Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 13:10

Η χρεοκοπημένη Μεταπολίτευση και ο Άκης

katanasΤου Ηλία Κάτανα

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όπως φαίνεται για τη χρεοκοπημένη Μεταπολίτευση. Μία Μεταπολίτευση που τα 38 χρόνια περίπου που κυβέρνησε τον τόπο, άφησε κληρονομιά πίσω της, ανεργία, κατάθλιψη, έναν κοινωνικό ιστό διαλυμένο, σκάνδαλα και ένα μέλλον για τις επόμενες γενιές αβέβαιο. Υπό κανονικές συνθήκες σε μία χώρα που θα σεβότανε το κοινωνικό σύνολο και θα είχε αρχές, αυτό το σύστημα δε θα μπορούσε να σταθεί τόσα χρόνια. Στην Ελλάδα όμως μας κυβέρνησε...

Ξεπετάχτηκαν μέσα από αυτό άνθρωποι, που γίνανε στην πορεία λαθρέμποροι ιδεών και ιδεολογιών, άνθρωποι που δήλωναν δημοκράτες, μεγαλόσχημοι, ανήθικοι, υποκριτές, νεόπλουτοι αλλά πάνω απ'όλα δήλωναν ''φίλοι'' με το λαό. Αυτή ήταν η Μεταπολίτευση που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Κατά τη διάρκεια της, ανδρώθηκαν πολιτικοί,δημοσιογράφοι,καλλιτέχνες,συνδικαλιστές,εκδότες,παιδιά του εφήμερου life-style κτλ. Όλοι αυτοί στηριζότανε στις ωραίες εποχές που το κράτος πλήρωνε τη ντόλτσε βίτα και την καλοπέραση των πολιτικών και όλων αυτών που ζούσαν από τον κρατικό κορβανά και κάνανε δημόσιες σχέσεις σε διάφορα λόμπι πεντάστερων ξενοδοχείων. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν που διέλυσαν τον ιδιωτικό τομέα που δημιούργησαν έναν κρατικοδίαιτο δημόσιο και ισοπέδωσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, σιγά - σιγά πρέπει να περνούν στην ιστορία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, έχουμε σύλληψη πολιτικού. Ενός πολιτικού-σύμβολο της Μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Σύμβολο του παντοδύναμου σοσιαλισμού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 80 και της αρχής του 90.Εγώ δε θα κρίνω αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτή είναι άλλωστε δουλεία της δικαιοσύνης, εγώ θα προσπαθήσω να τον κρίνω ως σύμβολο της τότε εποχής. Φυσικά και δεν είναι ο μοναδικός. Φυσικά και η Μεταπολίτευση δεν είναι μόνο πολιτική αλλά εμπεριέχει και άλλα πρόσωπα από άλλες ομάδες. Στα σπλάχνα της, μεγαλούργησαν δημοσιογράφοι αποσπασμένοι σε αόρατα γραφεία τύπου των πολιτικών, συνδικαλιστές χωρίς μία ώρα δουλειάς αλλά με πολλά κομματικά ένσημα, καλλιτέχνες που κάνανε ''δωρεάν'' συναυλίες αλλά από την πίσω πόρτα παίρνανε κρατικές χορηγίες, άνθρωποι που κάνανε ''αντίσταση'' από τον καναπέ και μετά γίνανε εκδότες, άνθρωποι του life-style με αμφιβόλου ποιότητας περιοδικά που ζούσανε με κρατικές επιδοτήσεις, τρέντυ μόδιστροι που ποτέ δεν πληρώνανε το κράτος. Όλο αυτό το ονομάζουμε Μεταπολίτευση.

