Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 12:16

Ο Κόσμος των Εικόνων…|του Χρήστου Μασσαλά

Στη ζωγραφική διακρίνουμε αυτούς που ζωγραφίζουν αυτό που ξέρουν και αυτούς που ζωγραφίζουν αυτό που αισθάνονται (έτσι προέκυψαν οι τεχνοτροπίες). Για τους δεύτερους δεν είναι το χέρι που ζωγραφίζει, αλλά το πνεύμα, η εσωτερικά όραση…
Όπως είναι γνωστό, η εικόνα κινητοποιεί τα πλήθη περισσότερο από ό, τι μια ιδέα. Δεν είναι εύκολη η διακυβέρνηση των ψυχών χωρίς εικόνες. Το γεγονός αυτό το ξέρει καλύτερα η εκκλησία. Μία εικόνα ασκεί επιρροή στους απλοϊκούς και τους ευκολόπιστους, βοηθάει τους πιστούς να συμμετέχουν στις λειτουργίες. Σε επιστολή του το έτος 600, ο Γρηγόριος Διάλογος γράφει στον επίσκοπο Μασσαλίας: η ζωγραφική είναι για τους αγράμματους ό, τι η Αγία Γραφή για τους κληρικούς. Ο Λούθηρος τονίζει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της εικόνας, συμπλήρωμα του Λόγου.
Στην ιστορία διακρίνουμε δύο μεγάλους σταθμούς: α) της γραφόσφαιρας και β) της βιντεόσφαιρας.
Γραφόσφαιρα: η Ευρώπη εκδημοκράτισε τη γραφή, διαδικασία για την οποία απαιτήθηκαν πολλοί αιώνες.
Βιντεόσφαιρα: Η Αμερική εκδημοκράτισε την εικόνα σε δεκαετίες.
Όλοι τελικά, πλούσιοι και φτωχοί, απέκτησαν πρόσβαση στο βιβλίο. Όλοι, κυρίαρχοι και κυριαρχούμενοι, έχουν σήμερα πρόσβαση στην εικόνα.
Κατά τον Regis Debray (Εγκώμιο των εικόνων, manifest, 2022): όπως το πέρασμα από τον προφορικό πολιτισμό στον γραπτό απετέλεσε έναν αναβαθμό στην πιθανή ενοποίηση εδαφών, μέσω ττης εξαφάνισης των τοπικών διαλέκτων και εκφράσεων, το πέρασμα στον νέο οπτικό πολιτισμό αποτελεί έναν αναβαθμό στην παγκόσμια ενοποίηση των βλεμμάτων με τίμημα τη διάλυση των εθνικών βιομηχανιών του φανταστικού.
Ο άνθρωπος σήμερα ζει στην εποχή των εικόνων. Οι εικόνες παράγουν και διαμορφώνουν τη σύγχρονη εμπειρία, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει τον κόσμο και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα σ’ αυτόν.
29-9-2022
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 12:19