Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 10:13

Εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα, «Δημιούργησε τη δική σου Επιχείρηση»

 xaxamidoy«Η επιχειρηματικότητα μπορεί ως ένα βαθμό να διδαχθεί» επισημαίνει σε άρθρο της για θέματα επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης η Δρ Μάρα Χαχαμίδου, Διδάκτωρ και ερευνήτρια σε θέματα εμπορικής αξιοποίησης αποτελεσμάτων έρευνας.
«Η ένταξη της επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η διδασκαλία της προσβλέπει στην ενίσχυση της νοοτροπίας του «επιχειρείν» και της ευαισθητοποίησης των νέων φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) αναφορικά με επιχειρηματικές δράσεις. Με αυτό τον τρόπο η διδασκαλία της επιχειρηματικότητας παρέχει την ευκαιρία στους φοιτητές να καλλιεργήσουν τις απαιτούμενες ικανότητες για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει μαθήματα που παρέχουν γνώσεις σχετικά με την καινοτομία, την προστασία της ιδέας, την εισαγωγή στην επιχειρηματική αντίληψη και κουλτούρα, τη διαδικασία δημιουργίας επιχείρησης, την εύρεση πηγών χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, την προετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Μαθήματα επιχειρηματικότητας συμπεριλαμβάνονται σε πολλά Πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών που απευθύνονται σε φοιτητές όπως μηχανικούς, θετικών επιστημών, επιστημών υγείας, οικονομικών επιστημών, καλών τεχνών και άλλων τομέων.
Όπως εξηγεί η κ Χαχαμίδου : «Το επιχειρείν ως επαγγελματική προοπτική μπορεί εν δυνάμει να συντελέσει στη μείωση ανεργίας των αποφοίτων. Οπότε μέσα από την επιχειρηματικότητα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κυρίως υψηλής κατάρτισης. Οι επιχειρηματικές δράσεις από απόφοιτους μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση πολλά υποσχόμενων νέων και επιχειρηματιών στην περιοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η μετάβαση τους σε άλλη χώρα, προκειμένου να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν».
Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (δημιουργία των start up και spin-off εταιρειών) μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ειδικότερα για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, για τη μετάβαση στην οικονομία βασισμένη στην γνώση. Σε συνδυασμό και με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών την τελευταία δεκαετία νέες ευκαιρίες εμφανίζονται για την αναδόμηση των οικονομιών και τη δημιουργίας νέων βιομηχανιών. Κάτι τέτοιο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω του ότι οι παραδοσιακές βιομηχανίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς.
Δράσεις σχετικά με την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα θα πρέπει να βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει: την κατάλληλη κουλτούρα, τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και τις κατάλληλες δομές, τα απαραίτητα κεφάλαια χρηματοδότησης και τις υποδομές, στα πλαίσια μιας γενικότερης εθνικής πολιτικής και στήριξης από τα Πανεπιστήμια, που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα.

η Δρ. Μάρα Χαχαμίδου, Διδάκτωρ & Ερευνήτρια σε θέματα εμπορικής αξιοποίησης αποτελεσμάτων έρευνας κυρίως μέσα από επιχειρηματικές δράσεις. Α.Π.Θ*.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 10:22