Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 17:12

Μικρή φοροδιαγυξή, μεγάλη φοροδιαφυγή | του Τάσου Τέλλογλου

του Τάσου ΤέλλογλουΠροχθές το βράδυ, το ΣΔΟΕ έγραψε εδώ στην Πάρο τον εστιάτορα της γωνίας επειδή δεν είχε κόψει απόδειξη στο τραπέζι που καθόταν ο γιός του.

Χθες το βράδυ ένας υπάλληλος της τοπικής εφορίας μου διηγήθηκε μία ιστορία λίγο μεγαλύτερης φοροδιαφυγής. Ένας βρετανός υπήκοος ήθελε να πουλήσει το εξοχικό του στην Πάρο. Το μεσιτικό γραφείο R βρήκε έναν υποψήφιο αγοραστή, ψυχίατρο Α από την Αθήνα. Ο Βρετανός πούλαγε αλλά υπό τον όρο ότι η πραγματική τιμή θα αναγραφόταν στο συμβόλαιο και η συναλλαγή θα γινόταν μέσω τραπέζης. Ο αγοραστής του εξήγησε ότι «είχε πρόβλημα πόθεν εσχες».

Τελικά συμφωνήθηκε να εμβαστεί η αντικειμενική αξία και το υπόλοιπο να σταλεί μέσω του μεσιτικού γραφείου, που φυσικά κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει για αναγραφή της πραγματικής τιμής στα συμβόλαια.

Τα δύο εμβάσματα προξένησαν την περιέργεια των φορολογικών αρχών της Μεγάλης Βρετανίας, 70.000 ευρώ για αγορά σπιτιού και 250.000 από μία μεσιτική εταιρεία. Ο πωλητής Τ εκλήθη για τα περαιτέρω από τις βρετανικές φορολογικές αρχές και του επεβλήθη πρόστιμο 24.000 ευρώ για φορολογικά αδικήματα.

Οι Βρετανικές αρχές, ως όφειλαν, ενημέρωσαν και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που φυσικά κάνουν ότι δεν ...βλέπουν τίποτα. Παραδείγματος χάρη, ότι όλοι οι αλλοδαποί που αγοράζουν στην Πάρο χρησιμοποιούν κατά κανόνα έναν αλλοδαπό υπήκοο διότι οι ντόπιοι επιχειρούν να τους πείσουν ότι το να γράφει άλλα τετραγωνικά το συμβόλαιο από αυτά που αγοράζεις, και μάλιστα με τρείς υπογραφές από κάτω και να μην έχει σχέση το πραγματικό τίμημα με το αναγραφόμενο, είναι μία συμφέρουσα για αυτούς συναλλαγή. Ή ότι αυτή την στιγμή στο νησί νοικιάζονται βίλλες πολύ πλούσιων ανθρώπων για 1.200 ευρώ την ημέρα, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζονται να είναι υπεράκτιες εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο στη χώρα.

Από τον Νοέμβριο του 2009 που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η εφορία δεν έχει κάνει έλεγχο σε καμμία από τις υπεράκτιες εταιρείες που φαίνονται να κατέχουν τα χιλιάδες ακίνητα στις ακριβές περιοχές της χώρας με εξαίρεση τις εταιρείες που συνδέθηκαν με το ακίνητο του κ Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Καλό είναι κάποια στιγμή να τηρούνται τα προσχήματα...

 

πηγή: protagon.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 17:17