Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 15:33

Εκλογές ΤΕΙ και σεβασμός στους νόμους | Του Κώστα Δελίδη

delidisΧθες πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τα 6 εσωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου του ΤΕΙ μετά από 2 ακυρώσεις που είχαν προηγηθεί. Η επικοινωνία μας αυτή στοχεύει σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την ολοκλήρωση δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στο Ίδρυμα και ο δεύτερος με περισσότερο γενικό χαρακτήρα

να τονίσει την αναγκαιότητα όλων των πολιτών στο σεβασμό των νόμων.

Οι εκλογές διεξήχθηκαν σε ελαφρώς οξυμένο κλίμα μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών του Ιδρύματος. Από τη μακροσκελή διαβούλευση και συζήτηση που έγινε με τους φοιτητές προέκυψε η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας κατανόησης με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών. Από την διαλογική συζήτηση προέκυψε ότι οι φοιτητές είναι ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με το νέο νόμο. Πολλά από τα αιτήματά τους που έχουν σχέση με τις περικοπές των δαπανών με την εκκρεμότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και άλλα πολλά είναι δίκαια. Όμως η διεκδίκησή τους δεν τους δίνει το δικαίωμα της απαγόρευσης διεκπεραίωσης συγκεκριμένων δημοκρατικών διαδικασιών όπως είναι η συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής των μελών του νέου Συμβουλίου.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε κατανοητό από τους φοιτητές, ότι θα γίνει σεβαστό χωρίς αυτό να σημαίνει περιορισμό στην έκφραση αμφισβητήσεων και εκδηλώσεων του νεανικού ενθουσιασμού. Οι αντιδράσεις των φοιτητών είναι απόλυτα κατανοητές ανεξάρτητα εάν πολλές από αυτές είναι υπερβολικές και ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής και του νόμου. Είναι καθήκον και ιερή υποχρέωση όλων ημών των δασκάλων να σεβόμαστε με θρησκευτική ευλάβεια τις απόψεις των φοιτητών και να προσπαθούμε να τους πείσουμε με σωστά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απόψεις για όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Είναι γεγονός ότι ο νέος νόμος έχει αρκετά σημεία τα οποία χρειάζονται βελτίωση και τα οποία έχουν επισημανθεί από πολλά Ιδρύματα στη χώρα. Φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν τροπολογίες για τη βελτίωση του νόμου. Για να γίνει αυτό πιο εφικτό πρέπει να αποκατασταθούν τα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος μέσα στα οποία συγκαταλέγεται και η σύσταση του νέου Συμβουλίου. Επειδή αναμένεται να ξεκινήσει μία μεγάλη διαδικασία αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα στην οποία θα γίνουν επώδυνες αλλαγές σχετικά με Ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση και λοιπών..., τμημάτων, Παραρτημάτων και Ιδρυμάτων θα πρέπει το Ίδρυμα σε συντομότατο χρόνο να έχει θεσμοθετημένα όργανα Διοίκησης προκειμένου να υπερασπιστεί την βιωσιμότητα και την ύπαρξή του. Όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει με υπευθυνότητα να συμβάλλουν στην υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων και ολοκληρωμένου σχεδίου ώστε οι προτάσεις να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή.

Στη διαδικασία αυτή θα λάβουν έμμεσα μέρος και τοπικοί φορείς. Θα ήταν ευχής έργο και οι δικές τους προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και ενταγμένες, εφικτές σε υλοποίηση και συγχρόνως να συνάδουν με έναν οραματικό σχεδιασμό, με αναπτυξιακή προοπτική.

Ο σεβασμός στους νόμους δεν είναι μόνο θέμα και πρόβλημα του Ιδρύματος. Υποχρέωση όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι να δίνουν το καλό παράδειγμα και σε όλους τους πολίτες για το σεβασμό στους νόμους. Δυστυχώς, υπάρχει σε μεγάλη κλίμακα η αντίληψη ότι μπορεί ο καθένας που δεν συμφωνεί με το νόμο να μην τον εφαρμόζει και να αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις με απαράδεκτους τρόπους. Είναι μία κοινωνικο-πολιτιστική εκτροπή και κατάντια που πρέπει να το σκεφτούμε όλοι σοβαρά προκειμένου να θεραπευτεί αυτή η κοινωνική μάστιγα. Η έκκληση-άποψη αυτή πρέπει να γίνει νόμος με την ουσιαστική σημασία της λέξης χωρίς καμία εξαίρεση

Ομότυπος Καθηγητής Τέως Πρόεδρος και Ειδικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Ανάπτυξης*

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 16:17