Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 19:39

Μήπως νάμαστε μόνο γείτονες;

skitsoτου Μιχάλη Ραμπίδη*

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Εορδαίας (28/7/11) με θέμα την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου εξ αιτίας των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργού Υγείας πρότεινα:
Εν όψει της νέας διοικητικής διαίρεσης, με επτά (7) περιφέρειες και πιθανότατα λιγότερους δήμους, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να προωθήσουμε από τώρα την ένταξή μας, αντί της περιφέρειας Ηπείρου,..

σ' αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα η θέση αυτή μπορεί να ισχυροποιηθεί μέσα από ένα καλά οργανωμένο δημοψήφισμα των κατοίκων του δήμου Εορδαίας.
Την ίδια πορεία μπορεί να επιλέξουν και οι κάτοικοι των δήμων των πρώην νομών Καστοριάς και Φλώρινας, εφ' όσον το επιθυμούν.
Είναι γνωστό ότι πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά φοβάμαι περισσότερες στο μέλλον, προέκυψαν και θα προκύψουν διαφορές απόψεων και αναπόφευκτα σύγκρουση συμφερόντων, μεταξύ Κοζάνης & Πτολεμαίδας. Η μέχρι σήμερα διαδρομή των δυο γειτονικών πόλεων, ανέδειξε καλώς ή κακώς μια καχυποψία ή αδικαιολόγητες υπόνοιες από τους κατοίκους της Εορδαίας.
Ο χώρος ανέγερσης του Μποδοσάκειου με γνωστή την επιθυμία του δωρητή, η χάραξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού ανατολικά των ορυχείων, στις παρυφές του Βερμίου και η μετατόπισή του, ο χώρος λειτουργίας των ΤΕΙ & ΑΕΙ η θέση του διοικητηρίου της περιφέρειας, είναι μερικά μόνον από τα σημεία τριβής. Η κατ' επανάληψη αναγγελλόμενη ανάπτυξη στον άξονα των δυο πόλεων, μια και δια πυρός και σιδήρου ήρθε τελικά η ΒΙ.ΠΕ στα Κοίλα, είναι μόνο στα λόγια να βρισκόμαστε.
Και οι δυο πόλεις και κάθε άλλη έχει το δικαίωμα να διεκδικεί, χωρίς να μπορεί να την αποκλείει κανείς.
Αρκετά χρόνια συμπορευθήκαμε και κοινή διαπίστωση είναι ότι οι διαφορές μας μεγαλώνουν και ανατρέπουν και τις τελευταίες ισορροπίες.
Μήπως λοιπόν ήρθε ο καιρός να είμαστε δυο καλοί γείτονες με χωρισμένα τα τσανάκια μας;
Εξ άλλου νομίζω ότι η πληθυσμιακή σύνθεση και διαστρωμάτωση της Εορδαίας, αλλά και των δήμων Καστοριάς & Φλώρινας, περισσότερο μ' αυτόν της Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον η Θεσ/νίκη είναι σε μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από τα Ιωάννινα.
Θα μου πείτε είναι τόσο εύκολο να το δεχθούν όλοι οι εκλεγμένοι και από τις δυο περιοχές και κατ' επέκταση οι όταν φυσικά και εφ' όσον γίνει η διοικητική διαίρεση; Νομίζω ότι αν οι αποφάσεις ''δεθούν'' με δημοψηφίσματα συντριπτικών ποσοστών, είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουν το 90% γιατί δεν μπορούν και ούτε θα έχουν λόγο να μας χωρίσουν τα κόμματα, τότε αν μπορούν, ας αποφασίσουν διαφορετικά οι .
Γνωρίζω καλά ότι η σπορά δεν δίνει άμεσα καρπούς, όμως όταν σπέρνεις προσεκτικά, η εποικοδομητική προσμονή φέρνε το θέρος ......
Για να σταματήσει η διαμαρτυρία ή η γκρίνια και η μιζέρια και να είμαστε στο διηνεκές καλοί φίλοι και γείτονες, πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς να φοβάται κανένας να γυρίσει στον άλλον την πλάτη.
Γιατί στο τέλος-τέλος δεν θα μεταφέρουμε την Πτολεμαΐδα κάπου αλλού, απλά θα της δώσουμε αξιοπρέπεια, προοπτική ύπαρξης ίσως και ανάπτυξης και πιθανότατα έναν σύμμαχο γείτονα. Ελπίζω να έχουμε το δικαίωμα και να μας το επιτρέπετε να διαλέγουμε εμείς για μας.

 

ειναι τεώςδημοτικος σύμβουλος*

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 19:48