Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 18:44

Το τάγμα Αζόφ και η βουλή των Ελλήνων | γράφει η Δανάη Κολτσίδα*

Η Βουλή είναι ένας θεσμός στον οποίο κανείς δεν μπορεί να εμφανιστεί με δική του πρωτοβουλία, όσο σημαντικός κι αν είναι. Ακόμα και οι Έλληνες πολίτες με εύλογα αιτήματα, μπορούν να υποβάλουν αναφορά προς τη
Βουλή μόνο γραπτά και μόνο μέσω κάποιου βουλευτή που την υιοθετεί και την καταθέτει για λογαριασμό τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Γι' αυτό και η κατ' εξαίρεση ομιλία αρχηγών κρατών, προέδρων κυβερνήσεων και προσωπικοτήτων γίνεται στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας (πρόταση του Προέδρου της Βουλής, γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων και απόφαση της Ολομέλειας), ώστε να προστατεύεται το κύρος της.
Αυτό που έγινε λοιπόν σήμερα στη Βουλή με την παρέμβαση Ουκρανών μαχητών στο πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Ζελένσκι είναι έτσι κι αλλιώς τεράστιο θεσμικό ατόπημα, τόσο από την πλευρά του ίδιου όσο και από την πλευρά του προέδρου της Βουλής που το ανέχθηκε (αν δεν το είχε συμφωνήσει).
Κυρίως όμως είναι μια τεράστια πολιτική πρόκληση ενόψει του χαρακτήρα του διαβόητου τάγματος Αζόφ και μια χρονδροειδής προσπάθεια να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, με επικοινωνιακούς όρους (από την πλευρά τίνος πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθεί). Η αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που μάχεται ηρωικά για την ανεξαρτησία του και την υπεράσπιση της χώρας του είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο σεβασμός μας στην εκλεγμένη πολιτική και πολιτειακή του ηγεσία, ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, επίσης αυτονόητος. Αλλά πέραν τούτου ουδέν. Κανείς να μην ελπίζει ότι με αυτή την αφορμή θα ξεπλυθεί και η διεθνής ακροδεξιά.
Το ερώτημα είναι αν στη Νέα Δημοκρατία είναι ανίκανοι να χειριστούν μια διαδικασία όπως η παρουσία ενός ξένου αρχηγού στη Βουλή και να κάνουν τις κατάλληλες συνεννοήσεις που θα προστατέψουν το κύρος του ανώτατου δημοκρατικού θεσμού στη χώρα ή τόσο αδίστακτοι και απορροφημένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες, που για κάποιον αρρωστημένο λόγο έκριναν ότι η παρέμβαση του τάγματος Αζόφ ήταν προς το συμφέρον τους επικοινωνιακά και επομένως έγινε εν γνώσει τους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι θεσμικά απαράδεκτοι και πολιτικά επικίνδυνοι.
 
*Η Δανάη Κολτσίδα είναι Νομικός και πολιτική επιστήμονας. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του δικτύου Transform! Europe
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 18:56