Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 09:53

Για την προσωρινή διακοπή όλων των υπηρεσιών της ΔΚΒ Βέροιας | του Γιώργου Τσίπη*

Με ανακοίνωσή της, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στην επίσημη ιστοσελίδα της (libver.gr), η ΔΚΒ Βέροιας, ανταποκρινόμενη στην οδηγία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,

αποφάσισε την αναστολή όλων των λειτουργιών της, εκτός από τον ΔΑΝΕΙΣΜΟ και την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ βιβλίων (τα κεφαλαία είναι δικά της). Την αμέσως επόμενη μέρα, Πέμπτη 12 Μαρτίου, και, με βάση την ίδια υπουργική απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ. 16838 - ΦΕΚ 783/10.3.2020), η Βιβλιοθήκη αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες της, για όλα τα μέλη της, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στους χώρους της (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού-επιστροφής βιβλίων), για 14 μέρες (= μέχρι τις 24 Μαρτίου). Επιπλέον, γνωστοποιεί στο κοινό ότι η ημερομηνία επιστροφής όλων των δανεισμένων τεκμηρίων παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου, δηλαδή, για επιπλέον 15 μέρες από την λήξη της πρώτης προσωρινής αναστολής. Στις 23 Μαρτίου, με νέα ανακοίνωσή της, κοινοποιεί την είδηση ότι, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης εξακολουθεί να εργάζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων, χωρίς ν' αναφέρει ποιές είναι αυτές οι οδηγίες. Με την βοήθεια των συνεργατών της, συνεχίζει, προσπαθεί να βρεί επιπλέον τρόπους εξυπηρέτησης του κοινού.

Στο μεταξύ, έχει ήδη καταργήσει, προσωρινά, τους υπάρχοντες τρόπους εξυπηρέτησης, παραβαίνοντας ακόμα και τον Κανονισμό της, που αναφέρει ρητά ότι: "τα βιβλία δανείζονται για 20 μέρες, με δυνατότητα 2 συνεχόμενων δεκαήμερων ανανεώσεων, ε­κτός αν υπάρχει κράτηση από άλλον αναγνώστη. πε­ριοδικά δανείζονται για 6 μέρες, με δυνατότητα μιας εξαήμερης ανανέωσης, εκτός αν έχουν ζητηθεί από άλλον αναγνώστη". Πριν δυο μέρες, στις 14 Απριλίου, μας γνωστοποίησε, με νέα ανακοίνωσή της, ότι η ημερομηνία επιστροφής όλων των δανεισμένων τεκμηρίων παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης (η οποία παραμένει άγνωστη), επιβεβαιώνοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, την άρση του Κανονισμού της, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο Εσωτερικός Οδηγός Λειτουργίας της Δ.Κ.Β. Βέροιας συμφωνεί με τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών (Αρ. 83064/ΙΖ / αρ. φύλλου 1173 / 20 Αυγούστου 2003), και ανανεώνεται, όταν είναι απαραίτητο, με στόχο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών της. Συνεπώς, ο Κανονισμός προβλέπει την επικαιροποίησή του, με γνώμονα, όμως, τις ανάγκες των μελών της, όχι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Καθίσταται σαφές το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται, τόσο σε ανάγκες δανεισμού, όσο και στην διακίνηση των τεκμηρίων, τα οποία, με τις παραπάνω οδηγίες-αποφάσεις, δύνανται να παραμένουν εκτός του φυσικού τους χώρου, που είναι η Βιβλιοθήκη, για άγνωστο διάστημα, με αυξανόμενο κίνδυνο απώλειας, ή ακόμα μεγαλύτερης υλικής φθοράς. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τί ήταν αυτό που έκανε την Βιβλιοθήκη της Βέροιας ν' αλλάξει την προσέγγισή της, μέσα σε 1 μέρα, από τις 11 ως τις 12 Μαρτίου, κι ενώ, αρχικά, αποφάσισε να συνεχίσει την υπηρεσία δανεισμού-επιστροφών, στην συνέχεια την ανέστειλε, μέχρι νεωτέρας;; Δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει στους χρήστες της αυτήν την ζωτικής, για την λειτουργία της, δυνατότητα, με νέους τρόπους (σειρά προτεραιότητας, τηλεφωνική προσυνεννόηση κλπ), παρά να την διακόψει;; Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μονάδες κινητών βιβλιοθηκών που διαθέτει, για να συνεχίσει να εξυπηρετεί, εκτός κλειστού χώρου, προς αποφυγή, δηλαδή, συναθροίσεων;; Σε ερώτησή μου, στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter (@verlib), η Βιβλιοθήκη της Βέροιας δεν μου έχει απαντήσει, στο πότε υπολογίζεται η έναρξη επαναλειτουργίας της. Υπάρχουν απείρως χειρότερες καταστάσεις, με κλειστά κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, δομές προσφύγων και μεταναστών που μας ντροπιάζουν, ως ευρωπαίους, στρατόπεδα με στοιβαγμένους φαντάρους.

Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αυτές τις μέρες, όμως, μια Βιβλιοθήκη που θέλει να πιστεύει ότι πρωτοπορεί, κι επειδή αυτό πιστεύει και διατυμπανίζει, έχει την ελάχιστη υποχρέωση να συνεχίσει να προσφέρει εκείνες τις ελάχιστες υπηρεσίες, στα μέλη της, που την καθιστούν Βιβλιοθήκη, κι όχι βουβό εντολοδόχο της Κυβέρνησης. Κλείνω με την παράγραφο 5.2, του Κανονισμού Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών, όπου αναφέρεται ότι: "το προσωπικό της βιβλιοθήκης α. εξυπηρετεί τους χρήστες της, και, β. ενθαρρύνει την προσέλευσή τους στους χώρους της".

 

*Ο Γιώργος Τσίπης είναι Αρχαιολόγος & σπουδαστής ΔΙΕΚ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 09:57