Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 08:34

11 πρόσωπα για μία κρίση: Πάσχος Μανδραβέλης

mandra111 πρόσωπα για μία κρίση απο τους ''ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ'' του Σ. Θεοδωράκη
- Η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία παραγωγής υπηρεσιών σε αλλήλους. Έχουμε τους περισσότερους δημοσιογράφους, τους περισσότερους γιατρούς, τους περισσότερους δικηγόρους, τους περισσότερους μηχανικούς. Έχουμε μία οικονομία που δεν παράγει προϊόντα για εξαγωγή ή κατανάλωση, παράγει υπηρεσίες σε αλλήλους.

- Αυτή η χώρα έχει πάνω από 20.000 δημοσιογράφους. Που σημαίνει 1 δημοσιογράφος ανά 500 κάτοικους. Θα μπορούσαμε να τους τα λέμε δηλαδή, αντί να τα γράφουμε, να τους μαζεύουμε σε μία πλατεία και να τους τα λέμε.

- Τουλάχιστον 10.000 από εμάς, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα πρέπει να αλλάξουν δουλειά, να βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε ή θα κάνουμε δημοσιογραφία προς εξαγωγή ή θα κάνουμε κάτι άλλο το οποίο θα αφορά πραγματική παραγωγή. Δεν αντέχει το ελληνικό σύστημα 26 εφημερίδες, 10 κανάλια, 20.000 δημοσιογράφους, 26 εταιρείες δημοσκοπήσεων, 200 ραδιόφωνα

- Το διάστημα που θα αλλάζει η παραγωγική βάση της χώρας, το κράτος θα πρέπει να έχει τα λεφτά να στηρίξει τους ανθρώπους μέχρι να ξανά σταθούν στα πόδια τους. Εδώ λοιπόν χρειάζεται η βοήθεια από το εξωτερικό ώστε αυτός που θα αλλάξει δουλειά να έχει ένα ευπρεπές επίδομα ανεργίας και δυνατότητες να επανεκπαιδευτεί.

- Η ευθύνη του δημοσιογράφου είναι μεγάλη. Οι τελευταίοι που μάθανε ότι τους έρχεται η κρίση ήταν οι Έλληνες πολίτες. Μια κρίση η οποία φαινόταν σε όλους τους λογαριασμούς του δημοσίου αλλά οι τίτλοι των εφημερίδων, η εικόνα που βγάζαμε εμείς οι δημοσιογράφοι είναι ότι αυτό το πράγμα που λέγεται οικονομική κρίση, εμάς δεν μας αφορά, διότι έχουμε μια θωρακισμένη οικονομία, μια οικονομία που αντέχει κλπ.

- Ο Αλέξης Παπαδόπουλος είπε κάτι σημαντικό. Ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σηκωμένη την αριστερή γροθιά και την δεξιά απλωμένη στη ζητιανιά. Αυτό ήταν η Ελλάδα. Ζητούσε λεφτά από το εξωτερικό για να συντηρεί μια δήθεν επαναστατικότητα. Τώρα που ο καπιταλισμός έχει κρίση, έχει και η Ελλάδα κρίση.

- Εάν ξεκινούσα εγώ την εφεδρεία στο δημόσιο θα την ξεκινούσα από εκείνες τις εφορίες οι οποίες παρουσίασαν μηδενικά έσοδα.

- Το κράτος πέρυσι εκτός από τόκους και χρεολυσία ξόδεψε 11 δις περισσότερα από όσα εισέπραξε. Αυτά τα 11 δις ήρθαν από το μνημόνιο.

- νομίζαμε ότι αυτό το κράτος που έχουμε ο,τι και να γίνει στο εξωτερικό, θα είναι εδώ ως ο καλός πατερούλης και θα μας προστατέψει. Αποδειχτήκαμε λάθος.

- Είμαστε το 0,6 της παγκόσμιας οικονομίας. Για να καταλάβεις, όλο το χρέος της Ελλάδας είναι το 1/3 του ελλείμματος που θα παράγει η Αμερική φέτος.

- Το καλό σενάριο είναι να υπάρχουν λεφτά στο εξωτερικό ώστε να δίνουν και στο φτωχό συγγενή. Το κακό σενάριο είναι να βαθύνει η κρίση με αποτέλεσμα οι ολλανδοί να αρχίσουν να το σκέφτονται περισσότερο από ότι το σκέφτονται τώρα. «Τι να πληρώσω; Τα δικά μου νοσοκομεία ή τα ελλείμματα της Ελλάδας;» ήδη η Ισπανία τελευταία φορά που βγήκε στις αγορές δανείστηκε με 5% περίπου. Δεν θα συνεχίσει η Ισπανία να μας δίνει δάνεια με το τοκογλυφικό που λέγαμε επιτόκιο 4,5%. Ήδη η Ισπανία έχει κόστος πληρώνοντάς μας.

- Ας θυμηθούμε τις επιγραφές «Προσεχώς Βουλγάρες» ας θυμηθούμε Ουκρανές, ας θυμηθούμε Μολδαβές. Το θέμα είναι να μην φτάσει η χώρα να εξάγει ανθρώπινο δυναμικό με αυτούς τους όρους που εξήγαγε κάποτε η ανατολική Ευρώπη. Θέλω να πω ότι σε λίγο θα δούμε προσεχώς ελληνίδες αν συνεχίσουμε έτσι. Κάτι το οποίο πραγματικά θα μας πληγώσει.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 22:40