Δεν έφταιγε μόνο ο Άκης. Απλώς, αυτός πλήρωσε τα λάθη του. Την αλαζονεία της εξουσίας και την ελιτίστικη ζωή που έκανε. Το πρόσωπο του απορρόφησε όλη την οργή και το θυμό των πολιτών που ζούνε με 400 ευρώ. Ο Άκης είναι απλώς μία φωτογραφία στο άλμπουμ της Μεταπολίτευσης. Ο ίδιος συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Τα ψεύτικα οράματα της δεκαετίας του 80 αλλά και το σημερινό λαϊκισμό. Γι'αυτό και τον κρίνουμε πλέον ως σύμβολο. Έτσι σήμερα, κατέληξε να γίνει το επικοινωνιακό παιχνίδι του συστήματος και μέσα από τον δημοσιογραφικό ''κανιβαλισμό'' και την vip τηλεοπτική σύλληψη χωρίς καλυμμένο πρόσωπο και προσωπικά δεδομένα απών,θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι, ο μοναδικός φταίχτης ήταν αυτός. Αυτό όμως είναι δουλειά πλέον της δικαιοσύνης. Οι φίλοι που κάποτε του χτυπούσαν παλαμάκια στα ζεμπέκικα που χόρευε, αυτοί οι ίδιοι σήμερα τον ''σταυρώνουν'' για να σωθούν. Ο Άκης δηλαδή, γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Μεταπολιτευτικό μας σύστημα.

Ένα σύστημα που καθόρισε το στυλ διακυβέρνησης της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, ένα σύστημα που εγκατέστησε το λαϊκισμό, τοποθέτησε ''θαλαμοφύλακες'' στο δημόσιο τομέα και οδήγησε τον τόπο σ'έναν ιδεολογικό αποπροσανατολισμό. Από τους ''μη προνομιούχους'' καταλήξαμε στα παιδιά των κοσμικών στηλών των χρεοκοπημένων περιοδικών του Κωστόπουλου. Ένας Κωστόπουλος που μαζί με μερικούς άλλους εκφράζουν και αυτοί με τη δική τους αμφίβολη πορεία, το life-style της Μεταπολίτευσης.

Η Μεταπολίτευση δυστυχώς είναι γεμάτη σκάνδαλα. Υπάρχουν πολλοί ''σκελετοί'' στην ντουλάπα της ακόμη. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ'αυτήν, σιγά - σιγά αποδομούνται και αρχίζουν και χάνουν την αίγλη τους. Πρόσωπα που στηριζότανε στους αυλοκόλακες, στους κολλητούς και στους πρόθυμους. Η Ελλάδα γι'αυτούς, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μία χώρα ευκαιρίας. Έτσι τη βλέπανε. Έτσι την έβλεπε και το άλλο σύμβολο της Μεταπολίτευσης, ο Πέτρος, όπου με τα περιοδικά του διαμόρφωσε το στυλ και το νου των σημερινών 25άρηδων.Το ίδιο συνέβηκε και με το Λάκη όμως που με τη σειρά του πουλούσε τρέντυ συνολάκια, έτρωγε αστακομακαρονάδες στη Μύκονο αλλά ποτέ δεν πλήρωνε το κράτος. Ο καθένας από αυτούς εκφράζει με τον τρόπο του το χρεοκοπημένο σύστημα. Όι πορείες τους κοινές. Από τα ψηλά σε μία νύχτα βρέθηκαν στα χαμηλά.

Από την απόλυτη χλιδή στην απόλυτη προσβολή και ατίμωση. Όλοι αυτοί ήταν σύμβολα μιας εποχής πνευματικής καθίζησης, ηθικής παρακμής, που είχε επίκεντρο επίκαιρους πολιτικούς,εύκαιρους δημοσιογράφους,κρατικοδίαιτους καλιτέχνες και vip ''μαιντανούς''.

Στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης, έγιναν τα πάντα. Όλοι κλείσανε τα μάτια σ'ένα πολιτικό, κοινωνικό, ηθικό πλιάτσικο. Και για να μη γίνομαι υπερβολικός, όλα αυτά δεν τα προκάλεσαν αυτοί οι τρείς αλλά διευκόλυναν το δρόμο.

Και έρχεται τώρα η γενιά του 2010,οι σημερινοί 25άρηδες,η γενιά του ΑΣΕΠ, να αναμετρηθεί με τη συγκεκριμένη γενιά. Το ερώτημα είναι, αυτή η νέα γενιά που μεγάλωσε με τις πολιτικές Άκη, που διάβασε τα περιοδικά του Κωστόπουλου και ντύθηκε με τα ρούχα του Λάκη, μπορεί να βγει νικήτρια;

Η απάντηση θα δοθεί ίσως στις εκλογές που έρχονται όπου θα κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και θ'αρχίσει η Νέα Μεταπολίτευση...........(συνεχίζεται).....

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 13:18