Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 20:46

Οι προκλήσεις στην Βόρεια Μακεδονία ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών και η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ

Αρθρο του Νίκου Κοτζιά
Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών
Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να γίνει κουρελόχαρτο. Μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να φέρει τα προβλεπόμενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία διέλυσε την συμφωνηθείσα επιστημονική ομάδα για την απομάκρυνση των αλυτρωτικών διατυπώσεων από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αρνήθηκε να προωθήσει την συγκρότηση της προβλεπόμενης στη Συμφωνία ομάδας για τη λύση των εμπορικών σημάτων και ονομασιών στην βάση του ενωσιακού δικαίου.
Ακόμα χειρότερες είναι οι θέσεις που προβάλλουν προεκλογικά τα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα το VMRO, αδελφό κόμμα της ΝΔ. Θέσεις που παραβιάζουν ευθέως την Συμφωνία ιδιαίτερα ως προς το όνομα της γειτονικής χώρα. Η δεξιά και φασιστική δεξιά αναγγέλλουν ότι θα ονομάζουν την χώρα τους σκέτο «Μακεδονία» και αρκετοί κύκλοι της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια δείχνουν να συμφωνούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ αν ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής, αν διαθέτει το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο, οφείλει άμεσα:
Πρώτον, να ενημερώσει τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η Βόρεια Μακεδονία με το όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι κάποιοι επιθυμούν να την εμφανίσουν με το όνομα μιας νομικά ανύπαρκτης χώρας, τουτέστιν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τέτοια χώρα ουδέποτε έγινε μέλος σε διεθνείς οργανώσεις όπως τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, τις δομές διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Χώρα με το όνομα «Μακεδονία», δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να πάρει στο διεθνές σύστημα την θέση που κατέχει μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η «Δημοκρατία της Βορείας Μακεδονίας». Η κυβέρνηση υποχρεούται να επισημάνει στους επικεφαλής τέτοιων διεθνών οργανώσεων ότι οφείλουν να εξηγήσουν και να προειδοποιήσουν τους τυχοδιώκτες της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν.
Δεύτερον, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν υπάρχει, ότι έχουν εκπνεύσει όλα τα μεταβατικά χρονοδιαγράμματα που προβλεπόντουσαν στην Συμφωνία των Πρεσπών και ότι μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της μόνο όσοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα νέα διαβατήρια με την ορθή ονομασία της χώρας τους και τα αυτοκίνητά τους έχουν την ορθή σηματοδότηση. Ειδικά για την χώρα μας, αυτό πρέπει να ισχύσει από σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να γίνεται συνένοχη στις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις επιθετικών και αναθεωρητικών κύκλων της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και ορισμένων κέντρων στην Ελλάδα.
Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να δεσμεύσει την ΕΕ, ως ήδη έχει γίνει από το 2018, ότι δεν μπορούν να πωλούνται στην αγορά της αγαθά που θα φέρουν ως ονομασία χώρας προέλευσης και παραγωγής το «Made in Macedonia» αντί του «Made in North Macedonia».
Τέταρτον, όποιος στη Βόρεια Μακεδονία καλεί δημόσια στην παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να υποστεί διεθνείς δεσμευτικές κυρώσεις. Να του απαγορευτούν τα ταξίδια σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη των ως άνω οργανισμών, ενώ η κυβέρνηση να κάνει ειδική ενημέρωση στον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική χρήση ή μη του συμφωνηθέντος ονόματος.
Υπάρχουν και άλλα πολλά μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα. Το κύριο είναι να πάψει να παίζει «την κολοκυθιά» σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, της σταθερότητας στην περιοχή, της αποτροπής του να γίνει «η ιστορία φυλακή» όχι μόνο για τους ανόητους και επιπόλαιους, αλλά για τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης. Ότι οφείλει να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τμήμα του οποίου είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι οφείλει να εξηγήσει άμεσα στις κυβερνητικές ελίτ και στην ολιγαρχία της γείτονας ότι τα παιχνίδια σε βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους προκαλέσουν ασήκωτο πολιτικό και οικονομικό κόστος το οποίο αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να φροντίσει να τους επιβληθεί.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή του Πάσχα, 5.5.24, στο Documento
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 20:52