Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 01:26

Εικονική πραγματικότητα | του Στέφανου Μάνου*

ο Στέφανος ΜάνοςΤη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς είπε ξανά «όχι» στα σενάρια της συγκυβέρνησης και σε κάθε προοπτική συναίνεσης με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ στην εκπομπή Φάκελοι στο ΣΚΑΪ, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, επανέλαβε αναλυτικότερα τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. συμφωνεί στους στόχους (ποιους, δεν διευκρινίστηκε), αλλά διαφωνεί τελείως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις συμφωνίες που «επέβαλε» στην κυβέρνηση η τρόικα.

Η Ν.Δ. ζητεί, εδώ και τώρα εκλογές, προκειμένου με ισχυρή εντολή να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αυτών των συμφωνιών εμμένοντας στους ίδιους (αδιευκρίνιστους όμως) στόχους.

Για μένα, στόχος είναι να μη χρεοκοπήσουμε και να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη. Με αυτό το στόχο συμφωνεί η κυβέρνηση; Συμφωνεί η Ν.Δ.; Φοβάμαι ότι, για να συνεννοηθούμε, πρέπει να επιβεβαιώσουν το στόχο και στη συνέχεια να μιλήσουμε για τους τρόπους για να τον επιτύχομε. Προέχει λοιπόν, και τα δύο κόμματα, να επιβεβαιώσουν ποιον στόχο επιδιώκουν.

Μια μέρα πριν από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά κατέστη φανερό, μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ότι αποφάσισαν το γενναίο κούρεμα του Ελληνικού χρέους και τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μένει να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα.

Μας έδωσαν άλλες 20 μέρες να αποφασίσουμε τι θέλουμε: Να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μη χρεοκοπήσουμε ή να χρεοκοπήσουμε και νομοτελειακά να οδηγηθούμε εκτός Ευρωζώνης.

Με το παραπάνω δεδομένο (χρεοκοπία σε 20-30 ημέρες) οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά τοποθετούνται στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα του χρόνου. Οι εκλογές, αν αποφασιστούν, θα γίνουν αφού συντελεστεί η χρεοκοπία. Μετά όμως τη χρεοκοπία δεν θα υπάρχει μνημόνιο για επαναδιαπραγμάτευση. Θα υπάρχουν συντρίμμια πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχτεί η επανεκκίνηση του κ. Σαμαρά.

Αν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συμφωνούν ότι έχει προτεραιότητα η αποτροπή της επικείμενης χρεοκοπίας, ότι αυτός είναι ο άμεσος στόχος, τότε δεν χρειάζεται να συναινέσουν σε οτιδήποτε, δεν χρειάζεται να συγκυβερνήσουν. Χρειάζεται να επιλέξουν έναν άνθρωπο από τον οποίο να ζητήσουν να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μη χρεοκοπήσουμε. Ένα «στρατηγό» που θα κάνει τη δουλειά του (για να μη χρεοκοπήσουμε) χωρίς υποβολείς και κομματικούς παρατρεχάμενους.

Αν πάλι, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η Ν.Δ. ή και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η χρεοκοπία είναι ήσσονος σημασίας και προτεραιότητα έχουν άλλοι στόχοι, ας βγουν να μας το πουν. Διότι όπως σωστά παρατήρησε ο κ. Σαμαράς: «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ελεύθερα και δημοκρατικά στο προσκήνιο. Όχι στο παρασκήνιο, με αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς».

Το συμπέρασμα (κατά τη δική μου βέβαια γνώμη): Η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά και πολλών τηλεοπτικών συνοδοιπόρων του περί εκλογών, αντέχει σε λογική θεώρηση, μόνον αν κάποιος πιστεύει ότι η επερχόμενη εντός μηνός χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, στο λίγο χρόνο που διαθέτουμε, για να μη χρεοκοπήσουμε; 1. Να υιοθετήσουμε, εδώ και τώρα, μια από τις 2-3 προτάσεις μαζικής εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που έχουν τεθεί υπόψη της κυβέρνησης. Θα αποφέρουν 100-150 δις Ευρώ οπότε το χρέος θα περιοριστεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ και θα αναπνεύσουμε. 2. Να περιορίσουμε δραστικά τις κρατικές δαπάνες ώστε ήδη το 2011 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ερώτημα που μένει είναι απλό: Ποιος θα κάνει τις δύο αποφασιστικές κινήσεις; Έχουμε 20 μέρες μπροστά μας.

*Ο Στέφανος Μάνος είναι ο πρόεδρος της Δράσης


 

πηγή: protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 01:35