Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 09:03

Οι ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους | Του Θεόδωρου Γ. Σιόγκα*

Με αφορμή την ανάρτηση στο facebook του Δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα για την επένδυση από γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στην Κοζάνη ή την Καβάλα, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: 

Ο κ. Μαλούτας ταυτιζόμενος με τις απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει: «Αν γίνει η επένδυση κάπου στην Ελλάδα, αυτό θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας με βάση τα δικά τους επιχειρηματικά κριτήρια, χωρίς την παρέμβαση θεσμικών παραγόντων. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά, ενδεχομένως, και τα δικά της μειονεκτήματα για την επένδυση».

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Μαλούτα δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά, για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την κρίσιμη συγκυρία που διανύει ο τόπος μας. Ενώ είναι γνωστά τα μειονεκτήματα της περιοχής μας, δεν γίνεται τίποτα για να διορθωθούν εδώ και τόσα χρόνια.

Επιπλέον, είναι προφανέστατα παραπλανητική καθώς στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών των ιθυνόντων για την ενδεχόμενη αποτυχία έλευσης της επένδυσης. 

Όμως, όταν μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, η βούληση της κάθε εταιρείας με βάση τα δικά της επιχειρηματικά κριτήρια, δεν είναι ανεξάρτητη από το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πολιτικές αποφάσεις και ο πολιτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Απεναντίας, τα επιχειρηματικά κριτήρια συνδιαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση εταιρειών και πολιτικών-θεσμικών παραγόντων. Αυτό όπως είναι φυσικό συνέβη πρόσφατα και στη χώρα μας. 

Στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας Microsoft για παράδειγμα, είδαμε να δίνονται φορολογικά και χωροθετικά κίνητρα, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δημοσίευμα https://www.capital.gr/epixeiriseis/3582366/pou-brisketai-i-ependusi-tis-microsoft-gia-ta-data-centers-stin-ellada, στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας Pfizer είδαμε να υπάρχει υποστήριξη του Πρωθυπουργού & της Κυβέρνησης https://www.iatronet.gr/article/104263/pos-epilehthhke-h-thessalonikh-gia-ta-dyo-pagkosmia-hubs-ths-pfizer ενώ στην περίπτωση της επένδυσης της εταιρείας VolksWagen είδαμε να υπάρχει παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια  https://www.kathimerini.gr/economy/561141379/i-volkswagen-stin-astypalaia/ 

Την ίδια αντίληψη για αλληλεπίδραση εταιρειών και πολιτικών-θεσμικών παραγόντων φαίνεται να έχουν και στα Σκόπια. Χθεσινό δημοσίευμα αναφέρει ότι εκεί μάλλον θα καταλήξει η επένδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν συμμερίζονται τις απόψεις των δικών μας αυτοδιοικητικών παραγόντων για αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια των εταιρειών. Τα στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπίων είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης και υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες με εκπροσώπους της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δημοσίευμα https://www.proininews.gr/sta-skopia-telika-i-germaniki-ependysi-ilektrikon-ochimaton-tis-next-e-go/

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της φθίνουσας πορείας του τόπου μας από την Δημοτική Αρχή δεν είναι σωστός. Η περιοχή μας χρειάζεται άμεσα εισροή εισοδήματος και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο δε ανταγωνισμός για προσέλκυση επενδύσεων στον οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε δεν είναι μόνο εσωτερικός, μεταξύ των ελληνικών περιφερειών,  αλλά διεθνής. 

Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η συνεχής συνεργασία με την Κυβέρνηση, με διεκδικητικό πνεύμα και προτάσεις με την απαραίτητη τεκμηρίωση, ώστε μετά από την ανάληψη των απαιτούμενων κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη βάση των αναγκών της κάθε υποψήφιας επένδυσης, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές και να δοθούν τα σχετικά ευνοϊκά κίνητρα.

 

*Ο Θεόδωρος Γ. Σιόγκας είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ & Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 09:05