Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 15:20

ΠAΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος μαζί με την αλόγιστη χρήση καταναλωτικών αγαθών, είχε σαν συνέπεια την υπερβολική εκμετάλλευση της φύσης.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας με τις αναθυμιάσεις από τις βιομηχανίες, τα εργοστάσια, τα καυσαέρια από τα τροχοφόρα δηλητηριάζουν τη φύση και χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής του ανθρωπίνου είδους.

Η θάλασσα, τα ποτάμια, τα υπόγεια νερά ρυπαίνονται από λύματα, απορρίμματα, γεωργικά φάρμακα και απόβλητα, που συνέχεια δέχεται, με συνέπεια να εξαφανίζονται πολλά είδη ζώων, πτηνών και φυτών.

Η καταστροφή του εδάφους και υπεδάφους από τις χημικές ουσίες που τα διαποτίζουν και τις πυρηνικές δοκιμές, οι συνεχείς πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και τη ζωντάνια της φύσης.

 
Η οικολογική ισορροπία έχει πληγεί υπερβολικά.
 

Όλα αυτά απειλούν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και έχουν αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

Η ΕΕ διαθέτει μερικά από τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα που αναπτύχθηκαν επί σειρά δεκαετιών για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

Σήμερα, βασικές προτεραιότητες είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η μείωση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τη ρύπανση και η πιο υπεύθυνη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων.

Οι προτεραιότητες αυτές, αν και στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλουν και στην οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σοβαρό, οξύ, υγειονομικό, κοινωνικό και διεθνές πρόβλημα. Η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου και γενικά για την διατήρηση του οικοσυστήματος ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνουν οι εξής ενέργειες

 

1) Πρέπει να ελέγχουμε την ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους, του ύδατος και των θορύβων.

 

2) Να ελέγχουμε την προστασία της φύσεως, χλωρίδας – πανίδας.

 

3) Να συμβάλλουμε στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των μνημείων, των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, των έργων τέχνης και των παραδοσιακών οικισμών.

 
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Ξέρετε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως; Ή ότι αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατοµµυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;

 
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς
 

Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.

Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.

Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.

Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μήπως τα παλιά προϊόντα ή συσκευές σας μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο συμπολίτη σας;

Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.

Χρειάζεστε πάντα πλαστικές σακούλες; Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.

Ανακυκλώστε! Αφήστε τα υλικά που μπορεί να ανακυκλωθούν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.

Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µη το ρίχνετε στην αποχέτευση.

 Ο Δήμος Κοζάνης ευαισθητοποιημένος σε θέματα Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης εδώ και πολύ καιρό, πήρε πρωτοβουλίες πρωτόγνωρες για τα Ελληνικά δεδομένα, εφαρμόζοντας από το 1992 οργανωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης υλικών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να συμβάλλουν καθημερινά και στην πράξη στην προστασία του Περιβάλλοντος. Η ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα ανακύκλωσης και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης που αναπτύχθηκε μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στις πολλές βιωματικές δραστηριότητες που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης, αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για εμάς και μας γεμίζει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή και να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων πέρα αυτών που ήδη έχουν πλήρη αναπτυχθεί (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ελαστικά αυτοκινήτων, ορυκτέλαια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές).

 
Συγκεκριμένα:
 
Για το περιβάλλον

Μετέφερε το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων σε χώρο εκτός του ιστορικού κέντρου

Εφάρμοσε το δακτύλιο για τα μεγάλα οχήματα.
Εφάρμοσε σχέδιο κυκλοφοριακής αποκέντρωσης

Εφάρμοσε την ελεγχόμενη στάθμευση

Βοήθησε στη δημιουργία ιδιωτικών γκαράζ
Κατασκεύασε πλέγμα πεζοδρόμων
Κατασκεύασε κυκλικούς κόμβους αντί των σηματοδοτών
Ανάπτυξε σύστημα περιφερειακής κυκλοφορίας
Οργάνωσε σύστημα εξυπηρέτησης με τα Μίνι Μπας
10.Ψήφισε σύγχρονο και ευέλικτο κανονισμό καθαριότητας
 
 
Για την ανακύκλωση
 
Τύπωσε διαφημιστικά και ενημερωτικά φυλλάδια

Ενημέρωσε τους πολίτες με ενημερωτικά σποτ στην τοπική τηλεόραση

Ενίσχυσε πρωτοβουλίες σε μαθητικές εκδηλώσεις

Συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης και ενίσχυσης του θεσμού

Βραβεύτηκε από τον εθελοντικό οργανισμό Ecocity για το έργο της ανακύκλωσης

Με τις ενέργειες αυτές και πολλές άλλες, ο Δήμος Κοζάνης δεν είχε οφέλη μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά, τεχνικά και κοινωνικά. Ενδεικτικά σημειώνονται τα εξής:

 
Εξοικονόμηση χώρων ταφής απορριμμάτων
Εξοικονόμηση ενέργειας
Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Στόχος μας είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει υποστεί το δομημένο περιβάλλον, παράλληλα και σε συμπόρευση μέτρων τόσο από την Κεντρική Διοίκηση, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απαραίτητη ενημέρωση και κυρίως την επανεκπαίδευση των πολιτών, ώστε να υιοθετήσουν νέους τρόπους συμπεριφοράς, υπολογίζοντας το οικολογικό κόστος κάθε ενέργειας και με παράλληλη υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων για την προστασία του περιβάλλοντος.

 
 
Ο Αντιδήμαρχος
 
Παπαγεωργίου Ιωάννης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 15:22