Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 08:48

“Φθινόπωρο απ’έξω και από μέσα” | του ΠάριςΚουκουλόπουλου

Η επιβολή του δεύτερου γενικού απαγορευτικού κατα Μπαμπινιώτη ή lock down,σύμφωνα με την καθομιλουμένη του συρμού που μας παρασύρει ολους, ειναι γεγονός. 

Στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι όπως στην έναρξη της πανδημίας έτσι και τώρα, είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. 

Αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 

Τα μέτρα τα επέβαλαν οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας που ελάχιστα  βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα. Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και καταντάει τραγική αν δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. 

Από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν 1951 ανα 1.000.000 κατοίκους. Στην ίδια περίοδο η Πορτογαλία είχε 7587, η Αυστρία 5256 και η Ιταλία 5341 κρούσματα στο 1.000.000. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επέβαλε γενική απαγόρευση με τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων όπως η Ελλάδα γιατί εκεί υπάρχουν πιο ανθεκτικά συστήματα.

Η φέρουσα ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας είναι πολύ χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αυτό δεν είναι σημερινό. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των υπηρεσιών υγείας, ακολουθεί η Ιταλία με 16-18% και στις  λοιπές ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η αγχωμένη ανακοίνωση του υπουργού υγείας, αμέσως μετά το διάγγελμα, για 300 προσλήψεις στις ΜΕΘ, αλλά αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όσο για τις προσλήψεις γιατρών στις ΜΕΘ  είναι δεδομένο οτι θα σκοντάψουν στην ισοπεδωτική λογική αμοιβών,εκεί δηλαδή όπου κολλούσαν και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανόρθωση του ΕΣΥ θέλει σχέδιο και βούληση πολιτική που η κυβέρνηση δεν διαθέτει και η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται• αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια χωρίς μισόλογα με την προσθήκη ότι ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ΕΣΥ παρουσίασε στις 3 Σεπτέμβρη 2020 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο του διαγγέλματος είναι ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ήταν περίπου αναπόφευκτη και το λάθος μας είναι πως χαλαρώσαμε γενικά και αόριστα. 

Εδώ δεν πρόκειται για μισή αλήθεια, αλλά για αποφυγή ανάληψης ευθύνης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που σπατάλησαν το κεκτημένο της “καθαρής χώρας” που πετύχαμε όλοι μαζί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Χαλάρωση όντως υπήρξε και οι επιπόλαιες συμπεριφορές περίσσεψαν, μόνο που το σύνθημα το έδωσαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και θεσμικοί παράγοντες πλησίον αυτής. Το ίδιο ισχύει για το άνοιγμα των συνόρων που έγινε επιπόλαια και στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων εντελώς ανεύθυνα. 

Η θλιβερή πρωτιά σε κρούσματα της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι τυχαία ούτε μπορεί να αποδοθεί σε μεγαλύτερη χαλάρωση του πληθυσμού εκεί σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί εύκολα να αναζητήσει, η δεύτερη φάση της πανδημίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη τον Ιούνιο σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες των Βαλκανίων, αντίθετα με τη γενική τάση στην Ευρώπη, και με αυτό το δεδομένο το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων ακατανόητο. Η υποχρέωση του τεστ δύο ημερών για τους εισερχόμενους στον Προμαχώνα επιβλήθηκε μόλις 14 Ιουλίου για τους τουρίστες και πρακτικά δεν ίσχυσε ποτέ για τους εργάτες γης από τις εν λόγω χώρες. 

Η χωροταξία των νέων εστιών υπερ μετάδοσης του ιού είναι σε απόλυτη συσχέτιση με τις συγκεκριμένες ομάδες και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στα οποία έχουμε όλοι πρόσβαση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αν προσθέσουμε και τον παράγοντα θερμοκρασία στον οποίο σύμφωνα με τον κ Τσιόδρα αποδίδεται το 20-30% της μεταδοτικότητας έχουμε την πλήρη εξήγηση για την έκρηξη των κρουσμάτων στις βόρειες περιοχές μας. 

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε σε όλη τη χώρα σε μικρότερη έκταση καθώς τα δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και το απαγορευτικό πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο λειτούργησαν αρκετά ικανοποιητικά. 

Η επιβολή με τα νέα μέτρα του τεστ δύο ημερών για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα είναι σιωπηρή αποδοχή του λάθους που διέπραξε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και πρέπει να ισχύει μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο με τον ιό. 

Το δεύτερο γενικό απαγορευτικό βαθαίνει την ύφεση και προσθέτει βάρος ασήκωτο στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία μετά την υπερδεκαετή κρίση και οι κυβερνητικές ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί από τους πολίτες. Τίποτα γύρω μας δε θυμίζει τις ανοιξιάτικες μέρες που όλοι μαζί δίναμε τη μάχη με τον άγνωστο εχθρό για να τον κερδίσουμε,τώρα είναι φθινόπωρο απέξω και από μέσα. 

Οφείλουμε ωστόσο να ξαναβρούμε ολα εκείνα που μας ένωσαν στην αρχή της πανδημίας γιατί αυτό που προέχει σήμερα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 08:54