Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 11:40

Εκλογές αβεβαιότητας στη Βόρεια Μακεδονία | του Ιωάννη Αρμακόλα*

Μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα δυσκολέψει την καθολική χρήση του νέου ονόματος Βόρεια Μακεδονία, την οποία προωθεί με όλες του τις δυνάμεις ο Ζάεφ, αλλά αρνείται το VMRO-DPMNE.

Ομοίως, η Ελλάδα σύντομα θα «ανακαλύψει» ότι μια λιγότερο φιλική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε «μαλακή» υπονόμευση της συμφωνίας, ειδικά στα καίρια ζητήματα ταυτότητας και εθνικού αφηγήματος. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωπαική πολιτική στην περιοχή ευνοεί μια ισχυρή κυβέρνηση Ζάεφ. Το γιατί δεν βρέθηκαν τρόποι έμμεσης έστω υποστήριξης αυτής της φιλικής προς την Ελλάδα επιλογής είναι ζητούμενο που θα χρειαστεί να αναλυθεί διεξοδικά.

Το πλήρες άρθρο:
"Η προεκλογική καμπάνια στη Βόρεια Μακεδονία επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας, κράτους δικαίου και ένταξης στην ΕΕ. Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν βέβαια και η Συμφωνία των Πρεσπών. Το SDSM του Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ένθερμα την υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το οποίο δεν χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας, διακήρυξε ότι – με κάποιον μαγικό τρόπο προφανώς – δεν θα καταργήσει τη συμφωνία, ενώ συγχρόνως δεν θα δεσμεύεται από το νέο όνομα και άλλες προβλέψεις.

Το SDSM έχει χάσει το πλεονέκτημα που διατηρούσε στο πρόσφατο παρελθόν. Προχώρησε στη γενναία επίλυση των προβλημάτων με Ελλάδα και Βουλγαρία, «ξεμπλόκαρε» τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και έβαλε τη χώρα στο ΝΑΤΟ. Αλλά στο εσωτερικό οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν επαρκώς, η αριστερή ατζέντα του κόμματος δεν υλοποιήθηκε και η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένουν ζητούμενα. Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν πείθει ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων και για πολλούς παραμένει απλώς η λιγότερο επιζήμια επιλογή.

Οι περισσότερες αξιόπιστες μετρήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στον συνασπισμό του SDSM, αλλά με άγνωστο το ύψος της αποχής οι εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες. Είναι πιθανό οι δύο δυνάμεις να βρεθούν και πάλι κοντά στις 50 έδρες με οριακή διαφορά μεταξύ τους, καθώς επίσης και το να βρεθεί στην πρώτη θέση το VMRO-DPMNE, το οποίο δεν μεταρρυθμίστηκε μετά την αποχώρηση του Γκρούεφσκι.

Οι δημοσκοπήσεις πιθανολογούν την εκ νέου ανάδειξη σε κεντρικό ρόλο του αλβανικού DUI, το οποίο συγκυβερνά σχεδόν ανελλιπώς για δύο δεκαετίες. To 2017, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των δυτικών κυβερνήσεων, το DUI επέλεξε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ανερχόμενο τότε SDSM και όχι με το πρώτο σε ψήφους VMRO-DPMNE. Ομως πλέον οι σχέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι καλές και ο Ζάεφ θα προτιμούσε να κυβερνήσει με μικρότερα αλβανικά κόμματα και χωρίς το DUI, το οποίο κατηγορείται ευρέως για διαφθορά, καθεστωτική νοοτροπία και ανικανότητα. Μέρος αυτής της στρατηγικής ήταν άλλωστε και η εκλογική συνεργασία με το αλβανικό κόμμα BESA, επιλογή της οποίας η ορθότητα απομένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη. Ο ίδιος ο Ζάεφ πάντως παραμένει μακράν ο δημοφιλέστερος σλαβομακεδόνας πολιτικός για τους Αλβανούς.

Στο ιδιαίτερα πιθανό σενάριο όπου το DUI θα παραμείνει ισχυρό, το κόμμα αυτό θα αποδειχθεί απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η ηγεσία του DUI έχει θέσει ως στόχο την εκλογή, για πρώτη φορά, αλβανού πρωθυπουργού. Τα βασικά σλαβομακεδονικά κόμματα όμως απορρίπτουν αυτή την επιλογή. Για το DUI παραμένει επίσης ως «κόκκινη γραμμή» η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών με Ελλάδα και Βουλγαρία, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας. Αναμένεται επομένως σκληρή μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών. Το DUI έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής και ότι κάνει τα πάντα ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στη νομή της εξουσίας.

Για την Ελλάδα η επόμενη μέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε λόγω της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης είτε, κυρίως, αν κυριαρχήσει το VMRO-DPMNE. Η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μια κυβέρνηση VMRO-DPMNE όμως θα δυσκολέψει αυτή την επιδίωξη. Ειδικά σε σχέση με την καθολική χρήση του νέου ονόματος Βόρεια Μακεδονία, την οποία προωθεί με όλες του τις δυνάμεις ο Ζάεφ, αλλά αρνείται το VMRO-DPMNE. Ομοίως, η Ελλάδα σύντομα θα «ανακαλύψει» ότι μια λιγότερο φιλική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε «μαλακή» υπονόμευση της συμφωνίας, ειδικά στα καίρια ζητήματα ταυτότητας και εθνικού αφηγήματος. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωπαική πολιτική στην περιοχή ευνοεί μια ισχυρή κυβέρνηση Ζάεφ. Το γιατί δεν βρέθηκαν τρόποι έμμεσης έστω υποστήριξης αυτής της φιλικής προς την Ελλάδα επιλογής είναι ζητούμενο που θα χρειαστεί να αναλυθεί διεξοδικά σε μελλοντικό άρθρο."

πηγη: εφ ΤΟ ΒΗΜΑ 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 11:45