Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 14:58

Το Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα | του Βασίλη Μαρκόπουλου

 Επι εποχής δικτατορίας η δοτή διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης αποφάσισε και ανήγειρε ένα ακαλαίσθητο διώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης και έκρυψε με την ασχήμια του ένα από τα λίγα στολίδια της ,

το αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα , που στεγάζει σήμερα την Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Γρεβενών. Ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού .

  Μετά τη ριζική ανακαίνισή του σήμερα κοσμεί την πόλη και θυμίζει την ιστορία της  ανατρέχοντας στα μέσα του 1700 περίπου. Από τα ελάχιστα παλιά αξιοθέατα που έχει να επιδείξει η πόλη.

   Στο καχέκτυπο κτίριο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών για κάποια χρόνια λειτούργησε  Σούπερ Μάρκετ στο ισόγειο.Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών δεν υπάρχει.Το κτίριο είναι κλειστό και εγκαταλειμμένο. Για να αναδειχθεί το αρχοντικό Γ.Βούρκα μπορεί ο Δήμος Κοζάνης : 

- Να τροποποιήσει το σχέδιο πόλης , να χαρακτηρίσει τον οικοπεδικό χώρο σα χώρο πρασίνου με την δημιουργία πάρκου και είτε να αποζημιώσει την Ενωση με πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού είτε να το αγοράσει είτε να το ανταλλάξει. Παλιότερα αγόρασε τις αποθήκες της Ενωσης κοντά στο Εθνικό Στάδιο και στη θέση τους κατασκευάστηκε η Βιβλιοθήκη , αποδείχτηκε ότι άξιζε τον κόπο.

   Είναι μια πρόκληση για το Δήμο και με τη δημιουργία πάρκου θα αναδειχθεί το Αρχοντικό σε όλο του το μεγαλείο , να το καμαρώνουν εσαεί οι επόμενες γενεές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 15:00