Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 18:02

HOMO ECONOMICUS |ΤΟΥ Χρήστου Μασσαλά*

Ο άνθρωπος του πολιτισμού μας, ο homo economicus (h.e), αποφασίζει με βάση την ψυχρή λογική, τα συναισθήματα
δεν παίζουν γι’ αυτόν κανένα ρόλο. Όταν καλείται να πάρει αποφάσεις, ως καταναλωτής διαλέγει πάντα αυτό που του αποφέρει το μεγαλύτερο όφελος, ενώ ως παραγωγός επιλέγει αυτό που του υπόσχεται το μεγαλύτερο κέρδος.
Το να έχει ο άνθρωπος το μυαλό του επικεντρωμένο στο δικό του και μόνο όφελος, μέσω ψυχρών υπολογισμών, δεν τον κάνει περισσότερο ευτυχισμένο. Εκείνα που χρειάζεται για μια ήρεμη ζωή είναι: α) εξασφάλιση τροφής και στέγης, β) υγεία και έντιμες σχέσεις, γ) απασχόληση και δ) εκτίμηση των άλλων.
Παρ’ όλα αυτά οι οικονομολόγοι εργάζονται για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον πραγματικό άνθρωπο και να εδραιώσουν τον (h. e), ο οποίος δεν έχει συναίσθημα και δεν χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Για τον (h. e) ακόμη και τα θέματα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον πιο επικερδή τρόπο: είναι πιο επικερδές ν’ ακούς, να εξηγείς ή να παρηγορείς λιγότερο χρόνο!
Όπως είναι γνωστό, μια οικονομική θεωρία δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια συγκεκριμένη εκδοχή του κόσμου. Στηρίζεται σε μεμονωμένες πτυχές της πραγματικότητας, αλλά αποφασίζει συνειδητά να λάβει περισσότερο σοβαρά υπόψη κάποιες από αυτές σε σχέση με άλλες, ενώ κάποιες τρίτες τις αφήνει στο περιθώριο…
Μήπως είναι καιρός οι οικονομολόγοι να ξαναδούν από την αρχή τις παραμέτρους της θεωρίας που είχε ως αποτέλεσμα τον homo economicus;
* Ο Χρήστος μασσαλάς ειναι Ακαδημαϊκός πρωην Πρύτανης του ΠΔΜ
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 18:10