Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 08:50

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ Η΄ ΚΟΛΕΓΙΟΠΑΙΔΑ; | Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Οι έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες στα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι πάμπολλες και διαχρονικές. Η θεσμοθέτηση κατά καιρούς μέτρων προστασίας και φύλαξης, κυρίως εξαιτίας της ασάφειας στην εφαρμογή των μέτρων,

αλλά και της ατολμίας-απροθυμίας των πρυτανικών αρχών, δεν στάθηκαν ικανά να φέρουν μια ισορροπία στο σύστημα. 

           ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΝΑΙ – ΑΝΟΜΙΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΟΧΙ

Το ποτήρι ξεχείλισε στις 29/10/2020 με την καταστροφική και εξευτελιστική επίθεση οκτώ κουκουλοφόρων (φοιτητών;) από το χώρο των αναρχικών, σε βάρος του πρύτανη του Οικ. Παν. Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη. Η φωτογραφία με τον υπό απειλή καθηλωμένο-όμηρο πρύτανη, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου, σόκαρε το πανελλήνιο!

Παρόμοια φαινόμενα συναντάμε στα δημοκρατικά πολιτεύματα, πολλές φορές μάλιστα και σε πιο ακραίες μορφές, όταν οι νόμοι δεν τηρούνται, όταν οι νόμοι εφαρμόζονται ασύμμετρα και η κατάχρηση της εξουσίας είναι ασύστολη. 

Η κυβέρνηση  νομοθέτησε πρόσφατα (ν. 4623/2019) δίνοντας στην αστυνομία τη δυνατότητα να επεμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους, δίχως την άδεια των πρυτανικών αρχών. Που είναι το πρόβλημα; Γιατί πρέπει να διασπάσουμε ακόμη μια φορά την αστυνομία μας (συνοριοφύλακες, ειδικοί φρουροί κ.λπ.) αντί να την κάνουμε ενιαία, ομογενοποιημένη, αδιάσπαστη και ισχυρή, με έμφαση στην παροχή σύγχρονου & επαρκούς εξοπλισμού, στην άρτια εκπαίδευση και την μόρφωση του προσωπικού;

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του: «Όχι άλλες προσλήψεις αστυνομικών, έχουμε ρεκόρ σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά αποτελεσματική αστυνόμευση, χωρίς διορισμό 1000 πανεπιστημιακών φρουρών». 

Με επίσημα στοιχεία Eurostat 2019 η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών 492!!! στην ΕΕ ανά 100.000 πολίτες, μετά τη Μάλτα (503) και την Κύπρο (573). Στην ΕΕ κατά Μ.Ο. για 100.000 πολίτες αντιστοιχούν 294 αστυνομικοί.  Για 100.000 πολίτες αντίστοιχα στην Ουγγαρία 90, στην Φιλανδία  137, Ην. Βασίλειο 212,  Γερμανία 297 αστυνομικοί.

Οι πανεπιστημιακοί φρουροί θα είναι χωρίς πυροβόλα όπλα, με διαφορετική στολή, χαμηλόμισθοι αλλά οι ιδιώτες σεκιουριτάδες κοστίζουν λιγότερα κ.λπ. Θα τοποθετηθούν μόνο στα μεγάλα πανεπιστήμια, βασικά Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Δηλαδή 1.000 «ξεχωριστά παιδιά» - «κολεγιόπαιδα» με την αρμόζουσα στολή και όχι την «υποτιμημένη» (το βάζω σε εισαγωγικά για τους απρόσεκτους) στολή του αστυνομικού …… 

Η συνύπαρξη ανεκπαίδευτων και χωρίς τον απαραίτητο οπλικό-εξοπλισμό πανεπιστημιακών φρουρών, απέναντι σε αποφασισμένους αναρχικούς, για την προστασία και φύλαξη του πανεπιστημιακού κόσμου και χώρου, μπορεί να επιφυλάσσει σοβαρά και απρόβλεπτα σενάρια. Αυτά μπορεί να σημαίνουν φόβο των «κολεγιόπαιδων» απέναντι σε αδίστακτους, απροθυμία παρεμβάσεων σε έκνομα περιστατικά και το χειρότερο, σύμπραξη σε παράνομες πράξεις. Οι μικροί μισθοί και οι πιεστικές ανάγκες για συμπλήρωμα του (οικογενειακού) εισοδήματος, εγκυμονούν ορατούς κινδύνους ….. Και σύντομα θα κράζει η ανάγκη ενσωμάτωσης και των πανεπιστημιακών φρουρών στην ΕΛΑΣ. 

Μοναδική λύση είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της αστυνομίας έτσι ώστε στο κράτος, στην κοινωνία των πολιτών και στην ίδια την ΕΛΑΣ να εμπεδωθεί η σιγουριά της ασφάλειας και της ισοτιμίας. 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 1000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 08:53