Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 11:29

Ο Λ. Τσικριτζής της Οικολογικής κίνησης, απαντά στα δημοσιεύματα για τις επιχορηγήσεις επι ΝΔ

tsikritzisΤΟΥ Λάζαρου Τσικριτζή

Με αφορμή τις «αποκαλύψεις» για τα 113.00 € στην Οικολογική Κίνηση
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε λίστα με χρηματοδοτήσεις Συλλόγων, οργανώσεων και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης. Πρόκειται για εγκεκριμένα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που υλοποιήθηκαν παλιότερα, αλλά έτσι όπως σερβιρίστηκε η είδηση έδωσε λαβή για κάθε είδους σχόλια επί δικαίων και αδίκων. Σε διάφορα blogs και sites αρκετοί πήραν φόρα και άρχισαν να συκοφαντούν και να κηλιδώνουν πρόσωπα και οργανώσεις,

κρυμμένοι πίσω από την ΑΝΩΝΥΜΙΑ. Για το θέμα αυτό θα βγάλει λεπτομερή ανακοίνωση η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, αλλά πάρτε και μια προσωπική ... προκαταβολή αγανάκτησης του υποφαινόμενου που ήταν Πρόεδρος την εποχή εκείνη.

Το ποσό λοιπόν των 113.000 που εισέπραξε η \ Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, την περίοδο 2007 -2009, αφορούσε το - γνωστό σε όλους - τριετές πρόγραμμα χάραξης περιπατητικών μονοπατιών στο Βόιο, καταγραφής και προβολής στοιχείων του χώρου (πέτρινα γεφύρια, παλιοί οικισμοί κλπ) παραγωγής δίωρου DVD και site, έκδοσης οικοτουριστικού οδηγού (που παραδόθηκε δωρεάν στους τοπικούς δήμους), εκδηλώσεις κλπ κλπ.

Ένα μέρος αυτών των εργασιών έγινε εθελοντικά, αλλά για το κυρίως κομμάτι απαιτήθηκαν υλικά για ενημερωτικές ταμπέλες και σημάνσεις, αγορά οργάνων, τυπογραφεία, μετακινήσεις, καθώς και αναγκαίες αμοιβές για τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό (Π.χ ένα σοβαρό DVD απαιτεί επαγγελματία). Παράλληλα απασχολήθηκαν καμιά δεκαριά άτομα, (νέοι άνεργοι), με λιτές αμοιβές (ουσιαστικά ανασφάλιστοι με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών).

ΟΛΑ έγιναν με νόμιμα παραστατικά, τριπλοελεγμένα από τρείς υπηρεσίες, με δημοσιευμένα τα οικονομικά στοιχεία σε σχετικές ημερίδες και δελτία τύπου. Γνωστό σε όλα τα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν και πρόβαλλαν την υποδειγματική δουλειά. Γιατί κάποιοι «ανακαλύπτουν τώρα την Αμερική» ; Προφανώς ο κανιβαλισμός είναι η εύκολη απάντηση στο χάλι της χώρας, ενώ το κυνήγι μαγισσών αποδεικνύεται το προσφιλέστερο χόμπυ των νεοελλήνων.

Σημειώνω επίσης ότι με απόφαση του Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης κανένα μέλος του Συμβουλίου δεν αμείφθηκε από το πρόγραμμα. Ούτε φράγκο. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και ισχύει και για τον πρόεδρο.

Κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 120 χιλιόμετρα μονοπάτια, προβλήθηκε η περιοχή όσο ποτέ, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στο Βόιο, μας αγκάλιασαν οι κάτοικοι που μέχρι τότε ήταν κουμπωμένοι (πιστεύοντας μερικοί ακόμη στη γνωστή συκοφαντία ότι ρίχνουμε.. φίδια και λύκους !).

Το κοστολόγιο όλων αυτών των δράσεων ήταν πολύ μικρό συγκρινόμενο με παρόμοια έργα άλλων Υπηρεσιών και φορέων του ευρύτερου δημόσιο τομέα ή και ιδιωτικών εταιρειών. Π.χ το κόστος ανά χιλιόμετρο μονοπατιού είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με αντίστοιχα έργα του Δασαρχείου, της ΑΝΚΟ και δεκάδων άλλων φορέων που υλοποίησαν ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Τελειώνω εδώ, ερωτώντας όσους βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην Οικολογική Κίνηση άνανδρα και ανώνυμα (γιατί επώνυμα δεν τόλμησε κανείς):

Τι θα κάνατε «κύριοι» αν είχατε την ευκαιρία ως Σύλλογος (και μετά από δημόσια προκήρυξη) να συμμετέχετε σε προγράμματα ανάπτυξης του οικοτουρισμού ;

Θα τα αφήνατε να τα δουλέψουν οι συνήθεις εργολάβοι με το ακριβό κοστολόγιο και τα λειψά παραδοτέα ?
Θα γυρνούσατε την πλάτη αφήνοντας τα χρήματα να φύγουν από την περιοχή (κανείς άλλος δεν είχε εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον στη Δυτ. Μακεδονία) ή να τα πάρει καμιά ΜΚΟ - μαϊμού ; (από αυτές που ξεφύτρωσαν τώρα τελευταία και μας παίρνουν κι εμάς στο λαιμό τους)
Θα προτιμούσατε να χαθούν δέκα θέσεις εργασίας για την περιοχή προκειμένου να μην μπλέξετε σε προσωπικούς μπελάδες και τρεχάματα ή σε ενδεχόμενα σπίλωσης χωρίς να έχετε πάρει μία ;
Θα καθόσασταν στον καναπέ σας, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να γκρινιάσετε ανέξοδα μέσω του ιντερνετ, κρυμμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας ;

Μάλλον θα επιλέγατε το τελευταίο, αν κρίνω από την κακεντρέχεια και επιπολαιότητα των διάφορων ανώνυμων σχολίων που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο

Λ. Τσικριτζής

10 -9-2011

Μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 11:38