Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 09:16

"Παιχνιδάκια" με τη στρατιωτική θητεία στη πλάτη των πολιτών,την εποχή της ανέχειας!

arvylaΤου Πάρι Καρβουνόπουλου από το onalert.gr

Το θέμα της στρατιωτικής θητείας δεν προσφέρεται για ...παιχνιδάκια.Κι έχουν γίνει πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες. Μόνο που τα παιχνίδια αυτά παίζονται στην πλάτη οικογενειών που η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας των παιδιών της αποτελεί εκτός από τιμή -γιατί είναι- κι ένα δυσβάσταχτο κόστος,ειδικά αυτή τη περίοδο της ανέχειας. Κι αυτό το κόστος πρέπει να το προϋπολογίσουν για να μπορέσουν να το αντέξουν.

Από το καλοκαίρι που ανέλαβε ΥΕΘΑ ο κ.Πάνος Μπεγλίτης ,άρχισε να παίζεται αυτό το παιχνίδι. Σε μια νύχτα μάθαμε ότι όλα αυτά που μας έλεγαν για τουλάχιστον δέκα -και βάλε- χρόνια οι ΥΕΘΑ περί "επαγγελματικού,σύγχρονου στρατού" και άλλα σχετικά ήταν απλά πολιτικές μπαρούφες! Ξαφνικά οι ίδιοι που τα υποστήριζαν θυμήθηκαν τη χρησιμότητα της θητείας και την ανάγκη να αυξηθεί! Είχαν ξεχάσει τις αντιρρήσεις που πάντα εξέφραζαν οι στρατιωτικές ηγεσίες για τις αλεπάλληλες απερίσκεπτες μειώσεις του χρόνου της θητείας. Αντιρρήσεις που βέβαια πάντα κατέληγαν σε άτακτες υποχωρήσεις των στρατηγών για να τα λέμε όλα.

Το θέμα γράφεται και ξαναγράφεται γιατί είναι "ελκυστικό" προς ανάγνωση,αλλά κάποια στιγμή το παιχνιδάκι πρέπει να τελειώσει για να ξέρουν οι πολίτες -και αυτοί που πρέπει να υπηρετήσουν και οι οικογένειές τους- πόσο θα υπηρετήσουν. Και πρέπει να τελειώσει αν είναι δυνατόν και σήμερα! Η στρατιωτική ηγεσία είναι γνωστό ότι έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης τουλάχιστον κατά τρεις μήνες.

Η πολιτική ηγεσία φέρεται να έχει συμφωνήσει μ΄ αυτή τη λογική. Συνεπώς το μόνο που εμποδίζει την ανακοίνωση είναι το "πολιτικό κόστος". Γι΄ αυτό και η ανακοίνωση γίνεται ...με δόσεις μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών.

Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα μεγάλο προς συζήτηση. Η αύξηση της θητείας γίνεται επειδή οι επανδρώσεις ακόμη και κρίσιμων μονάδων μας είναι απελπιστικά χαμηλές. Κι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι διατηρούμε σε λειτουργία εκατοντάδες αχρείαστες στρατιωτικές μονάδες και στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα. 450 τα είχε υπολογίσει το επιτελείο του κ.Μπεγλίτη, ο οποίος ως ΑΝΥΕΘΑ εμφανιζόταν ως φανατικός υπέρμαχος του κλεισίματός τους. Όταν έγινε ΥΕΘΑ, μέτρησε και σ΄ αυτή τη περίπτωση ...το "πολιτικό κόστος"! Που θέλουμε να καταλήξουμε; Ότι ακόμη και στην περίπτωση της στρατιωτικής θητείας οι πολιτικοί προτιμούν να ρίξουν το οικονομικό βάρος στις πλάτες των πολιτών κι όχι να επιλέξουν μια άλλη εναλλακτική λύση, που στη περίπτωση της θητείας,φαίνεται να υπάρχει. Γιατί να πληρώσουν αυτοί και τα ημιθανή κόμματά τους το ..."πολιτικό κόστος",αφού μπορούν να τα κορόϊδα οι πολίτες να πληρώσουν το πραγματικό οικονομικό κόστος; Έλα ντε.

Η άποψή μας -αν έχει κάποια σημασία- είναι ότι στην Ελλάδα στρατιωτική θητεία πρέπει να υπάρχει. Δεν είμαστε υπέρ της κατάργησής της. Ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας μας δεν έχει πειστεί απ΄ αυτή την άποψη και σε μεγάλο βαθμό -από την πλευρά τους- έχουν δίκιο. Η στρατιωτική θητεία έτσι όπως την κατάντησαν δίνει αφορμές να χαρακτηριστεί "χαμένος χρόνος". Δεν είναι. Και πρέπει με σοβαρότητα κι επιμονή να πειστούν και οι νέοι ότι η θητεία δεν είναι απλά υποχρέωση αλλά δικαίωμα. Πως όμως να πειστούν όταν βλέπουν τους "πολιτικούς ηγέτες" της χώρας να "παίζουν" ακόμη και με τη διάρκειά της θητείας; Που να συζητήσουν σοβαρά για το περιεχόμενό της;

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 09:18