Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 09:07

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τον εμφύλιο και την διάσωση των παιδιών από τον ΔΣΕ

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο που διοργάνωσαν το Σάββατο και την Κυριακή οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας.

Το Σάββατο στο χώρο του Μουσείου έγινε πολιτική εκδήλωση, με όλα τα μέτρα προστασίας, με θέμα «Η διάσωση των παιδιών από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και η συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Σδούκος και μίλησε η Κατερίνα Μιχαλιού μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. (Διαβάστε εδώ την ομιλία)

Ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή ήταν όταν ανέβηκαν στο βήμα τρεις κάτοικοι της Λυκόρραχης, και αφηγήθηκαν τα βιώματά τους σαν φιλοξενούμενα τότε παιδιά στις σοσιαλιστικές χώρες. Οι ζωντανές μαρτυρίες των Βαγγέλη ΣδούκοΗλία Νούτσο και Βαγγελιώς Καρανίκα απέδειξαν την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας», που γυρίστηκε το 1948 από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ «Η Ελεύθερη Ελλάδα».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ΔΣΕ, από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Νεκτάριο Τριάντη, γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, τον Γιάννη Κανάτσιο μέλος του ΓΠ της ΟΠ Δυτ. Μακεδονίας, την Ελένη Ποτήρη μέλος του ΣΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ και τη Μαρία Αντωνακάκη γραμματέα του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ζήσης Λυμπερίδης μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θανάσης Χαστάς γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκθεση με πρότυπα υλικά που έδωσαν οι κάτοικοι από τα χωριά των Μαστοροχωρίων. Στις φωτογραφίες πολλοί επισκέπτες βρίσκανε τους συγγενείς τους και ξεκινούσαν οι συζητήσεις για την πολιτική προσφυγιά. 

Ιστορικός περίπατος στο νοσοκομείο του ΔΣΕ

Την Κυριακή το πρωί ξεκίνησε από το Μουσείο του ΔΣΕ ιστορικός περίπατος στο νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αποκαλύφθηκε ο πυρήνας του μεγάλου νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 15 πέτρινων θαλάμων, που αποτελούσαν τον πυρήνα του νοσοκομείου, το οποίο είχε δυναμικότητα 1.500 θέσεων, για να καλύψει τις ανάγκες των μαχών του 1948. Τα κτίσματα βρέθηκαν μετά από προσεκτική μελέτη των κειμένων που άφησαν οι γιατροί του ΔΣΕ, Σακελλαρίου και Τζαμαλούκας, σε συνδυασμό με χαρτογραφικό και άλλο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

γραφειο τύπου ΚΚΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 09:33