Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 21:54

Ο Κωστας Μιμίκος για την αλόγιστη κοπή δένδρων στην Μεσιανή για να γίνουν πάρκα ΑΠΕ

Καθαρή ενέργεια σε μια τριτοκοσμική χώρα

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου δεν είναι πλέον προνόμιο της Βραζιλίας.

Συμβαίνει και στο τόπο μας. Κόβουν δάση, αποψιλώνουν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά.

Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Μεσσιανής και Βαθυλάκου είναι ανάστατοι. Μαζεύτηκαν τη Κυριακή στο χωριό, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου, να δουν τι θα κάνουν. Πονούν το τόπο τους, αγαπούν το δάσος. Το απολαμβάνουν τη πρωτομαγιά και οι νεότεροι όλα τα Σαββατοκύριακα. Το αξιοποιούν και το προστατεύουν σαν τα μάτια τους οι κτηνοτρόφοι.

Αυτό λοιπόν το δάσος δρυός στις περιοχές Μεσσιανής, Βαθυλάκου καταστράφηκε μια φορά τη περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου και μια καταστρέφεται τώρα.

Πρόκειται για συστάδες δάσους βελανιδιάς, με δέντρα ηλικίας 60 ως 100 ετών  από τις ελάχιστες του είδους, που εκτείνεται από τη περιοχή “Κουρί” της Κοζάνης και επεκτείνεται νότια του όρους Σκοπός και βόρεια των κοινοτήτων Βαθύλακος , Μεσσιανή, Ροδίτης, Λεύκαρα. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για το είδος “Μακεδονική δρυς” (Quercus macedonica), από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ συναντάται σε περιορισμένες εκτάσεις στα Νότια Βαλκάνια και στη Τουρκία. 

Και μια που αναφέρθηκε και το “Κουρί”, δε θα ήταν κακή ιδέα, μιας που έχει και τη περίφραξη έτοιμη, να κόψουμε τα δέντρα και να βάλουμε φωτοβολταικά πάνελ!

Επισυνάπτονται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.

 

Μιμίκος Κώστας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 21:59