Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 08 Μαϊος 2012 17:04

Η Δεδηλωμένη

TZOYRIASτου Γιάννη Τζιουρά*
«Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.» Άρθρο 84, παρ. 6 του Συντάγματος.
Στη συνταγματική θεωρία υπάρχουν δύο απόψεις αναφορικά ..

με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και ιδιαίτερα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κατά την περίοδο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Η μία άποψη υποστηρίζει πως κυβέρνηση η οποία ορκίζεται για πρώτη φορά οφείλει να λάβει τη θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 σε σύνολο 300, εφόσον ο συνολικός αριθμός είναι 300. Η κρατούσα άποψη, δέχεται ότι δεδομένου πως η παράγραφος 6 του Άρθρου 84 αναφέρεται αδιακρίτως σε κάθε πρόταση εμπιστοσύνης τόσο σε νέα κυβέρνηση όσο και κατά την θέση ζητήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από υφιστάμενη κυβέρνηση, τότε αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής εφόσον οι θετικές ψήφοι είναι περισσότερες από το μισό των παρόντων βουλευτών και ταυτόχρονα φτάνουν ή υπερβαίνουν τα δύο πέμπτα του συνόλου, π.χ. 120 θετικές ψήφοι σε σύνολο 239 παρόντων (ανεξάρτητα αν οι υπόλοιποι 119 ψηφίσουν αρνητικά, παρών, απέχουν κτλ.). Επίσης μια στάση έμμεσης στήριξης (ανοχής) προς την κυβέρνηση μπορεί να εκφραστεί μόνο με την απουσία βουλευτή από την ψηφοφορία.

Επομένως σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά μεγέθη, προϋπόθεση για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης κατά τα παραπάνω δεν είναι η συγκέντρωση «δεδηλωμένης» απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά η πλειοψηφία του Άρθρου 84, παρ. 6 του Συντάγματος.

Όσον αφορά τέλος την άρση της εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αυτή απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 θετικές ψήφοι σε σύνολο 300 βουλευτών, προκειμένου να προστατευθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το δεύτερο εδάφιο της 6ης παραγράφου του Άρθρου 84 του Συντάγματος.
Διεθνολόγος- Πολιτικός Επιστήμων,*
Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Νομικής ΑΠΘ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαϊος 2012 17:10