Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 09:49

Δραματική εγκατάλειψη της Δυτικής Μακεδονίας | γραφει η Κέλλυ - Καλλιόπη Ραχοβίτη*

Τα προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία έχουν καταλήξει να είναι μια Λερναία Ύδρα, ένας ανίκητος εχθρός και μόνιμο δίλημμα για τους νέους, καθώς και νέους γονείς που έχουν απογοητευθεί από την οικονομική και επαγγελματική

κατάσταση στην περιοχή μας.

Τί θα μπορούσε να ‘πονέσει’ περισσότερο από την ερημοποίηση; Πόσοι από εμάς έχουμε κάνει τη σκέψη να εγκαταλείψουμε την εστία μας, τον τόπο μας γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί είτε η ανεργία, είτε η χαμηλόμισθη εργασία .

Η Δυτική Μακεδονία είναι δυστυχώς η περιοχή της Ελλάδος που αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση τα τελευταία χρόνια. Η απογραφή του 2021 δείχνει ότι η Περιφέρεια έχει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας με ποσοστό 10%, έναντι 3,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει χαθεί η ζωντάνια στην Περιφέρεια, γιατί όσα ημίμετρα χαμηλόμισθης και προσωρινής απασχόλησης κι αν έχουν προσφερθεί, όσο κι αν μας παρουσιάζουν ένα ειδυλλιακό μοτίβο ανάπτυξης, οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο θα εξακολουθούν να φεύγουν. Δεν μπορεί να κρατηθεί ο κόσμος πίσω, ούτε να δελεαστούν να επιστρέψουν αυτοί που έφυγαν, όσο ο τόπος δεν μπορεί να γίνει ελκυστικός και να προσφέρει δουλειές. Δυστυχώς οι ιθύνοντες μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια: ζήλο και κατάρτιση.

ΌΧΙ δεν είναι τωρινό το θέμα, ΟΜΩΣ πρέπει πλέον να το αντιμετωπίσουμε Αδιαμφισβήτητα, η Περιφέρειά μας κατέληξε να είναι μια ζώνη πλούτου και ευμάρειας για λίγους, και το χειρότερο, για λίγους και ‘παλιούς’.

Κάνοντας μια βόλτα, στα κεντρικά σημεία της πόλης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς και Φλώρινας αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά αργοσβήνει, υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Υπάρχει σοβαρή αναγκη για δίκαιη κατανομή κονδυλίων, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανάταση της αγοράς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι ο σύμμαχος της κοινωνικής συνοχής και εξέλιξης. Οι διάφορες μικροσυντεχνίες, οι προωθήσεις ολίγων και όχι όλων, διώχνουν τους νέους, τους οδηγούν να εγκαταλείπουν τον τόπο. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απογοητεύει το παραγωγικό πληθυσμό, ούτε να αποτρέπει τη γένεση και υλοποίηση ιδεών και καινοτομιών. Είναι δεδομένη η αποτυχία του απερχόμενου Περιφερειάρχη και η απραξία του νεοεμφανιζομενου αποτυχόντα βουλευτή. Είναι ακόμη πιο δεδομένο ότι η αποποίηση ευθυνών μας έφερε έως εδώ. 

Ήρθε ο καιρός για πρωτοβουλία και επανεκκίνηση με τη συμβολή όλων.

 

*Η Ραχοβίτη (Κέλλυ) Καλλιόπη είναι 

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ και επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 09:51