Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 09 Μαϊος 2012 13:44

Αλλαγή σελίδας

katanasΤου Ηλία Κάτανα

Οι εκλογές τελείωσαν. Ο Ελληνικός λαός έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο δικομματισμό. Εξαιτίας της στείρας πολιτικής λιτότητας των τελευταίων 2 χρόνων έδωσε ένα τέλος σε μία πολιτική συνήθεια που κράτησε 38 ολόκληρα χρόνια. Από σήμερα όμως περνάμε στην καθημερινότητα. Δηλαδή έξοδα νοικοκυριών, χαράτσια που δε θα πληρωθούν, φόροι που δε θα εισπραχτούν, ιδιωτικά δάνεια που θα καθυστερούν.

Αυτή θα είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι πολίτες έκριναν και αποδοκίμασαν το πολιτικό σύστημα και οφείλουμε όλοι μας να το σεβαστούμε. Το συμπέρασμα είναι ότι ο πολιτικός κόσμος δεν πήρε χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία. Ποτέ του δεν κατάλαβε πόσο δύσκολα περνάει ο συνάνθρωπός μας. Οι δρόμοι τους ήταν πάντα παράλληλοι. Γι 'αυτό και στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι πολυτέλειες που απολάμβανε ο δικομματισμός αποτελούν παρελθόν. Η οργή των πολιτών έφερε αυτή την ανατροπή.

Η νεόπλουτη Μεταπολίτευση με τις βίλες στη Μύκονο και την ελιτίστικη ζωή τύπου Άκη δεν έδειχνε να καταλαβαίνει και να συγκινείται από τίποτα.
Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει πειστεί, ότι ο νικητής των εκλογών είναι ο Σύριζα. Και ο μεγάλος χαμένος η δεξιά παράταξη της ΝΔ, αν αναλογιστούμε ότι το Πασόκ είχε μπει από καιρό στη φάση της διάλυσης και της κομματικής αποσύνθεσης. Και λέω ότι η ΝΔ έχασε, γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και εξηγούμε. Κατ' αρχήν θ' αποφύγω να την ονομάζω κεντροδεξιά γιατί ο πρόεδρος της, με τις άστοχες επιλογές που έκανε κατάφερε να χάσει μια και καλή το κέντρο που τόσο πολύ είχε επενδύσει σ' αυτό ο προκάτοχος του. Αυτή η ΝΔ έχασε τη μεγάλη της ευκαιρία να γίνει ο πολιτικός κυρίαρχος του παιχνιδιού, να γίνει η πολιτική δύναμη των επόμενων χρόνων, πληρώνοντας καθαρά τις ανεξήγητες αλλαγές γραμμής το Νοέμβριο και τη συγκυβέρνηση με το καθαρά μνημονιακό κόμμα το Πασόκ το Φεβρουάριο και αυτοκτόνησε πολιτικά μπαίνοντας στο κάδρο του ΔΝΤ. Σ' αυτό, κύριος υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος της με τις επιλογές του και η ευθύνη πλέον αυτής της πάλαι ποτέ μεγάλης παράταξης έχει ονοματεπώνυμο. Έτσι, πήγε στις εκλογές διαμβολισμένη, διχοτομημένη, απέκτησε και αυτήν τις δεξιές ''συνιστώσες'' της και κατέληξε να είναι μία δεξιά κατακερματισμένη.
Η παράταξη αυτή χρειάζεται επανεκτίμηση από σοβαρούς ανθρώπους με ένσημα και επαφή με την κοινωνία.
Η ΝΔ δυστυχώς έπαθε πανωλεθρία, γιατί δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους..Ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι με την άρνηση της στο Μνημόνιο πέρασε στον κόσμο ότι είναι η μόνη σοβαρή αντιμνημονιακή δύναμη του τόπου, ήρθε ο Νοέμβριος και αντί να φανεί συνεπής σ' αυτά που πίστευε, λειτούργησε με τη λογική μικρού φοβικού κόμματος και όχι με τη λογική ενός κόμματος εξουσίας.

Έτσι πήγε στις εκλογές διαλυμένη σε τουλάχιστον τέσσερα κομμάτια.Σ'αυτή την εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ αναμετρήθηκε και με τον εαυτό της.Το υπερνεοφιλελεύθερο κομμάτι της (Μάνος, Ντόρα και ίσως ο Τζήμερος) με το λαϊκό της (Καμμένος,Λάος).Όπως προείπα όμως, ο κόσμος ψήφισε σύμφωνα μ' αυτό που βιώνει καθημερινά, έτσι δεν είναι τυχαίο ότι το νεοφιλελεύθερο κομμάτι της μετά βίας και οι τρεις μαζί πιάσανε περίπου 6% μένοντας εκτός Βουλής. Η ΝΔ οφείλει ν' ανασυνταχτεί. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι νεοφιλελεύθερη ή θα παραμείνει η κλασική λαϊκή Δεξιά. Φάνηκε ότι αυτοί οι δύο πόλοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί, γιατί αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα απ' αυτά που τους ενώνουν. Έχει στο DNA της πολλά καπετανάτα που αποτελούν τροχοπέδη για την μελλοντική της πορεία. Εκτός και αν βρεθεί κάποιος που θα μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της. Υπάρχει όμως;

