Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 19:07

Η υπόθεση Ροζάκη: Ο κανιβαλισμός, το Καστελόριζο και οι... πατριώτες

Ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης είναι μαθημένος στον κανιβαλισμό. Από τον προηγούμενο αιώνα τον κατηγορούσαν διάφοροι “υπερπατριώτες” για εθνική μειοδοσία, συνήθως επειδή έλεγε αυτονόητα πράγματα, τα οποία όμως δεν ταίριαζαν στην... εθνική λαχτάρα για το μαρμαρωμένο βασιλιά

Ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης είναι μαθημένος στον κανιβαλισμό. Από τον προηγούμενο αιώνα τον κατηγορούσαν διάφοροι “υπερπατριώτες” για εθνική μειοδοσία, συνήθως επειδή έλεγε αυτονόητα πράγματα, τα οποία όμως δεν ταίριαζαν στην... εθνική λαχτάρα για το μαρμαρωμένο βασιλιά. Αυτό που ενοχλούσε τους υβριστές του ήταν ότι τα έλεγε μετά λόγου γνώσεως. Ούτε αυτοί που έπεσαν να τον φάνε τις τελευταίες μέρες- από τον Βελόπουλο και τους ακροδεξιούς της Ν.Δ. μέχρι τους “μετριοπαθείς” τύπου Κουμουτσάκου, που φοβήθηκαν μήπως υστερήσουν σε εθνικοφροσύνη- δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τη νομική επάρκεια του επιφανούς διπλωμάτη και δικαστή. Τα όσα “φοβερά” είπε για το Καστελόριζο, ο κόσμος τα ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Άλλωστε, οι μισοί από όσους επιτέθηκαν στον Ροζάκη δεν είχαν πει κουβέντα για τη μειωμένη επήρεια π.χ. των Στροφάδων στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Η υποκρισία είναι βασικό χαρακτηριστικό όσων κάνουν καριέρα με τον... πατριωτισμό.

Τι είπε ο Ροζάκης για το Καστελόριζο; “Έχουμε αναπτύξει μια σειρά μαξιμαλιστικών διαπραγματευτικών θέσεων. Ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από ’κεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα... Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις τουρκικές ακτές". Και γι’ αυτό κάποιοι ζήτησαν την αποπομπή του Ροζάκη από το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι η θητεία του είχε λήξει πριν από έναν μήνα και πιθανότατα δεν θα ανανεωνόταν, αφού ο άνθρωπος κοντεύει τα 80. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ότι το μόνο που βρήκαν να πουν οι “πηγές” του υπουργείου είναι ότι “ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές του απόψεις”. Φαίνεται ότι όλοι τρέμουν στη Βασιλίσσης Σοφίας, μήπως τους χαρακτηρίσουν “ενδοτικούς”. Και μάλλον έκανε ασκήσεις θάρρους προχθές ο Νίκος Δένδιας, όταν, στο πλάι του Κυπρίου ομολόγου του, είπε και δυο ευχές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία: Πως ελπίζει ότι η Τουρκία θα δει το μέλλον της “όχι στην παραβατικότητα, όχι στην πολιτική των κανονιοφόρων, μεταμφιεσμένων ή πραγματικών”, αλλά “κοντά ή μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κοντά ή μέσα στο δημοκρατικότερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας”.

Χωρίς να κάνει ασκήσεις θάρρους, πάντως, βγήκε να υπερασπιστεί τον Χρήστο Ροζάκη ο Νίκος Βούτσης, με το ειδικό βάρος που φέρει ως πρώην πρόεδρος της Βουλής: “Ο κανιβαλισμός που υπέστη ο κ. Ροζάκης επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παραπέμπει στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος”, είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. “Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ και από αυτόν πρέπει να αποστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις”, τόνισε ο Βούτσης και πρόσθεσε πως “είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται ή θα γίνουν. Σε αυτές μπαίνεις με το μάξιμουμ των διεκδικήσεών σου όπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα της επήρειας των νησιών. Πάντοτε στη βάση της σύμβασης για το δίκαιο της θαλάσσης με τη σχετική νομολογία και προχωράς στις αναγκαίες διευθετήσεις για το συμφέρον της χώρας αλλά και στη βάση των διεθνών συνθηκών. Το ζήτημα είναι η ειρήνη, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της χώρας και η σταθερότητα στην περιοχή”.

ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr/ ΤΗς ΚΑΚΙΑ ΜΠΑΛΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 19:17