Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 18:38

Cloud Computing

asmanidisτου Υπάτιου Ασμανίδη
Το cloud computing δεν είναι κάτι καινούριο. Σαν ιδέα, σαν λειτουργία και σαν υπηρεσία υπάρχει αρκετά χρόνια, όμως τώρα τελευταία έχει μεταδοθεί και τείνει να καθιερωθεί και να αποκτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς τόσο σε μεγάλες, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μεγαθήρια του διαδικτύου έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που θα είναι ικανή ...

να φιλοξενήσει τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων σε ένα πλαίσιο που εστιάζεται στην παροχή των απαιτούμενων πόρων, υπηρεσιών και λογισμικών και της απαραίτητης ασφάλειας για την πλήρη διαχείριση και λειτουργία των πληροφοριακών τους συστημάτων.

Είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση να διαθέτει ένα αξιόπιστο, σταθερό και ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα και παράλληλα να περιορίσει τα έξοδα της μόνο σε αυτά που είναι απαραίτητα. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η διάθεση χώρου για τους διακομιστές (servers), η διαχείριση των αντιγράφων ασφαλείας και της διασφάλισης της ασφάλειας του πληροφοριακού συστήματος μπορεί παλιότερα να θύμιζε σενάριο πολυτέλειας για μια ΜΜΕ, όμως στις μέρες μας αποτελεί μια απαραίτητη επένδυση η οποία προστίθεται και στα πάγια έξοδα της. Αυτή, λοιπόν, η επένδυση θα μπορούσε να ανατεθεί σε ένα απλό "σύννεφο" μειώνοντας σημαντικά το κόστος του πληροφοριακού συστήματος ενώ παράλληλα αποσυμφορείται το δυναμικό της επιχείρησης από τις σκοτούρες της παρακολούθησης και συντήρησης του.

Σχήματα τέτοιων υπηρεσιών υπάρχουν πολλά και όπως προανέφερα υποστηρίζονται και παρέχονται από εταιρίες που είναι γνωστές τόσο για το μέγεθός τους, όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών, των τεχνολογιών και της καινοτομίας που παρουσιάζουν χρόνια τώρα στον κόσμο της πληροφορικής. Τέτοια σχήματα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να λειτουργούν σε ένα ασφαλή περιβάλλον.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση στο πληροφοριακό σας σύστημα από οπουδήποτε. Η εικονική μεταφορά μιας επιχείρησης σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο για πολλούς επιχειρηματίες θεωρείται απαραίτητη καθώς εκτός από την διευκόλυνση που παρέχει, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την λειτουργία της. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που θα ισχυριστούν πως αυτή η διευκόλυνση μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς ολόκληρο το πληροφοριακό σύστημα είναι εκτεθειμένο στο δημόσιο δίκτυο περιμένοντας κάποιον φιλόδοξο hacker να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησης και να τα διαχειριστεί με τρόπο που θα βλάψουν την λειτουργία της.

Τέλος θα αναφερθούμε και στην συμμετοχή του cloud computing στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα όταν η επιλογή αυτής της υπηρεσίας γίνεται από μεγάλες εταιρίες. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες μπορεί να μειωθεί η εκπομπή ρύπων κατά το ήμισυ με την μεταφορά των δεδομένων τους στους αποθηκευτικούς χώρους του cloud computing.

Μπορεί να φαντάζει πολύπλοκη διαδικασία με απαραίτητη εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας προκειμένου να υιοθετηθεί αυτή η τεχνολογία στην λειτουργία μιας επιχείρησης. Όχι δα. Εξάλλου όλα είναι θέμα ανάλυσης, αξιολόγησης και διαχείρισης. Δείτε το.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 18:41