Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 09:52

Ο χορτασμένος και ο γιός της πλύστρας | του Βασίλη Μαρκόπουλου

Χαρακτηρισμοί των τελευταίων ημερών μά πάντα επίκαιροι , γιατί πάντα η κοινωνία είχε χορτασμένους και γιούς της πλύστρας.

  Υπήρξαν και υπάρχουν γιοί της πλύστρας , που ξεκίνησαν απ τη φτώχεια και τη μιζέρια , πάλεψαν στη ζωή , πίστεψαν σε ιδέες και ιδανικά για μια κοινωνία δίκαιη , αγωνίστηκαν γι αυτή την κοινωνία αφού έφαγαν με το κουτάλι τις αδικίες της και τις διακρίσεις στην παιδεία , την υγεία , τον πολιτισμό. Πήραν μέρος ενεργό σε απελευθερωτικούς πολέμους , προάσπισαν με τα στήθη τους την Πατρίδα για να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη Ηταν πάντα μπροστά και στους πολέμους και στην ειρήνη. Σε ειρηνικές περιόδους υπηρέτησαν ως ενεργοί πολίτες στα συνδικάτα για τα εργασιακά τους δικαιώματα , στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχοι και ως σύμβουλοι και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτές , υπουργοί και πρωθυπουργοί. Τίμησαν με το παραπάνω το τίτλο του γιού της πλύστρας , περήφανοι με το μέτωπο καθαρό και το κεφάλι ψηλά. Μπήκαν στην πολιτική φτωχοί κι έφυγαν φτωχότεροι. Απ αυτούς τους γιούς της πλύστρας δεν πρέπει να φοβασαι. Οι μάνες πλύστρες πρέπει να είναι περήφανες.

  Υπήρξαν και υπάρχουν ‘’Γιοί της πλύστρας’’ που ξέχασαν το ξεκίνημά τους και την φτωχική τους καταγωγή , μορφώθηκαν , καθιερώθηκαν κοινωνικά , ανέβηκαν όλα τα κλιμάκια και θρόνιασαν ή ξεροσταλιάζουν στα σκαλοπάτια της εξουσίας , γίνανε καθεστώς και αφομοιώθηκαν απ το σύστημα, Αξιοποίησαν τις θέσεις τους για ίδιο όφελος και είδαμε τα νέα τζάκια που δημιούργησε η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία ανεξαρτήτως χρώματος. Μπήκαν στην πολιτική φτωχοί κι έφυγαν πλούσιοι,‘’χορτασμένοι’’.Απ αυτούς τους ‘‘γιούς της πλύστρας’’ πρέπει να φοβάσαι.

  Κι ερχόμαστε στον χορτασμένο. Όχι όλοι στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν χορτασμένοι που συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη ( όταν κι όση υπήρξε ) , σεβάστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα , απέφυγαν την πρόκληση και την επιδειξιομανία , κινήθηκαν στην κοινωνία με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Συμμετείχαν στους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες  της Πατρίδας. Ναι απ αυτούς τους χορτασμένους δεν πρέπει να φοβάσαι.

 Στον αντίποδα υπάρχουν και ‘’χορτασμένοι ‘’κοινωνικά ανάλγητοι , σκληροί και εχθρικοί στα εργασιακά δικαιώματα , άπληστοι με κριτήριο πρώτιστο το μεγαλύτερο  δυνατό κέρδος σε βάρος της Πατρίδας και της κοινωνίας. Ροκάνισαν στη δεκαετία του 1950 το σχέδιο Μάρσαλ και ‘’ πνίγουν ‘’ κάθε προσπάθεια ανάπτυξης σε όφελος της κοινωνίας , αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας τους διαύλους της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας , τους οποίους ελέγχουν και επηρεάζουν. Ναι από αυτού του είδους ‘’χορτασμένους’’ πρέπει να φοβάσαι και να τους πολεμάς καθημερινά. 

  Τελικά η κοινωνία μας και η κάθε ανθρώπινη κοινωνία είναι ένας μεγάλος μπαχτσές και η ευθύνη του κάθε πολίτη είναι μεγάλη ποια επιλογή θα κάνει ανάμεσα στους ‘’χορτασμένους ‘’και τους γυιούς της πλύστρας. Ευθύνη που πρέπει να στηρίζεται στη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση , στη γνώμη που οφείλει να έχει ο καθένας και στη σωστή κρίση του για την τελική επιλογή , με βασικά κριτήρια το συμφέρον της κοινωνίας πρώτα και σε δεύτερη μοίρα το δικό του ατομικό. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 10:17