Αν και οι ευθύνες Πασόκ-ΝΔ δεν είναι ίδιες, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την είσοδο μας στο ΔΝΤ είναι το Πασόκ ,τα δύο αυτά κόμματα με τη σημερινή τους μορφή είναι κλινικά νεκρά. Τα δύο αυτά κόμματα με τη σημερινή τους μορφή περνάνε στο χρονοντούλαπο της Μεταπολίτευσης.
Αντίθετα, η Αριστερά και κατά βάση ο σύριζα έχει παράσταση νίκης και αυτό οφείλεται στη σταθερή και συνεπή αντιμνημονιακή του στάση(μέσα στο ευρώ-έξω από το μνημόνιο),καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που η Αριστερά καπελώνει το Πασόκ ενώ 38 χρόνια γινότανε το αντίθετο. Πόνταρε σ' ένα εκλογικό σώμα που 2 χρόνια έτρωγε απανωτές σφαλιάρες φόρων, χαρατσιών, μειώσεων μισθών και απολύσεων. Με λίγα λόγια έπιασε το σφυγμό της κοινωνίας.

Έτσι οι Έλληνες-''πειραματόζωα''(κατά δήλωση κ. Παπανδρέου)επαναστάτησαν με την ψήφο τους φέρνοντας για πρώτη φορά την Αριστερά στο προσκήνιο διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό σκηνικό, δίνοντας οριστικό τέλος στη Μεταπολίτευση.

Το εκλογικό συμπέρασμα είναι ότι στην ουσία ο κόσμος δεν ψήφισε ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Ψήφισε με βάση τι περνάει στην καθημερινότητα του. Ψήφισε δηλαδή μνημονιακά ή αντιμνημονιακά. Τα ψευτοδιλήμματα ευρώ ή δραχμή και μνημόνιο ή έξοδος όπως μας τα παρουσίαζαν οι συστημικοί δημοσιογράφοι στα καθεστωτικά ΜΜΕ στα οποία δουλεύανε, πέσανε στο κενό και χαρακτηρίζονται επιεικώς αστεία.

Το δίπολο Κεντροδεξιά-Κεντροαριστερά νομίζω ότι μας τελειώνει και αυτό.

Αν προσπαθήσουμε ν' αναλύσουμε την ψήφου του λαού καταλαβαίνουμε ότι, φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ευρωπαϊστές, καταποντίστηκαν και νικητές βγήκαν οι αντισυστημικοί, οι αντιευρωπαϊστές και γενικά όσοι κατήγγειλαν αυτή την πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους.

Ο λαός προσπαθούσε να μιλήσει εδώ και καιρό. Προσπαθούσε να εκφράσει την οργή του εδώ και δύο χρόνια. Μάταια όμως, κανένας δεν τον άκουγε. Τους ένοιαζαν μόνο οι αριθμοί και τι θα πουν οι αγορές.

Έτσι σήμερα πέφτουν όλοι από τα σύννεφα, βλέποντας όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις αλλά και το αυγό του φιδιού να μπαίνουν στη Βουλή. Τα ''πειραματόζωα'' κάνανε την ειρηνική τους επιλογή και την δική τους εκλογική επανάσταση.

Συμπεράσματα είναι εύκολο να βγούνε. Όταν το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών, δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας πλέον ψηφίζει ανάλογα της κοινωνικής εξαθλίωσης που ζει, ψηφίζει ανάλογα της οικονομικής κατάστασης που βιώνει, τότε το σύστημα πιάνει πάτο. Καλά τα βιβλία και οι αγορές αλλά η κοινωνία πια έχει πρόβλημα. Αυτό το κατάλαβε ο σύριζα και βγήκε κερδισμένος, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ.

Σ' αυτές τις εκλογές πέθανε ο δικομματισμός. Παρατάξεις όπως τις ξέραμε από αύριο δε θα υπάρχουν. Οι συσχετισμοί αλλάζουν όπως και οι πολιτικές ισορροπίες. Η δεξιά θα πρέπει να διαλέξει αν της ταιριάζει το νεοφιλελεύθερο κομμάτι της ή το λαϊκό. Ο σύριζα οφείλει να εξελιχτεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα αν θέλει να έχει συνέχεια η δυναμική του. Το Πασόκ γυρνώντας στα ποσοστά από την ίδρυση του, θα κάνει πολύ καιρό να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας ή θ' απορροφηθεί από τις αριστερές σύγχρονες δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ απλά χαίρεται γιατί δε μπορεί ν' αυξήσει τα ποσοστά του.

Ο λαός πλέον δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις που του διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική του συνοχή.

Το διακύβευμα δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά η αλλαγή πορείας. Και αυτό θα γίνει πλέον με ρυθμιστή την Αριστερά και τον Τσίπρα ισότιμο παίχτη στη Νέα Μεταπολίτευση.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 18:08