τουρκίας στο Idlib, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό για τους πρόσφυγες. Δεν μπορεί να βλέπουμε τα πάντα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, αυτή της προσφυγιάς εξαιτίας του πολέμου.

Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι "εισβολείς" και όχι απελπισμένοι άνθρωποι που θέλουν να καταφύγουν σε πιο ασφαλές μέρος και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους που έχει καταστραφεί; Μια λύση θα ήταν να κινηθούμε σε συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αποφασιστεί με διαδικασίες εξπρές κατανομή σε “πρόθυμες” χώρες των αιτούντων άσυλο από τις περιοχές της Συρίας που πλήττονται τώρα από τη βία. Προφανώς υπάρχουν μέσα σε αυτόν τον κόσμο άλλοι που είναι πρόσφυγες είναι μετανάστες αλλά μόνο μια διαδικασία σωστής απονομής ασύλου μπορεί να δει ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες και που μπορεί να κατανεμηθούν. Εξάλλου περίπου 80% είναι πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, δεν είναι απλώς άνθρωποι που αναζητούν μια εργασία, αλλά άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους για πολλούς λόγους. Οι Αφγανοί δηλαδή τι είναι άνθρωποι που απλώς ψάχνουν μια δουλειά ή άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από την συνεχόμενη παράλογη βία;

Αν ο Ούγγρος Ορμπάν αναδείχθηκε σε σύμβολο της απανθρωπιάς χωρίς να χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα, τι πρόκειται να συμβεί με την Ελλάδα ως προς την εικόνα της, όχι μόνο ως προς την ίδια την ουσία της πράξης, δηλαδή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες με χρήση στρατού και στρατιωτικής βίας; Τι ζημιά θα γίνει όταν τηλεοπτικές εικόνες θα μεταδίδονται από τα διεθνή ΜΜΕ από τα ελληνικά σύνορα με τα τεθωρακισμένα να προσπαθούν να εμποδίσουν πρόσφυγες από τη Συρία; Μα τόσο ανίδεοι είναι εκεί στην κυβέρνηση; Δεν αντιλαμβάνονται, επίσης, ότι χρησιμοποιώντας την ρητορική των ακροδεξιών οδηγούν την κοινωνία σε ακραίες αντιδράσεις τις οποίες μετά βρίσκουν μπροστά τους; Αντί να επιζητούν διεθνή συνεργασία για να βρεθούν λύσεις σε ένα πρόβλημα υπαρκτό, θα εκτεθούμε διεθνώς με παρόμοιες ακραίες τοποθετήσεις της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο με τις συνεπαγόμενες πρακτικές τους.

Τι ανόητα είναι όλα αυτά που δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπαράγουν τα περισσότερα ΜΜΕ "η χώρα δέχθηκε οργανωμένη εισβολή και την απέκρουσε".

Παγιδεύεται η κυβέρνηση σε μια ρητορική και μια αντιμετώπιση που θα γυρίσει μπούμερανγκ αν όλοι αυτοί οι απελπισμένοι αγνοήσουν τα δακρυγόνα και τη βία (έχουν φύγει από χειρότερη κατάσταση στη Συρία) και θελήσουν αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους να μπουν μαζικά στο ελληνικό έδαφος αναζητώντας άσυλο. Ναι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά το χειρότερο είναι μια στρατιωτικοποίηση αντί για κοινή διαχείριση του προσφυγικού μαζί με την ΕΕ. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να δώσει εντολή για χρήση πραγματικών σφαιρών και τεθωρακισμένων εναντίον παιδιών και οικογενειών; Έχουν αντιληφθεί την οργή που θα ξεσηκωθεί παγκοσμίως εναντίον μας; Ήδη διεθνείς οργανισμοί επικρίνουν (και) την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο αντίδρασης.

Αλλά η πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ανάφλεξη σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων. Φαίνεται εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και οργανωμένο σχέδιο τη νέα κρίση που είναι προ των θυρών αλλά να βοηθήσει και τα νησιά και τις νησιωτικές κοινωνίες.

Πώς θα σβήσει την φωτιά όταν συνεχώς ρίχνει κι άλλο λάδι μέσα με δηλώσεις περί "εισβολής" και "εισβολέων", ότι ισχυρίζεται δηλαδή και η Χρυσή Αυγή; Αγνοεί ότι σε περιόδους κρίσης υπάρχουν πράγματι μαζικές κινήσεις προσφύγων που προφανώς δεν έχουν άλλη λύση παρά να διασχίσουν "παράτυπα" τα σύνορα; Υπάρχει δηλαδή και δεν την έχουμε ακούσει καμία άλλη λύση που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους που ζουν μέσα στο κρύο; Κοιτάξτε πίσω από την δημοσιογράφο για να δείτε την κατάσταση που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 21:36