Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 19:13

Ασφυξία στους επαγγελματίες, να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ

kyriakidisΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Σε έναν φαύλο κύκλο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες και βιοτέχνες όλης της χώρας, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΑΕΕ. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βιώνει η συντροπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας, οδηγεί πολλούς από αυτούς στη μη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, που έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού

δικαιώματος αλλά και τη λήψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα δημιουργείται τράστιο πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, καθώς αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο κινδυνέουν ακόμα και οι οικονομικά τακτοποιημένοι ασφαλισμένοι.
Η λήψη άμεσων μέτρων για την επαναδραστηριοποίηση της πλειοψηφίας των οφειλετών, είναι αναγκαία όσο ποτέ πριν βρεθούμε προ εκπλήξεων. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Κοζάνης συντάσσεται με τις προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ που μπορούν να δώσουν ανάσα τόσο στους συναδέλφους μας όσο και στον ασφαλιστικό μας φορέα:
1ον) Αποπληρωμή οφειλών σε τρεις (3) διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών,
2ον) Γιa ποσό οφειλής άνω των 25.000€ παραμένει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010
3ον) Για ποσό οφειλής έως 25.000€ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 87% των οφειλετών. Ειδικότερα προτείνεται για αυτήν την κατηγορία των οφειλετών:
α) Προκειμένου η ρύθμιση να παραμείνει βιώσιμη και διαχειρίσιμη από τον οφειλέτη, η αποπληρωμή των οφειλόμενων εισφορών να πραγματοποιείται σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς του οφειλέτη, π.χ. αν η διμηνιαία τρέχουσα εισφορά είναι 740€, με τη δόση για την αποπληρωμή της παλαιάς οφειλής θα γίνεται: 740€ + (20% * 740€) = 888€.
β) Να μην υπάρχει ο χρονικός περιορισμός ισχύος της παραπάνω διαδικασίας ρύθμισης (μέχρι 31/12/2012 βάσει του Ν. 3943/2011), που ισχύει σήμερα καθιστώντας την αποτρεπτική και σχεδόν ανενεργή.
γ) Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο (2) ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

4ον) Μία εκ των πραγμάτων διακριτή κατηγορία οφειλετών είναι οι επαγγελματίες, που, είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είτε οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε «αδράνεια», δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία τους, αλλά δεν έχουν προβεί σε «λογιστικό κλείσιμο», με αποτέλεσμα οι οφειλές να συνεχίζουν να αυξάνονται.

α) Για τους μεν οφειλέτες, οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους προτείνεται η εφαρμογή της προτεινόμενης περαίωσης με α) έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή β) έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας τρέχουσας εισφοράς τους ή γ) με παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξή τους για αυτούς, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
β) Για τους δε επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αδράνεια» είναι επιβεβλημένη η αποσαφήνιση του σχετικού μητρώου του Οργανισμού και η ένταξή τους σε διακριτή κατηγορία οφειλετών. Ακολούθως προτείνεται η υπαγωγή τους με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης «ασφαλιστικής περαίωσης» για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση της παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες.

5ον) Μία άλλη κατηγορία οφειλετών, που θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί διακριτά από τους υπόλοιπους είναι οι συνταξιούχοι άλλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός ΟΑΕΕ), οι οποίοι άσκησαν επιχειρηματική δραστηριότητα κάποια στιγμή, για μερικά χρόνια, δεν έχουν όμως κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ, αλλά οφείλουν εισφορές σε αυτόν. Λόγω δε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους αντιμετωπίζουν και μεγάλη αδυναμία πληρωμής. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ευνοϊκότερος διακανονισμός της οφειλής, με αφαίρεση των πρόσθετων επιβαρύνσεων και έκπτωση και στο κεφάλαιο. Εφόσον βέβαια οι εν λόγω οφειλέτες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ και επομένως ο Οργανισμός δεν θα επιβαρυνθεί με συνταξιοδοτικές παροχές ή/και με ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Οι συνάδελφοι μας ουδέποτε αρνήθηκαν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, αλλά δυσχερής οικονομική κατάσταση και οι συνεχείς αύξηση των φόρων τους έχουν υποχρεώσει στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Οι ρεαλιστικές προτάσεις της Συνομοσπονδίας μπορούν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο αυτό ώστε να επανακτηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης και ασφάλισης τους.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης*

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Μαϊος 2013 21:33