Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 08:28

Ρούλης Κοκελίδης :Χρειάζεται μια νέα διεθνής αρχιτεκτονική

kokelidisΧρειάζεται μια νέα διεθνής αρχιτεκτονική, τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του σε συζήτηση για την παγκόσμια κατάσταση που διοργάνωσε το διεθνές πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής Κοζάνης Ρούλης Κοκελίδης.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων από την ίδρυση

του διεθνούς πανεπιστημίου με συμμετοχή πολλών ξένων επιστημόνων.
Ο Ρούλης Κοκελίδης, αφού υπογράμμισε ότι η ίδρυση του ΟΗΕ πριν από 66 χρόνια ήταν μια σημαντική εξέλιξη για τα παγκόσμια πράγματα, σήμερα έχει απαξιωθεί στην συνείδηση των λαών. Μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται - και αυτό συμβαίνει σκόπιμα- στα ζητήματα της ειρήνης, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε σαφή ανακολουθία προς το Χάρτη του ΟΗΕ και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του ανθρώπου για ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία.
Είναι εμφανές ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αποκτήσει ένα νέο ρόλο και μαζί με καινούργια θεσμικά εργαλεία να εκφράσουν τα πραγματικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει δημοκρατική και πολιτική έκφραση της κοινωνίας και των αναδυόμενων χωρών.
Στην προοπτική αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος της Κίνας, η οποία σήμερα είναι παράγοντας ανάπτυξης και ισορροπίας της παγκόσμιας οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να πάρει πρωτοβουλίες και να συμβάλλει καθοριστικά στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα.
Η τωρινή κρίση χρέους, που απειλεί σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται, βίαιη υποβάθμιση εισοδημάτων και αποσάθρωση του κοινωνικού οικοδομήματος.
Η ασυδοσία της αγοράς και η κερδοσκοπία δημιουργεί εφιαλτικές καταστάσεις. Η συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια λίγων είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Η οικονομία κυριαρχείται πια από το χρηματοοικονομικό παγκοσμιοποιημένο σύστημα.
Το κύμα «αγανάκτησης» της κοινωνίας όμως, ιδιαίτερα της νεολαίας, είναι πολύ αισιόδοξο σημάδι για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο για μια άλλη ανάπτυξη ενάντια στο νέο φιλελευθερισμό, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι είναι πρωταγωνιστές. Οι λαοί με την κινητοποίησή τους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να χτίσουν μια αξιοπρεπή κοινωνία αλληλεγγύης για όλους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 08:31